PREŠERNO IN PRAZNIČNO S PREŠERNOM

 Dodana: 2021-02-09

 

Na povabilo Bralnega krožka DU Senovo je praznično ponedeljkovo dopoldne dobilo Prešernov pridih. Sedemnajst se nas je zbralo na spletnem srečanju, ki je bilo skoraj podobno kulturnemu maratonu od Radeč, Tržišča, preko Lisce in vse do Bizeljskega, saj smo bili udeleženci razkropljeni po celem Posavju. V poldrugi uri smo najprej obudili spomine na prvo srečanje s Prešernom. Vsi smo ga »spoznali« v osnovni šoli, tam nekje okrog 5. razreda, ko so nam poskušali  razložiti ozadje nastanka Uvoda h Krstu pri Savici. Ugotovili smo, da smo se marsikaj naučili, kar smo razumeli šele pozneje, ko smo malo odrasli.

V nadaljevanju je vsak od navzočih predstavil, katera Prešernovih ima v njegovem literarnem spominu posebno mesto. Prisluhnili smo komentarjem, odlomkom ali kar celotam: Matiji Čopu, V spomin Andreju Smoletu, Apel in čevljar, Zdravljica, Kadar previdi učenost zdravnika, Zdravljici v priredbi Gustava Krkleca. Baladi Povodni mož smo namenili več pozornosti, saj je ga. Jadranka omenila Rozino varianto in predstavila Saksidovo in Trkajevo, ga. Ivana pa nam je prebrala kar svojo. Res zanimivo!

S svojo medgeneracijsko in ekološko obarvano pesmijo o vodi se nam je pridružil tudi predsednik PZDU g. Jože. Branko nam je predstavil vrhove Prešernovega ustvarjanja – Sonetni venec, Sonete nesreče in Krst pri Savici. Vsega ravno toliko, da bomo še enkrat posegli po Poezijah in obudili že pozabljene verze. Ob Prešernu pa smo našli še čas za prav tako večnega Frana Milčinskega Ježka in za letošnjega Prešernovega nagrajenca – Ferija Lainščka.

Kritično smo se dotaknili izbrisa Dnevnika Ane Frank iz učnih načrtov v RS in debato zaključili z upanjem, da bo prav zaradi oznake »izbrisan« po njem poseglo še več bralcev, kakor so pred 200 leti iskali in si delili tiste Prešernove pesmi, katerim cenzura ni dovolila objave.

Nekaj smo imeli tudi poslušalcev oz. gledalcev, kar je vsekakor dobrodošlo na vsakem kulturnem dogodku, ki smo ga strnili z zadnjo kitico Zdravljice:

Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbratli,
ker dobro v srcu mislimo;
dókaj dni
naj živí
vsak, kar nas dobrih je ljudi!

Srečanje smo sklenili zadovoljni, da nam je uspelo družiti se na čisto poseben način in ustvariti kulturno obarvano praznično dopoldne. Če ne bi bilo korone, gotovo tega časa ne bi preživeli skupaj. Dokazali smo, da je Prešeren primeren za vse čase, vse generacije in vse razmere, skratka: brezčasen in večen.

                                                                                  Boža Ojsteršek, DU Senovo

OBVESTILA V ČASU EPIDEMIJE

 Dodana: 2021-01-13

Zaradi epidemije je pisarna do nadaljnjega zaprta.

Vsem članom in članicam smo po pošti poslali položnice za leto 2021.

Ko bo epidemija preklicana, vas bomo povabili na vpis v vaše knjižice

(če boste to želeli).  Veselimo se že srečanja z vami!

 

Kontakti:          IRENA   041 587 034

                        MARIJA 051 725 412

 

du.senovo@gmail.com">du.senovo@gmail.com;   dusen.izlet@gmail.com">dusen.izlet@gmail.com ;   posrcumlad.si/senovo">posrcumlad.si/senovo

 Utrip iz DU Senovo  (15. 1. 2021)

Že pred novim letom smo vsem članom poslali pismo (razen stanujočim v DSO). V pismu smo se s člani "malo pogovorili". Povedali smo jim kaj vse se je dogajalo v letu 2020 (ki bi ga vsi najrajši pozabili, če bi to bilo mogoče). Torej, v nekaj stavkih smo res na kratko opisali opravljene društvene aktivnosti, da ne bi članstvo dobilo občutka, da se nič ne dogaja in da je društvo zamrlo. Seveda se dogaja, in kar veliko, morda le na drugačen način in v odvisnosti od zdravstvene situacije doma in po svetu. Istočasno smo jim izrekli tudi čestitko od prehodu v novo leto. Skratka, neke vrste poslovno poročilo. Od članstva smo prejeli pozitivne odzive, saj nismo pozabili navesti naših mobi telefonskih številk in e-pošte. Vsa ta pisma smo poslali iz pošte Krško kot "naslovljena direktna pošta" (cena za vseh 535 pošiljk je bila cca 85 €).

