DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po Sloveniji

Aktivni na Veliki planini


Vabljeni, da obiščete preprost svet pastirjev, se naužijete svežega zraka ter si privoščite sprostitev v idili planinskega sveta.

Pastirsko naselje
Pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je  po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniškem koncu pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«.

Vsekakor pa naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Z veseljem vas povabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico - kislo mleko in žgance.

Prijeten sprehod na svežem zraku med iglavci in pašniki
Velika Planina ponuja številne možnosti za sprehode ter daljše pohode, ki jih po želji združite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine.
Ob izstopu iz nihalke se pred vami odpreta dve možnosti. Pot lahko nadaljujete z dvosedežnico Šimnovec ali pa se proti vrhu planine odpravite peš (30 min hoje). V vsakem primeru vam predlagamo nezahteven sprehod do pastirskega naselja, do koder vas loči nadaljnjih 15 min hoje. Pot nadaljujete mimo Gostišča Zeleni Rob ter sledite oznakam pastirsko naselje - Mala planina.

Naselje skriva marsikatero zanimivost vredno ogleda. Vabljeni, da pokukate v katero izmed pastirskih koč ter poskusite domače mlečne dobrote. Pot po želji nadaljujte na Malo planino, kjer najdete manjše pastirsko naselje ter planinske domove, kjer si lahko privoščite okrepčilo.

Gorsko kolesarjenje
Omenjena oblika rekreacije postaja v zadnjih letih vedno bolj priljubljena, številne možnosti za kolesarjenje pa najdete tudi na Veliki planini.
Z nihalko vas zapeljemo na planino, kjer predlagamo, da pot nadaljujete z dvosedežnico do vmesne postaje - točka Zeleni Rob. Po kamnitih cestah in gozdnih poteh vas v nadaljevanju vodijo kolesarske oznake. Izbirate lahko med različno dolgimi in zahtevnimi programi, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice. Ena izmed poti se konča v Termah Snovik v Tuhinjski dolini.

Poleg pastirskega naselja planina skriva še marsikatero naravno ter kulturno-etnološko zanimivost.

Gostišče Zeleni Rob
Gostišče se nahaja v bližini vmesne postaje sedežnice ter gostom nudi raznolike jedi na žlico, kosila po naročilu, hladne jedi ter sladice. Za skupine pripravijo kosila v obliki kmečkih pojedin ter tipičnih jedi za planinski svet.
V polenih ter tudi zimskih mesecih je obiskovalcem na voljo velika terasa pred samim gostiščem, kjer se obiskovalci lahko predajajo dobri kulinariki ter prijetnim sončnim žarkom.

Več info: www.velikaplanina.si


Monday 04. July 2011

Povezave: