DU SENOVO NA FACEBOOKU

 Dodana: 2017-06-19

Spoštovani,

obveščamo vas, da smo prisotni tudi na Facebooku, kjer lažje in hitreje objavljamo naše dogodke v sliki in besedi.

Priporočamo se za obisk in prijazen klik.  facebook.com/profile.php?id=100018042576105">facebook.com/profile.php?id=100018042576105

IZLETI, DRUŽENJA, LETOVANJA

 Dodana: 2017-03-12

 1) NAPOVEDNIK DOGODKOV:

 VABILO NA SILVESTROVANJE

 

Vabimo vas na druženje - SILVESTROVANJE, ki bo 20. dembra 2017, v gostilni JANC na Studencu.

Poveselili se bomo skupaj z društvi upokojencev Brestanica in Raka.

Prijave z vplačili 25 € po udeležencu sprejemamo 7. in 14. decembra 2017 (v pisarni oz pri poverjenikih).

V ceno je vključen prevoz, hrana in glasba.

Odhod avtobusa izpred DU Senovo ob 13:30 uri, iz  Koprivnice ob 13:15.

 

Prijazno vabljeni!

 

 

 

 

 

     

2) PREGLED PRETEKLIH DOGODKOV IN AKTIVNOSTI:

 

15. septembra 2017 je bila na Raki organizirana prireditev VESELA JESEN, ki so se je udeležili tudi pevci in pevke našega MePZ DU Senovo.

Več o dogodku na povezavi: eposavje.com/on/30678-vesela-jesen-srecanje-upokojencev-na-raki-fotografije.html" target="_blank">eposavje.com/on/30678-vesela-jesen-srecanje-upokojencev-na-raki-fotografije.html">eposavje.com/on/30678-vesela-jesen-srecanje-upokojencev-na-raki-fotografije.html" target="_blank">eposavje.com/on/30678-vesela-jesen-srecanje-upokojencev-na-raki-fotografije.html" target="_blank">eposavje.com/on/30678-vesela-jesen-srecanje-upokojencev-na-raki-fotografije.html

 

26. 8. 2017 je bilo TRINAJSTO SREČANJE DRUŠTEV UPOKOJENCEV POSAVJE,  OB 11. URI NA STUDENCU.

Več o dogodku na povezavi: posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu" target="_blank">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu" target="_blank">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu" target="_blank">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu" target="_blank">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu" target="_blank">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu" target="_blank">posavskiobzornik.si/novice/srecanje-posavskih-upokojenk-in-upokojencev-na-studencu

 

KOPANJE V ŠMARJEŠKIH TOPLICAH 

            od 26. junija do 14. julija 2017.

                 Organizacija Društvo invalidov Krško, ki vabi svoje člane in člane DU Senovo.

                 Prijave do 23 6. 2017  na tel. 040 640 927   ali 031 471 180.

                 Avtobus bo imel odhod s Senovega ob 7. uri in ob 7:15 iz AP Krško.

 

   ŠE O PRAZNOVANJU 70 LETNICE  DU SENOVO -

   16. junij 2017 (slike in tekst na Facebooku)

Senovska dolina je prežeta z zanimivimi ljudmi, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi hobiji, ki pa včasih presežejo te meje. Dolgoletni član našega društva upokojencev, gospod Viktor Richter je človek, ki pri svojih sedeminosemdesetih letih nenehno ustvarja, je poln idej, velik poznavalec narave in njenih zakonitosti.  Široko znanje s pridom uporablja  v vsakdanjem življenju. Tako je v mozaik praznovanja 70 letnice DU Senovo dodal svoj kamenček.  Na zelenici pred hišo v Dovškem je v travi upodobil znak Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je tudi znak našega društva.  Znak je 680 krat povečan od uradno objavljene listine društva.  Na ograji pa ga dopolnjuje  transparent:  Društvo upokojencev Senovo - 70 let.