 

Odzivi s terena, upoštevaje najnovejšo slabo epidemiološko sliko naše regije, so nas  pripeljali do odločitve, da bomo vsem članom takoj po novem letu poslali pismo s kratko obrazložitvijo kako ne bomo virusu izpostavljali  niti članov niti prostovoljcev; zato je bila k temu priložena položnica UPN QR. Ker imamo program ORPO, je bil tisk hitro urejen. Potem smo načrtovali, da bomo tudi to pošto poslali kot "naslovljeno direktno pošto", ki je dosti cenejša. Seveda to ni bilo možno, saj gre za finančno zadevo in to pač ni publikacija. Cena bi bila 0,55 € po pošiljki. Malo smo se prekalkulirali in se z desetimi člani upravnega odbora in prostovoljkami programa Sta-za-sta  dogovorili, da bomo 366 položnic odnesli članom v poštne nabiralnike, jim pozvonili pri vratih in se iz varne razdalje malo pogovorili z njimi. Z nekaterimi smo komunicirali po e-pošti oz po telefonu. Akcija razdeljevanja je hitro stekla, le 170 položnic za oddaljenejše hribovske vasi smo poslali po navadni pošti (0,55 € za pismo, kar je zneslo samo 93,5 € ).  

 

Danes ugotavljamo, da je vplačalo v štirih dneh že 12,7 % od skupnega članstva. Marsikdo ima pametni telefon ali klik ter mu je lažje in varneje plačati od doma; marsikdo pa ima svojca, ki to naredi zanj, velika večina starejših pa ne bi šla čakat v vrsto  pred pisarno. Za pobiranje članarine nismo nikoli imeli poverjenikov. 

 

Ko bo konec epidemije, pa bomo vsem spet poslali "naslovljeno direktno pošto" in jih povabili k potrditvi plačil v njihove  knjižice. Obenem bomo vse, ki bodo plačali do 31. marca 2021, tudi malce obdarili in se z njimi še kaj pogovorili ob njihovem obisku.   

 

Še  nekaj posrednega smo dosegli: v Mercator-Konzumu na Senovem bodo v kratkem končno dobili na blagajnah nove skenerje-čitalce, ker imajo sedaj staro opremo in jim le-ta ne dela kot je treba. Pri njih bo plačilo položnice le 0,55 €, medtem ko je 10 m stran na Pošti 1,15 €.

 

Upamo, da bomo tej koroni kmalu videli v hrbet, pa da se bomo lahko veselo družili, šli na izlete in letovanja ter organizirali ter obiskovali različne prireditve.

Lep pozdrav iz DU Senovo

(napisale in poslale sodelavke)     

OBVESTILA V ČASU EPIDEMIJE

 Dodana: 2021-01-07

Spoštovane članice in člani,

zakorakali smo v leto 2021. Upamo, da ste zdravi!  Razmere zaradi epidemije virusa covid-19 nam ne dopuščajo, da bi odprli društveno pisarno in se srečali z vami.  Vabimo vas, da še naprej ostanete naši člani.  In ker mnogi izmed vas sprašujete kako poravnati obveznosti  /članarino in sklade/, vam sporočamo, da v tem času ne bomo izpostavljali niti vašega niti zdravja naših prostovoljk. Poslali vam bomo položnico za plačilo obveznosti 2021. Poravnate jo lahko na več načinov, kar vam je najbolj ugodno: na blagajni Mercator-Konzuma, na pošti, s klikom preko banke ali preko aplikacije banke iz vašega pametnega telefona.  Rok plačila je 31. marec, ko moramo dokončno odvesti vplačana sredstva  v posmrtninske sklade.

Tudi program dela za leto 2021 je podoben lanskemu. Trdno upamo, da ga bomo lahko uresničevali skupaj z vami, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale. Po koncu epidemije, se boste lahko oglasili v pisarni - ob četrtkih med 9. in 12. uro, kjer vam bomo v knjižice potrdili vplačila. Do takrat vas lepo pozdravljamo z željo OSTANITE ZDRAVI!

Predsednik UO DU Senovo:

Ludvik Grilc s sodelavkami

 

P.S.:  kontaktne številke Irena 041 587 034, Marija 051 725 412; e-pošta: du.senovo@gmail.com

 Dodana: 2020-12-23

                                                                                                                                          Senovo, 17. 12. 2020

Spoštovana članica, spoštovani član DU Senovo

 

     V teh dneh, ko je dan s svojo svetlobo tako kratek in nam megla zakriva pogled, se izteka leto. Zaključujemo ga v popolnoma novem drugačnem vsakdanu. Takšnemu, ki ga nikdar nismo pričakovali, a je vdrl v prav vse pore našega življenja in postal naša nova realnost. Od vseh nas zahteva veliko prilagajanja in še več premagovanja dnevnih izzivov, tudi takšnih, kot jih doslej nismo poznali.

 

    V Društvu upokojencev Senovo smo leto 2020 pričeli z optimizmom. Že 14. 2. smo izvedli Zbor članov in se malo podružili. Epidemija korone pa nam je od 16. marca dalje preprečila izvedbo programov, še najbolj na področju izletov, druženja, srečanja 75+. Nova situacija nas je prisilila, da smo začeli delati od doma in na drugačne oblike, na tako imenovane virtualne  načine.  Pri marsikateri dejavnosti smo stopili skupaj s KS Senovo, DKD Svoboda Senovo, Rdečim križem, Turističnim društvom Senovo, Gasilskim društvom, CSD Krško.

 

    Pa vendar smo kljub koroni v okviru danih možnosti, izvajali vrsto aktivnosti v kulturnih, športno-rekreacijskih dejavnostih in še posebej v programu »Starejši za starejše«, kjer so bile potrebe največje. Ker v prvem valu epidemije ni bilo možno kupiti mask, smo zbirali blago. Prostovoljke so sešile cca 1200 mask. Brezplačno smo jih, oprane in prelikane, delili krajanom in odnesli dvakrat po 100 kosov v dom starejših občanov. Skrbelo nas je, kako epidemijo doživljajo starejši, zato smo prostovoljci opravili nešteto telefonskih pogovorov,  jih povprašali po občutju in potrebah, opravili nakupe v trgovini, prinašali zdravila iz lekarne. Predvsem pa smo jih hrabrili, kajti strah pred covidom-19 je bil velik. »Ali bom deležen/a zdravljenja, če bom zbolel/a, ker sem starejša generacija«,  je bilo pogosto vprašanje. Opravili smo nekaj obiskov jubilantov, starih 90 in več let. Poslali smo čestitke vsem, ki so praznovali okrogle obletnice. Nekaj naših članov se je pridružilo organiziranemu prevozu na kopanje v Šmarješke Toplice. Precejšnjemu številu članov smo pomagali do brezplačne vozovnice za avtobus ali vlak. Na pobudo Zbora članov smo pritegnili k sodelovanju še sosednje DU in se skupaj odpravili do župana in podjetja Rudar, kjer smo izpostavili problem hitro starajočega prebivalstva in spregovorili o možnostih gradnje in organiziranja stanovanjskih enot za starejše prebivalce v naši dolini. Tu se že nekaj dogaja, saj Rudar odpira nekatere manjše stanovanjske enote.

     Naše društvo je bilo kljub koroni aktivno.  Na kulturnem področju je bilo izvedenih precej aktivnosti. Mešani pevski zbor je nastopil na proslavi ob prazniku KS Senovo. Ob objavi epidemije so sicer prenehali z vajami, vendar so pripravili virtualni nastop za tekmovanje za Zlato lipo Tuhlja, kjer so med 28-timi profesionalnimi skupinami osvojili bronasto priznanje.

Ročnodelke so se poleg šivanja mask  pripravljale na mednarodno razstavo v Velenju. Ker pa je bila le-ta odpovedana, bodo razstavljale naslednje leto: na Senovem, v Posavju in širše.

Bralna sekcija pa je bila aktivna vse leto, razen med šolskimi počitnicami. Do epidemije so se srečevali ob ponedeljkih v enoti Valvazorjeve knjižnice na Senovem, kasneje v sejni sobi KS Senovo, pa tudi na prostem, seveda s primerno medsebojno razdaljo. V jesenskem času so postavili na oder dva nastopa, enega na Gradu Rajhenburg, drugega na Malem Kamnu. Ko je nastopila epidemija, se je skupina pričela dobivati preko internetne aplikacije ZOOM, kjer te dni  pripravljajo virtualni dogodek s tematiko sedanjega »zaprtega časa«. Sodelovali so v medgeneracijskem branju z OŠ Senovo, povabili medse pisatelja Toneta Partljiča in Vidko Kuselj, da so nam predstavili svoje knjige. Srečali smo se tudi z bralnimi sekcijami Krško in Brestanica. In še in še bi lahko naštevali.

Tudi športniki (pohodniki, jutranja telovadba in balinanje) so bili dokaj aktivni vse do jesenskega splošnega koronskega zaprtja dejavnosti. Balinarji so pridno vadili in jeseni celo organizirali in izvedli posavski turnir v balinanju.

 

Toliko za enkrat, pridružite se. Več ko nas bo, lepše bo. S tem storite nekaj tudi zase in za svoje zdravje!

 

Upamo, da bodo neprijazni časi minili, ko se bomo spet družili, se poveselili in srečevali na prireditvah. In dnevi bodo lepši, polni in bogati.

V teh prazničnih dneh želimo, da so ob vas tisti, ki jih imate najraje in vam največ pomenijo. Bližino objema  naj nadomestita širina nasmeha in lesk v očeh. Predvsem pa naj vam novo leto nasuje zvrhano mero trdnega zdravja in veliko, veliko drobnih lepih trenutkov.

OBVESTILA V ČASU EPIDEMIJE

 Dodana: 2020-11-18

 

DRUŠTVO  UPOKOJENCEV  SENOVO  SVOJIM  ČLANOM

S P O R O ČA :

 

Društvena pisarna je zaradi covida-19  zaprta do preklica epidemije. O preklicu boste obveščeni preko  medijev.

 

Med tem časom za vse informacije lahko pokličete na eno izmed mobilnih številk naših članic:

Irena    041 587 034

Marija  051 725 412

 

Dosegljivi smo tudi preko e-pošte: du.senovo@gmail.com">du.senovo@gmail.com

 

Če imate možnost lahko obiščete tudi spletno stran

posrcumlad.si/senovo">posrcumlad.si/senovo , kjer objavljamo razne napotke in obvestila.

Članstvo obveščamo tudi preko e-pošte.  Če še niste v naši e-mailing listi nam prosimo pišite, da vas bomo obveščali.

 

Članarina in prispevki za posmrtninske sklade ostajajo isti kot  v letu 2020.

Lahko jih vplačate na TRR društva (če potrebujete UPN obrazec, vam ga bomo poslali):

                             SI56 0298 1001 2533 675

 

 

 

OBČINA KRŠKO

obvešča:

 

ZA VSE INFORMACIJE V ZVEZI Z EPIDEMIJO IN UKREPI OMEJITVE ŠIRJENJA NOVEGA KORONAVIRUSA NA OBMOČJU OBČINE KRŠKO LAHKO OBČANKE IN OBČANI POKLIČETE NA TEL. ŠTEVILKO OBČINE KRŠKO:
07 49 81 329 - splošne informacije v zvezi z epidemijo in ukrepi -    

    vsak dan med 6. in 16. uro
ali na elektronski naslov 
oscz.krsko@krsko.si">oscz.krsko@krsko.si .

Pomoč občanom v stiski – 07 2927041 in 031 441 999 vsak delovnik med 7. in 15. uro (CSD Posavje) za obolele v domači oskrbi in brez možnosti za lastno oskrbo s hrano, zdravili in ostalimi nujnimi potrebščinami. Pomoč izvaja CSD Posavje, Enota Krško, ki bo po potrebi koordinirala delo OZ Rdečega križa Krško in prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Na telefonski številki 041 730 192 pa so med 8. in 15.30 dosegljivi tudi predstavniki Območnega združenja RK Krško.

Klicni center
 - na brezplačni telefonski številki 

080 14 04, dosegljivi so od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro.

Psihološka podpora -  brezplačna številka 24 ur na dan 080 51 00

 

 

 

 

 

 

 

Program dela za Bralni krožek DU Senovo 2021

 

Načrtujemo, da se bomo srečevali še vedno vsak ponedeljek z izjemo poletnih počitnic v času šolskih počitnic.

Če ne bo šlo v knjižnici, bomo poiskali druge možnosti. Planiramo, da se bo naša skupina povečala še  za nekaj članov.

Druženje bomo namenili sledečim temam:

  • glasno branje aktualne crossover literature in drugih primernih besedil;
  • spoznavanje in odkrivanje lokalnih znamenitosti, poleg Avgusta Fabjančiča bomo proučevali tudi dediščino našega sokrajana Adama Bohoriča, ki se je leta 1520 (pred 500 leti) rodil na južnem pobočju Bohorja in je vpisan v rajhenburški krstni knjigi, ker je bila le tam fara, na Senovem pa ne;
  • medgeneracijsko branje v OŠ XIV. divizije Senovo;
  • sodelovanje pri organizaciji in izvedbi ekskurzije na Primorsko: Po stopinjah Avgusta Fabjančiča /Krik ranjene mladosti/ in Ernesta Schwarzerja /Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm/ med 1. svetovno vojno,
  • nastop v Štanjelu z bralnim dogodkom: O kresi se dan obesi;
  • nastop na javni prireditvi s poslanico Marka Kravosa: Dvanajst zlogov.

 

                                               Pripravili: Milka Butkovič in Boža Ojsteršek

 

Senovo, 18. 11. 2020