ŠPORTNIKI USPEŠNI NA TEKMOVANJIH ŠPZDU

 Dodana: 2019-06-24

V prvi polovici leta potekajo na nivoju Šaleške PZDU Velenje tekmovanja v 9-ih panogah, ki so tudi izbirna za drževne igre ZDUS. Naši športniki so nas uspešno zastopali; na smučanju, šahu, v pikadu je ženska ekipa osvojila drugo mesto, med posameznicami je Jožica G. postala prvakinja, v streljanju so moški zasedli 4. mesto, v kegljanju s kroglo na vrvici je ženska ekipa osvojila 3. moška pa 4. mesto. Tekmovali smo še v ribolovu, tekem v balinanju, steznem kegljanju in namiznem tenisu se nismo udeležili. Na igrah ZDUS bodo tako nastopili ženska ekipa v pikadu in ženska ter moška v kegljanju s kroglo na vrvici. Skupno so naši športniki osvojili 5. mesto v Šaleški PZDU. Čestitamo!!!     

Tekst: srecoc

URANJEKOV MEMORIAL 2019_I IN TEKMA V STRELJANJU

 Dodana: 2019-06-17

Junija vsako leto v DU Škale izvedemo prvo izmed dveh tekmovanj v kegljanju s kroglo na vrvici za "Memorial Ervina Uranjeka st." Drugi del tekme, v organizaciji LD Škale, se izvede na Lubeli v jeseni. Seštevek obeh dâ zmagovalca v obeh kategorijah, moški in ženski, ki prejmeta prehodna pokala. Tradicionalno tekmovanje je v spomin na Ervina Uranjeka st., ki je pionir kegljanja s kroglo na vrvici v Škalah. Tekmovanje je odprtega tipa, namenjeno vsem krajanom Škal, Hrastovca, Cirkovc in Plešivca, članom vseh društev v KS in vsem, ki se želijo preizkusiti v tej zanimivi športni panogi. Prvi del tekmovanja je "pod streho", po drugem delu bomo razglasili najboljšo kegljačico in kegljača, ki bosta prejela prehodna pokala (mogoče celo v trajno last?). Rezultate prve tekme hranita referent za šport DU in Ervin U., ki je pri LD zadolžen za to tekmovanje.

DU Škale smo ob tej priložnosti izvedli tudi "Društveno tekmovanje v streljanju z zračno puško". V ženski kategoriji je v boju za prvo mesto po dodatnem streljenju Mira Kodrun za 5 krogov premagala Miro Tepej, tretje mesto je osvojila Danica Janežič. V moški konkurenci je prav tako prvouvrščeni Ervin Uranjek za dva kroga premagal Ota Mravljaka, le ta pa za en krog Jožeta Šumaha. Prejeli so medalje, ki sta jih podelila Milan Tepej, predsednik DU Škale in Marjan Gruber, referent za šport in rekreacijo v DU Škale.

V galeriji so na ogled fotografije, ki jo po obeh tekmah dopolnimo s fotografijami zmagovalcev.

Tekst in foto: srecoc

DRUŽINSKO MEDGENERACIJSKO SREČANJE 2019

 Dodana: 2019-05-26

25. maja smo v DU Škale pripravili za člane, svojce, prijatelje in ostale goste tradicionalno družinsko srečanje. Ob 12.00 se je dogajanje pričelo s kuhanjem golažev. Ekipe so delovišča privlačno okrasile, na stojnicah pa ponujale domače dobrote v pokušino. Potice, peciva, suhomesnati izdelki z domačim kruhom, sadje, jabolčnik ..., in še kaj, da bi prepričali obiskovalce in strokovno komisijo. Uro kasneje, ko so se pričeli zbirati obiskovalci in gostje, je že prijetno dišalo. 

Ker se je vse pred leti pričelo kot piknik, smo, kot se spodobi, pričeli s piknikom. Čevapčiči, pečeno meso in klobasa s prilogo so potolažili brbončice. Kmalu so tudi ekipe končevale s kuhanjem. Golaže je ocenila tričlanska, neodvisna strokovna žirija, med njimi dve verificirani strokovni ocenjevalki na državnih tekmovanjih in domačin, ki tudi ima dolgoletne izkušnje z ocenjevanjem. Komisija je ocenjevala tri kriterije; urejenost prostora in osebja, izvirnost in okus. Možnost ocene so imeli tudi vsi obiskovalci, po degustaciji so pridodali le oceno za okus. Po ocenitvi in degustaciji, so golaže ekipe razdelile mad obiskovalce. Pohvaliti moramo ekološko osveščenost prireditve, saj smo stremeli k čim manj odpadkom, uporabljali pa smo ekološki, biorazgradljiv pribor.

Lani in letos smo včlanili v društvo 33 novih članov. Na krstu so zvestobo in lojalnost društvu z zaobljubo prisegli predsedniku Milanu in tako postali pravi, kleni "Škalodonti". Nazdravili so s posebnimi kozarci z mastodontovim vinom in prejeli potrdila.

Obiskovalci so se pomerili v družabnih igrah, na licitaciji pa preverili sposobnost občutka za oceno teže. Nagrade se romale v prave roke. Tisto glavno, prehodni pokal "Golažijade DU Škale", pa je letos osvojila ekipa iz Cirkovc. Po mnenju strokovne žirije in obiskovalcev so skuhali najokusnejši golaž, niso pa izstopali v drugih kategorijah, ki jih je ocenjevala žirija. 

Da smo usešno izpeljali prireditev se zakvaljujemo predvsem vam, obiskovalcem. Brez vas bi bil prireditveni prostor prazen, a ste ga lepo napolnili in prinesli obilo dobre volje. Hvala pridnim  članicam in članom, ki so skrbeli, da ni bilo žeje, lakote, da je bil prireditveni prostor pripravljen in pospravljen, da so bili gostje zadovoljni. Hvala harmonikarju Mlanu za viže. Hvala vsem ostalim, ki ste prispevali kamenček v mozaik. Del sredstev smo prejeli iz Javnega razpisa MO Velenje za sofinanciranje prireditev. 

Tekst: srecoc

Foto (v galeriji): Rudi Anclin, Zvone Kodrun, srecoc

POHOD ODBOR ŠKALE - OKOLI ŠKALSKEGA JEZERA

 Dodana: 2019-05-12

V četrtek, 16. maja se nas je ob Škalskem jezeru zbralo preko 50. Člani in članice društva Revivas so nas popeljali na tri in pol urno popotovanje v svet zgodovine, legend, zanimivosti, spominov, podoživljanja, ...

Pričeli smo ob letnem kinu, kjer je pod okriljem rudnika leta 1952 pričelo nastajati pravo mondeno turistično središče z restavracijo, kopališčem, počitniškimi hiškami, letnim kinom, golf igriščem ... Ob Ribiškem domu so nas seznanili o jezeru samem, o flori in favni, o ribah "kapitalkah", pravilih  ribarjenja, nalogah ribičev po vzdrževanju ravnovesja v in ob vodi ...

Naprej ob poti je sadni gozd, projekt, ki je namenjen ozaveščanju in promoviranju pidelave in upo/rabe ekološko pridelanih avtohtonih vrst sadja. Člani društva Revivas so nas preko nasada popeljali na Škalski hrib. Škale, nekdaj šolsko in župnijsko središče, so se zaradi izkopavanja lignita v petdesetih letih pričele pogrezati. Preko 400 družin je izgubilo dom, šolo, cerkev ...

Leta 1964, ko so po ugrezanju pričeli urejati zemljino okoli jezera, so odkrili fosilne ostanke mastodonta. Ob obeležju, kjer se je to zgodilo smo se ustavili in se seznanili z usodo škalskega mastodonta. Mimo Oblove lipe, najstarejše, najmogočnejše, ki si je skozi zgodovino "pridelala" mnogo zgodb, smo odšli do nekdanjega Perkavza. Blizu je živela zanimiva oseba, Vrabčeva Fana. Z Vovkčevim Jurijem sta simbol poti. Zakaj? V Društvu Revivas vas bodo, tako kot so nas, popeljali do odgovora.

Mimo drstišča, kjer smo nadgradili znanje iz "riboznanstva" (ihtiologije), smo se seznanili z zgodovino in legendami gradu Turn. Danes žalostna podoba nekdaj bleščečega gradu in predvsem urejene in negovane okolice. 

Vso zgodbo je Janja, tudi članica društva Revivas, ustvarila v računalniški aplikaciji. QR za Android in I phone sta na koncu članka.

Potep smo končali v letnem kinu ob harmoniki, kozarčku vina in toplem bograču. Polni prijetnih vtisov, novega znanja, nostalgije, po/doživljanja časa iz mladosti, spominov, smo si voščili "Na snidenje septembra na pohodu v Cirkovcah".

Člani društva Revivas revivas-skale.si so nam res čudovito pričarali zgodbo Škalskega jezera in potopljenih vasi. Iskrena zahvala za nepozabno izkušnjo. 

Tekst: srecoc

LETOVANJE V HOTELU DELFIN V IZOLI 2019

 Dodana: 2019-03-19

Od 18. do 25. aprila smo letovali v Hotelu Delfin v Izoli.

Poročilo sledi.

Tekst: Milan T.

Foto: Rudi A.