FEBRUARSKI POHOD »SPOZNAJMO DOLENJSKO«

 Dodana: 2018-02-22

Društvo upokojencev Šentjanž, sekcija pohodništvo, smo bili organizatorji in gostitelji februarskega pohoda »Spoznajmo Dolenjsko«.

Peklensko mrzlo jutro, rahlo naletavanje snežink, burja, tu in tam ledene plošče pokrite s tanko odejo snega. Nič kaj obetavno za pohod. Ampak vse to ni bila ovira za tiste, ki se radi družimo in udeležujemo skupnih pohodov. Enostavno smo si vzeli tisti čas, ki ti dovoli, da greš in uživaš v vsej lepoti, ki ti jo ponudi zima.

Krepko preko sto pohodnikov se je zbralo na šentjanški avtobusni postaji. Prišli so od daleč in malo manj daleč. Po krajšem pozdravu in dobrodošlici, smo v gosjem redu krenili skozi vas in se kmalu usmerili po stranski poti mimo sadovnjakov in navkreber proti cilju, kjer nas je pričakal ogenj v kaminu, topel čaj, kuhano vino in miza obložena z dobrotami, ki so jih spekle članice DU Šentjanž. Tako kot vedno, smo zapeli našo pohodniško himno.

Tokratni razgledi so bili zaviti v tančico skrivnostnih snežink, vendar tisti najbolj vztrajni, so iskali smer od kod so prišli. Ni se videlo daleč, ampak dovolj za to, kar smo iskali.

Vsi zadovoljni, da smo v tako mrzlem pohodu, odkrili še en biser med Dolenjskimi griči, ki se imenuje Hiša vina v Kamenški gorci, smo se poslovili z novim povabilom na marčevski pohod, ki ga organizira DU Dolenjske Toplice.

Hvala vsem članom, ki si vzamete čas in to tisti čas, ki pravi »pojdi« in ti dovoli, da greš, da odkrivaš, da se družiš in da pozabiš na vse kar te teži. Zima je vedno zima, ampak vsakič je drugačna. Ta je bila tista prava, kakršno si lahko samo želiš, tista, ki z mrazom lica pobarva v rdeče.

                                                                                                                                                                           Sekcija za pohodništvo

                                                                                                                                                                                         Cveta Jazbec

Gazenje v snegu in burji ... Pred ciljem ... Malo toplega ...

PRAZNOVALI SMO 70 LET DRUŠTVA

 Dodana: 2017-12-03

Društvo upokojencev Šentjanž je konec novembra praznovalo lep jubilej – 70 let delovanja. Ta dogodek smo obeležili s programom, ki so ga pripravili učenci OŠ Šentjanž z mentorji in Šentjanški jurjevalci. Program je povezoval Boštjan Repovž.

Društvo je v svojem govoru predstavil predsednik Miha Jazbec. V društvo je vključenih okoli 230 članov. Najstarejši član je Franc Sigmund, ki je praznoval 102 leti, najstarejša članica pa Amalija Keber, ki bo v decembru dopolnila 99 let. 57 članov je starih od 80 do 89 let, nad 90 let pa 8 članov.

Ob tem jubileju smo izdali tudi publikacijo z naslovom Naših 70 let, v kateri smo na kratko opisali zgodovino društva.

Upravni odbor je sklenil, da ob tej priložnosti podeli zaslužnim članom zahvale za prizadevno dolgoletno delo v društvu. Te so prejeli: Anica Koritnik, Jože Livk, Nande Prijatelj, Pavla Lamovšek, Jožica Revinšek, Rezi Repovž, Jožica Urbančič, Martina Hočevar, Rozi Bale, Marija Gorenjc, Marija Okorn, Gustelj Umek, Miha Jazbec in Fanika Rupar. Podeljeni sta bili posebni zahvali za organizacijo in vodenje izletov ter pohodov Cvetki in Slavku Jazbecu. Zahvalo pa je prejel tudi Milan Sotlar za pripravo in oblikovanje publikacije Naših 70 let.

Zahvale za zgledno sodelovanje so prejeli še: Turistično društvo Šentjanž, Društvo vinogradnikov Šentjanž, PGD Veliki Cirnik, PGD Šentjanž, Šentjanški jurjevalci, pobrateno Društvo upokojencev Razbor, Osnovna šola Šentjanž, Pokrajinska zveza društev upokojencev Posavja Krško, Krajevna skupnost Šentjanž in Občina Sevnica. Predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije Jože Žnidarič pa je podelil plaketo društvu, predsedniku in tajnici.

Vse prisotne sta pozdravila tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik Pokrajinske zveze Posavja Krško Jože Žnidarič.

Po zaključku programa in podelitvi priznanj smo se okrepčali in poklepetali.

 

Pri izvedbi praznovanja so nam pomagali donatorji: Krajevna skupnost Šentjanž, PZDU Posavja Krško, Pavel Jazbec, AGM Pungerčar Janez, Gradbeništvo Odlazek, Bar Majcen in Dvigala Prijatelj. Vsem iskrena hvala.

                                                                             Fanika Rupar, Društvo upokojencev Šentjanž

Priznanja ... Tudi župan je prišel ... tudi petja ni manjkalo ...

ŠENTJANŠKI VANDROVČKI - Pohod po Murncah

 Dodana: 2015-11-23

18. novembra smo štartali pri stari preši na križišči poti v Murncah. Šli smo pod vinogradi, mimo domačije Bajtkove Marije, naprej mimo domačije Bajtkovega Jožeta. Povzpeli smo se navkreber mimo Podlogarjeve domačije in prišli nad Murnce. Razgled je bil čudovit. Od Gorjancev do Vihra, do Snežnika ... Šli smo mimo lepo urejene hiše, kjer so nas pozdravile kamnite račke. Spustili smo se čez Laporje, do zidanice, kjer nas je čakala malica in kozarec vina.

ŠENTJANŠKI VANDROVČKI - Pohod v Staričevo dolino

 Dodana: 2015-07-19

Julijski pohod šenjanških upokojencev. Kljub napovedani vročini, smo se šentjanški upokojenci vseeno odločili in odšli na julijski pohod. Zbralo se nas je kar lepo število.  Sonce je že ob osmih zjutraj močno grelo. Izbrali smo pot ob podborškem potoku. Potok nam je večkrat kar malo zagodel, ker nam je večkrat prečkal pot. Kar dobro smo plezali po ozkih brveh, preskakovali po kamnih in se veselo smejali, ker smo bili tako poskočni. Spotoma smo nabirali še zelišča  tavžentrože, rmana, šentjanževke, preslice in drugo.  Temperature so se hitro dvigale, vendar nas je ob poti varovala senca gozdnega roba. Imeli smo se lepo in avgusta nadaljujemo  mogoče v še večjem številu.

ŠENTJANŠKI VANDROVČKI - Pohod na Vrhe

 Dodana: 2015-05-22

V sredo, 20. maja 2015, smo se odpravili na pohod, za nekatere v kraje, kjer še nismo bili, pa čeprav smo domačini ali okoličani. Ob običajnem času smo se dobili na Šentjanški avtobusni postaji in se odpeljali proti Malem Cirniku. Za današnji pohod je bila zadolžena Cvetka. Avtomobile smo pustili pri Koritnikovih, močno zavezali vezalke in naš pohod se je začel. Kdor zna opazovati okoli sebe, je našel marsikaj lepega za oko on uho. Žvrgolenje ptic po gozdu in travnikih, prijetno dišeče cvetje in grmovje, tudi jagode so se našle in nekateri so se posladkali z njimi. Tudi češnje se že barvajo. Okolica je čudovita, vinogradi urejeni, veliko novih vikendov in zidanic . . ., kaj hočeš še lepšega. Nazaj grede nas je znanka še povabila na kavico in klepet. Malo odmora ni škodilo.Če strnemo misli današnjega pohoda: čudovita narava, okolica, novi kraji, druženje . . . na splošno; vsakemu je lahko žal, ker se ne udeležuje takih prijetnih pohodov.Na svidenje na naslednjem sredinem pohodu šentjanških vandrovčkov.