V veliko zadovoljstvo in ponos nam je bilo, ko smo si stvaritev ogledali 16. junija 2017. Predsednik  DU Senovo, g. Ludvik Grilc je v nagovoru z veseljem g. Viktorju čestital, izrekel veliko priznanje za opravljeno delo in izročil pisno zahvalo društva. Gospoda Viktorja poznamo kot avtorja dosedanjih 13 kreacij na domačem travniku. Pri snovanju, delu in izvedbi ga podpira in mu stoji ob strani žena Marija, sinova in širša družina. Dela z dobro voljo in zagnanostjo.  Kako ustvarjalno je lahko življenje v poznih jesenskih letih, je poudaril g. Jože Žnidarič, predsednik PZDU Posavje in hkrati podpredsednik DESUS-a, ki mu je prisrčno čestital z obljubo, da ga še obišče. Po skupnem fotografiranju in prijetnem druženju se je g. Viktor ganjen zahvalil za priznanje in obljubil, da bo društvu v zahvalo  znak vzdrževal čez celo leto, dokler bo trava v rasti. V čast mu je, ker je v letošnjem jubilejnem 20. letu  ustvarjanja na zelenici pred hišo prav  znak upokojencev.

Ob kramljanju s člani društva nam je povedal še kar precej zgodb iz svojega bogatega ustvarjalnega življenja in poudaril:  »Rad imam to naše društvo, zvesto vodstvo in člane,  saj skrbijo za vsestransko vključenost upokojencev na športnem, kulturnem, socialnem, izobraževalnem področju, ki nas povezuje in lepša upokojenski vsakdan.«

Tekst: Irena Gmajnar

Foto: Boštjan Colarič

 

          RAZSTAVA ROČNIH DEL SEKCIJE "VEZENJE", 9. do 11. junij 2017

            

ZA DUŠO IN SRCE“

V počastitev praznika Občine Krško in 70 letnice društva DU Senovo, smo članice sekcije za ročno delo „VEZENJE“ pripravile bogato razstavo ročnih del v avli Doma XIV. divizije na Senovem. Odprtja 9. junija 2017 so se udeležili gostje: direktorica občinske uprave Občine Krško, predstavnice ZDUS in Du Litija, predstavnice sosednjih in bolj oddaljenih društev upokojencev, kjer imajo tudi organizirane podobne sekcije in številni krajani Senovega in Koprivnice.

Za dušo in srce“ smo poimenovale razstavo. Spretne roke so pridno ustvarjale, ideje, lepe misli so vtkane v vsako zanko, pentljo našega izdelka. Ob torkih popoldne se zbiramo, rišemo na platno, prepletamo nitke in se družimo. Druženje pomeni sprostitev, odmik od vsakdanjih skrbi, prijateljstvo, medgeneracijsko sodelovanje, predvsem pa nam bogati dušo in srce. Vezemo, kvačkamo, pletemo, ustvarjamo z velikim žarom. Oko se spočije in srce razneži, ko postavimo izdelek na ogled. Raznovrstni in bogati so razstavljeni izdelki. Lepšajo dom, predvsem se trudimo ohraniti bogato kulturno dediščino naših babic.

Prireditev, ki jo je z izbranimi povezovalnimi nitkami vodila Irena Gmajnar so popestrile s petjem in igranjem Tina in Špela, Loti in mama Silva, druženje babic in vnukov v starih časih ob topli peči pa sta uprizorili 6 letna Milla in babica Jovanka.

Predsednik DU Senovo, Ludvik Grilc, je z izbranimi besedami s ponosom čestital ustvarjalkam za tako bogato razstavo in pridobljena priznanja. Nešteto vbodov, ur, veliko vztrajnosti, ljubezni je vtkano v vsak izdelek. „Cenimo in spoštujemo vaša dela, ki so v ponos društva doma in širše“, je dodal. Iskrene čestitke. Čestitkam sta se pridružili še Melita Čopar iz Občine Krško in Milena Dimec, predstavnica ZDUS-a in DU Litija.

S prijetnim druženjem ob dobrotah, ki so jih pripravile članice, smo zaokrožili bogat in lep večer. Prijazne besede v knjigi vtisov, čestitke številnih obiskovalcev, so nam v veliko zadovoljstvo.

Tekst: Irena Gmajnar

Foto: M. Krušič  (DU Senovo ima svoj profil tudi na Facebooku, kjer smo objavili vse slike spodnjih dogodkov)

   

 

 

               

 

DAN ODPRTIH VRAT V DU SENOVO, 6. junij 2017

 

V počastitev praznika Občine Krško in 70 letnice društva smo v DU Senovo 6. junija 2017 pripravili dan odprtih vrat.

Dogodka sta se udeležila gospod Andrej Sluga in predsednik Krajevne skupnosti Senovo, gospod Vlado Grahovac.

 

Po uvodnem pozdravu je predsednik društva, Ludvik Grilc, predstavil dejavnosti društva, in sicer:

 • V marcu 2017 smo obeležili našo 70 letnico društva s koncertom MePZ DU Senovo.

 • Društvo je prejelo ob visokem jubileju naslednja priznanja: Priznanje z znakom KS Senovo, priznanje PZDU Posavje, Veliko plaketo ZDUS in Jubilejno priznanje občine Krško.

 • Lepe uspehe dosega Mešani pevski zbor, ki je nastopil na posavskem tekmovanju pevskih zborov, ki jih organizira JSKD; na medregijskem srečanju, ki sta jih organizirali Pokrajinski zvezi DU Zasavje in Posavje na Geossu in na Kulturnem mozaiku v organizaciji JSKD Krško.

 • Člani društvene športne strelske sekcije so bili organizatorji regijskega tekmovanja v streljanju z zračno puško na Senovem, kjer so bili udeleženi tekmovalci tudi iz drugih upokojenskih društev Posavja.

 • Člani našega društva pa so se udeležili tudi regijskih tekmovanj v balinanju, šahu, pikadu, kartanju in kegljanju na vrvici.

 • Vezilje pa te dni pripravljajo samostojno razstavo ročnih del z naslovom „Za dušo in srce“, ki jo bodo izvedle 9. junija ob 18. uri, v avli Doma XIV. divizije na Senovem. Razstava bo trajala do 11. junija, od 9. do 17. ure.

 • Naši člani so bili na prijetnem izletu v Ljubljani, kjer so si ogledali Plečnikovo cerkev na Barju, Botanični vrt in uživali v vožnji po Ljubljanici.

 • Kot vsako leto doslej smo organizirali za naše člane in članice, ki so v letošnjem letu dopolnili 75 let in več, tradicionalno srečanje na Velikem Kamnu.

 • Projekt Starejši za starejše je tudi letos zelo aktiven. Naše prostovoljke obiskujejo člane, ki so starejši od 69 let. Za njihovo požrtvovalno delo jih je ZDUS nagradil s srečanjem v Velenju, kjer so si med drugim ogledali tudi Muzej premogovništva in Zeliščni vrt v Žalcu.

V prijetnem druženju je dan prijetno minil.

 

 

              

17. maja 2017smo šli na izlet  v LJUBLJANO.


Ogledali smo si  Plečnikovo cerkev na Barju, Botanični vrt, se popeljali po Ljubljanici in uživali v lepotah naše lepe prestolnice.

 

V dobri družbi, ob dobri hrani in pijači je izlet z ladjico nepozabno rečno doživetje. 

CENA IZLETA: 28 € vključuje / za najmanj 40 udeležencev /

                       - vstopnine

                       - hrana in pijača na ladjici

                       - prevoz

 

Odhod avtobusa iz Koprivnice ob 9.30, s Senovega ob 9.40 uri.

 

Prijave sprejemam v četrtek, 4. 5. in 11. 5. 2017 v prostorih DU Senovo.

Dodatne informacije na tel. 031 598 546.

 

Pridruži se nam, veseli bomo tvoje družbe.

 

                                                            

 

 

 

 

 

 

Spoštovani člani in članice!

Iz DU Krmelj smo prejeli prijazno vabilo na MAJSKI POHOD UPOKOJENCEV POSAVJA. Pohod bo 23. maja 2017;  zbor pohodnikov bo ob 9. uri pred Gasilskim domom v Krmelju.
Prijave zbiramo tudi v našem društvu upokojencev in sicer do 11. maja. Prijavnina po udeležencu znaša 10 €.

Program pohodniškega dne je naslednji:

 • ob 9. uri zbor pred Gasilskim domom
 • uvodnemu pozdravu bosta sledila kavica in šilček
 • nato kratek sprehod do ribnika (kjer je bil nekoč odprti kop premoga)
 • zatem se z lastnim prevozom odpeljemo do Kamenškega
 • sledi peš pohod čez Kamenško do vinskega hrama Bregar, kjer bo malica in počitek ter seveda dobra kapljica - s pesmijo ob spremljavi harmonike (za tiste, ki težko hodijo bo organiziran prevoz)
 • od tu se bomo peš vrnili do naših prevoznih sredstev in se odpeljali v Krmelj, kjer bomo v gostišču "Prehrana Marjana" zaključili pohodniški dan s kosilom in pijačo (seveda tudi s prijetnim klepetom in pesmijo).

Takole so še napisali: če ste v vabilu našli kaj vabljivega, vas vljudno vabimo v naše kraje. Ne bo vam žal!

Ne pozabite pa se prijaviti v našem društvu do 11. maja.

Lep pozdrav v imenu komisije za izletništvo, druženje in letovanje pri DU Senovo

 

 ========================================================

 

 

 

 

V LETU 2017 PRAZNUJEMO 70 LET DRUŠTVA

 Dodana: 2016-12-30

NOVICE S PODROČJA ZDRAVJA

 Dodana: 2016-12-10

 

Kam po strokovno pomoč v primeru depresije?

                                                                                                          

 

Spoštovani,

 

Zveza društev upokojencev Slovenije v sklopu kampanje ADA (Age Demands Action) in v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje - NIJZ ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 govori o depresiji.

V sklopu kampanje vam bomo posredovali nekaj e-mailov na temo depresije (kako jo prepoznati, na koga se obrniti za pomoč, koristni nasveti itd.).

Vabimo vas k branju, saj lahko tako morda pomagate sebi ali znancu v stiski. NE BOJTE SE SPREGOVORITI O DEPRESIJI, SAJ JE TO PRVI KORAK K ZDRAVLJENJU.

 

 

Če pri sebi opazite znake ali simptome depresije, ki smo jih navedli, ali če je bil rezultat na Geriatrični lestvici depresivnosti več kot 5 točk (lestvica je bila poslana v prejšnjem prispevku), vas spodbujamo, da poiščete strokovno pomoč in preverite, ali se morda soočate z depresijo.

 

 1. Prvi vir strokovne pomoči predstavlja vaš OSEBNI ZDRAVNIK.

On vam bo po potrebi predpisal zdravljenje ali vas napotil k specialistu ali k drugim oblikam pomoči.

 

 1. Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete na dežurnega zdravnika, najbližjo splošno ali psihiatrično bolnišnico ali na reševalno službo (112).

 

 1. V stiski lahko poiščete strokovno pomoč tudi v eni od desetih psiholoških svetovalnic po Sloveniji:

 

 1. Za informacije o ustreznih oblikah pomoči ali za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi naTELEFONE ZA POMOČ V STISKI:

 

01 520 99 00

Klic v duševni stiski

med 19. in 7. uro zjutraj

116 123 

 

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik

(skupna številka) 

24h/dan

 

klici so brezplačni

080 11 55

Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja

pon-pet med 12. in 22. uro; sob, ned, prazniki med 18. in 22. uro

klici so brezplačni

059 305 555

Spominčica -

Slovensko združenje za pomoč pri demenci

(svetovalni telefon)

vsak delovni dan med 12. in 15. uro

 

 1. Za podporo, pogovor in nasvet o ustreznih oblikah pomoči lahko uporabite tudi spletno svetovanje:

 

zdravstveni portal s svetovalnimi forumi za odrasle (družinska medicina, psihiatrija, obporodne stiske)

 

spletna stran Društva Dam

 

spletna postaja za razumevanje samomora

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (nudi osnovne informacije in brezplačno gradivo o duševnem zdravju/težavah v elektronski obliki)

 

 

V naslednjem prispevku bomo spregovorili o načinih zdravljenja depresije in opisali podporne delavnice, ki so brezplačno na voljo v zdravstvenih domovih.

 

Vir: NIJZ

 


 

 

 =================================================================================================

Spoštovani,

v sklopu kampanje ADA (Age Demands Action) vam bomo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje - NIJZ ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 posredovali nekaj e-mailov na temo depresije (kako jo prepoznati, na koga se obrniti za pomoč, koristni nasveti itd.).

Prosimo vas, da posredovane informacije objavite ter posredujete svojim članom, družini, prijateljem, znancem itd.

Najlepša hvala za pomoč.

NE BOJTE SE SPREGOVORITI O DEPRESIJI, SAJ JE TO PRVI KORAK K ZDRAVLJENJU.

 

 

 

ZAKAJ GOVORITI O DEPRESIJI?

 

O depresiji je pomembno govoriti vsaj zaradi naslednjih dejstev:

 

 • Depresija ni naravni del življenja in ni naravni del staranja.
 • Depresija je pogosta duševna motnja – vsak 6. posameznik naj bi nekoč v življenju zbolel za depresijo.
 • Depresija močno poslabša kvaliteto življenja in je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za samomor.
 • Depresija je pomembno povezana s (kroničnimi) telesnimi boleznimi – ovira njihovo zdravljenje in včasih prispeva tudi k njihovemu nastanku.
 • Depresija pogosto ostane neprepoznana in nezdravljena – skoraj polovica posameznikov z depresijo nikoli ne poišče pomoči.

 

Zato je pomembno, da depresijo pravočasno odkrijemo in zdravimo, saj je ob zgodnji prepoznavi zdravljenje zelo učinkovito.

 

ZAKAJ SE DEPRESIJA POJAVI?

Depresija je bolezen in ne znak šibkosti posameznika. Možni vzroki za njen pojav so različni in se med seboj pogosto povezujejo. Pogosto govorimo o tem, da na razvoj in potek depresije vplivajo tri skupine dejavnikov:

 1. V prvi skupini so tisti dejavniki, ki povečujejo posameznikovo ranljivost oz. dovzetnost, da se depresija sploh lahko pojavi. Ti dejavniki so običajno prisotni že zelo zgodaj – lahko od rojstva (npr. dedna obremenjenost, telesne bolezni in oviranosti) ali iz otroškega obdobja (npr. težke in travmatične izkušnje iz otroštva).
 2. V drugo skupino dejavnikov se uvrščajo dejavniki, ki depresijo sprožijo. Sprožilci depresije v starejšem obdobju so lahko:
 • stresni dogodki in izgube (npr. izguba svojca ali prijatelja, upokojitev),
 • težke življenjske okoliščine (npr. pomanjkanje denarja, invalidnost, osamljenost),
 • nekatere telesne bolezni,
 • nekatere vrste zdravil.

Pomembno je, da se zavedamo, da se vpliv dejavnikov povezuje in razlikuje glede na posameznika. Primer: Stresni dogodek bo za nekoga, ki ni ranljiv za razvoj depresije, sicer hud pretres, ki pa ne bo sprožil depresije (bo pa morda vplival na telesno počutje ali razvoj kakšne druge bolezni). Pri kom drugem, ki je bolj ranljiv/dovzeten za pojav depresije, pa bo isti stresni dogodek lahko odločilno vplival na začetek depresije.

 1. V tretji skupini so dejavniki, ki depresijo vzdržujejo in posameznika ovirajo pri njegovem spoprijemanju z njo. To so lahko dejavniki iz skupin 1 in 2, ki vztrajajo še naprej, lahko pa se zaradi depresije pojavijo nove težave, ki ovirajo zdravljenje (npr. umikanje v samoto, pomanjkanje motivacije za zdravljenje).

