DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Vsestransko uporaben brin


Iglavci zavzemajo med okrasnim drevjem in grmovnicami posebno mesto. Med njimi so po številčnosti najbolj zastopani ravno brini - Juniperus sp. Njihov rod zajema preko 60 sort, ki so razširjene od severne do južne poloble. Brini so rastline, ki imajo vedno zelene igličaste liste. V naših vrtovih so zelo razširjeni zaradi svojega različnega  habitusa, ki je lahko zadušljivo ozek, stebrast, kroglast, blazinast ali plazeč. Priljubljeni so tudi zaradi pestre barvne lestvice iglic, vse od sveže zelenih, srebrnih, preko modrih do rumenkastih odtenkov, prav tako pa tudi zaradi svoje skromnosti glede tal. Potrebujejo le lahka in zračna tla. Vse vrste večinoma želijo svetlo in toplo lego.  Uspevajo tudi v senci, vendar niso najlepši in kaj kmalu izgubijo svoj šarm. Tudi preveč vlažna tla jim ne prijajo.

Brini so idealne rastline za majhne vrtove. Primerni so za zasajevanje brežin, kjer jih kombiniramo z ostalimi pokrovnimi rastlinami kot so npr. panešpljice, plazeči kovačniki,  cvetoči petprstniki ali pokrovne vrtnice. Plazeče oblike nekaterih brinov tvorijo goste zbite grme s prepletenimi vejami, ki se ob primerno gosti zasaditvi hitro strnejo v blazinasti pokrov. Zaradi  tega so primerni za zasajevanje zemljišč s težavnimi razmerami tudi na ravnem, ko nam primankuje prostora za vzgojo lepe okrasne trate.

Zaradi vedno zelene barve so uporabni in močno zastopani na pokopališčih. Primerni so za sajenje v balkonska korita in korita, ki jih množično uporabljajo kot zapore pred prometom.  Brine lahko gojimo kot posodovke, ki nam  v kombinaciji s sezonskim cvetjem ali barvitimi trajnicami popestrijo majhne terase in balkone.

Zelo so uporabni v kombinacijah z ostalimi iglavci kot so npr. kleki (Thuja sp. ) in paciprese (Chamaecyparis sp.). V zadnjem času so se pri nas razširile tako imenovane resave, v katerih prevladujejo različne oblike spomladanske in jesenske rese. V teh nasadih ne smejo manjkati brini. Primerne so zlasti počasne in plazeče se oblike brinov. Kot vedno zeleni dodatek so močno uporabni tudi v skalnjakih.  Ti vedno zeleni lepotci predstavljajo kuliso za cvetočo združbo vrtnic, višjih trajnic in okrasnih trav. Brinove jagode so znana začimba. Uporabljajo se tudi za kuhanje brinjevega žganja.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

 

Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Saturday 01. October 2011

Povezave: