LETNO SREČANJE ROKODELCEV DU SLOVENIJE V KOČEVJU

 Dodana: 2021-06-19

V četrtek, 17. 06. 2021 je bilo v Kočevju letno srečanje rokodelcev DU Slovenije, ki ga je v sodelovanju s Komisijo za tehnično kulturo ZDUS, organiziralo DU Kočevje.

Društvo upokojencev Prečna je na srečanju predstavljal naš član, Gvido Hren, ki je že na nekaj razstavah navdušil obiskovalce s svojimi unikatnimi izdelki.

Na srečanju, ki je bilo v prostorih DU Kočevje, so vabljene goste nagovorili predstavniki gostitelja, predstavniki ZDUS in občine Kočevje. Sledil pa je lep kulturni program, ki so ga izvedli člani DU Kočevje.

 Udeleženci srečanja so si ogledali razstavo ročnih del rokodelk iz DU Kočevje ter na vodenem ogledu obiskali kulturne in turistične znamenitosti mesta Kočevje. Po ogledu mestnih znamenitosti je v gostilni Jezero – Tušek pri kočevskem jezeru, ob dobrem kosilu in zabavi sledilo druženje, ki se je zavleklo v pozno popoldne.

Gvidu Hrenu se v imenu vodstva in članov DU Prečna zahvaljujemo, da si je vzel čas in na srečanju rokodelcev DU Slovenije predstavljal naše društvo.

  

                                                                                               Ivan Dežan

=========================================================================================================================

POKRAJINSKO TEKMOVANJE V STRELJANJU Z ZRAČNO PUŠKO

 Dodana: 2021-06-15

V letošnjem letu potekajo že 45. ŠIU PZDU Dolenjske in Bele krajine. Dne 15.06.2021 je bilo na strelišču strelskega društva Gorjanci na Jerebovi ulici v Novem mestu izvedeno tekmovanje v streljanju z zračno puško. Tega tekmovanja se je udeležilo 17 društev. Za ekipo DU Prečna so tekmovali Rudi Vidmar, ki je dosegel 160 krogov,  Marjan Becele 161 krogov, Drago Sikošek 157 krogov in Polde Longar 155 krogov. Skupno smo zasedli najbolj nehvaležno 4. mesto.

  

Tekst in slike: Drago Sikošek 

=========================================================================================================================

POKRAJINSKA TEKMA V PETANKI ŽENSKE IN MOŠKI

 Dodana: 2021-06-14

Dne 07.06.2021 je bila v Trebnjem tekma za 45. Športne igre PZDU  v Petanki ženske in 08.06.2021 tekma v Petanki moški.  Za DU Prečna ženske so nastopale: Krajnc Marinka, Grah Mojca, Ravbar Marija in Iskra Milena. Skupaj je bilo prijavljenih 19 ekip, naša ženska ekipa jezasedla 5 mesto in so dosegle 30 točk.

Za moško ekipo pa so nastopali: Jarc Stane, Mirko Pirnar in Filip Košir, prijavljenih je bilo 19 ekip, naša ekipa je zasedla 8. mesto in so dosegli 27 točk.

 

 

Napisala:Milena Iskra

=========================================================================================================================

ORIJENTACIJSKI POHPOD NA ŠIU 2021

 Dodana: 2021-06-14

V četrtek  10.06.2021 je bil v Malem Slatniku organiziran orjentacijski pohod za 45. ŠIU  PZDU Dolenjske in Bele krajine. Za ekipo DU Prečna so nastopili: Martina Dežan, Ani Pavlin , Filip Košir, Tone Kobe, Rudi Vidmar in dosegli 14. mesto.

           

Tekst in Slike Rudi Vidmar

========================================================================================================================

STROKOVNA EKSKURZIJA V IDRIJO IN BOLNICO FRANJA

 Dodana: 2021-06-10

V sredo 09. 06. 2021 je DU Prečna, v organizaciji Turistične agencije Loka turist iz Škofje Loke, izvedlo strokovno ekskurzijo v IDRIJO  z okolico in BOLNICO FRANJA. Z avtobusom podjetja FS prevozi se nas je preko Trebnjega, Ljubljane, Logatca, in Godoviča,  do Idrije odpeljalo 55 udeleženk in udeležencev strokovne ekskurzije. V Ljubljani se nam je pridružil turistični vodnik Venčeslav, ki nas je spremljal vse do zaključka ekskurzije v Škofji Loki.  Že na Godoviču smo imeli krajši postanek, ki ga je večina izkoristila za osvežitev in jutranjo kavico. Po prispetju v Idrijo smo se sprehodili skozi stari del  rudarskega mesta. Od zunaj smo si ogledali Šelštev-vhod v Antonijev rov, Scopolijevo hišo, nekdanjo ljudsko šolo in prvo slovensko realko ter Mestno hišo 1898 v kateri je danes sedež idrijske občine. Pred odhodom iz Idrije smo si privoščili malico, ki so nam jo pripravile prizadevne članice sekcije peka peciva. Za pogasitev žeje pa sta poskrbela predsednik Drago Sikošek in Marjan Becele.

Ob potoku Idrijca nas je pot vodila do Cerknega in vasice Dolenji Novaki, kjer se nahaja znamenita bolnica Franja, ki je bila zgrajena po kapitulaciji Italije  leta 1943. Bolnica, ki je na poskusnem seznamu Unescove zaščite, je bila poimenovana po znameniti zdravnici Franji Bidovec.

Po vožnji čez Kladje do Trebije, smo si v znani gostilni Marco Polo privoščili dobro kosilo. Sledila je vožnja po Poljanski dolini, kjer smo se na poti za kratek čas ustavili še v sirarni Pustotnik ter v Škofji Loki. Sprehodili smo se po starem delu mestnega jedra, čas pa smo imeli tudi za oddih in osvežitev.

V Škofji Loki se je od nas poslovil simpatični turistični vodnik Venčeslav, mi pa smo ob pristnih Dragovih in Marijinih šalah, ki so nas do solz nasmejale, nadaljevali pot proti Novemu mestu, kamor smo polni lepih vtisov srečno prispeli v  večernih urah.

   

  

Ostale fotografije si oglejte v galeriji pod naslovom: STROKOVNA EKSKURZIJA V IDRIJO IN BOLNICO FRANJA

                                                                                   Tekst tajink društva: Ivan Dežan

Foto podpredsednik: Drago Šulc

=========================================================================================================================