 

Včasih je pri posamezniku težko odkriti (vse) dejavnike, ki so prispevali k razvoju depresije, je pa bistveno, da depresijo prepoznamo, saj jo le tako lahko tudi zdravimo.

V naslednjem prispevku pa o tem, kako depresijo prepoznamo.

 

 

=====================================================================================================

Na tem mestu vas bomo posredovali  različne informacije s področja zdravja. Tokrat objavljamo seznam literature o demenci.

O demenci je tu nekaj naslovov o gradivih, ki jih lahko najdete v Knjižnici. Tako si lahko preberete kaj več, lahko pa posredujete to informacijo tudi drugim zainteresiranim.

Strokovno gradivo:

Avadian, Brenda: Odkriti radost v Alzheimerjevi bolezni

Demenca, izziv za socialno delo

Gendron, Marie: Skrivnost, imenovana Alzheimer

Graham, Nori: Demence in Alzheimerjeva bolezen

Hülsen, Astrid van: Zid molka

Kavcic, Voyko: Umovadba za bistre možgane v poznih letih

Mali, Jana: Socialno delo z osebami z demenco

Schpolarich, Dasha: Nega bolnika na domu

Vinod, Verma: Preprečevanje demence: na osnovi ajurvede, joge in drugih metod

Železnik, Neva: Adijo, grem domov

Železnik, Neve: Temne sence demence

 

Leposlovje za odrasle:

Geiger, Arno: Stari kralj v izganstvu

Kocmut, Aleksandra: Čisto sam na svetu

Mlakar, Tanja: Vsiljivka v družini: ko se prikrade demenca

Paasilinna, Arto: Na lovu za spomini

Suter, Martin: Small World

 

Leposlovje za otroke:

Brezinova, I: Bombonček za dedija Edija

Jarman, Julija: Ljubek star lev

Kesič Dimic, Katarina: Človek, ne spomni se

Kesič Dimic, Katarina: Kradljivka spominov

Lindbergh, R.: Babica moja pogosto pozabi

 

Filmi:

Daleč od nje (Away from her)

Beležnica (Notebook)

Še vedno Alice (Still Alice)

 ===================================================================================

 

 Spoštovani,

tudi letos smo iz DU Senovo sredstva, namenjena čestitkam, donirali v sklad za nakup mamografa v Bolnišnici Brežice. Spodaj si preberite njihovo zahvalo.

 ______________________________________________________________________________________________

Dragi prijatelji,

 V tem prazničnem času, ko prejemamo in pošiljamo mnoga voščila smo v društvu Zdravje za Posavje še posebej praznično razpoloženi. 

Veseli nas namreč, da lahko, skupaj z vami - našimi dobrotniki - praznujemo uspešno zaključen projekt zbiranja sredstev za nov digitalen mamograf za Posavke in Posavce. Sredstva so na kupčku, postopki nabave novega mamografa v okviru bolnišnice že potekajo in če bo vse teklo kot mora, bodo prve Posavke na novem mamografu pregledane že spomladi.

Iskrena hvala še enkrat, da ste nam stali ob strani. Hvala, da ste nam pomagali. Hvala , da ste nas razumeli in nam niste zaprli  vrat, ko smo potrkali in prosili za pomoč. Hvala, da ste izbrali življenje. Hvala, da ste skupaj z nami verjeli, da se da premakniti vsako goro, če je le volja za to.

In kaj naj vam zaželimo v prazničnem času, ki že trka na duri, in v prihajajočem letu?

Želimo vam obilje prijaznosti in prijetnih ljudi, objeme svojih dragih, iskrice v očeh skozi vse praznične dni...in tudi v letu ki prihaja. In veliko zdravja želimo Vam in vsem vam dragim.

Vse dobro in obilo lepega ter še enkrat najlepša hvala! Iz srca!

V imenu članov društva Zdravje za Posavje,

Diana Kosar, predsednica

 

 

  

MEDIJI O 12. SREČANJU UPOKOJENCEV POSAVJA

 Dodana: 2016-07-22