Dodana: 2014-07-09

1o1. Rojstni dan Marije Štalcar z Brstovca pri SemičuOb 100 -tem rojstnem dnevu lansko leto smo gospe Mariji Štalcar obljubili, da jo zagotovo obiščemo tudi za 101. rojstni dan. izpolnili smo obljubo in v teh dneh, ko se je pomlad prelevila v poletje, smo se, sicer v malce kislem vremenu, napotili na obisk članice RK Semič in DU Semič z voščilom in šopkom lepega cvetja, ki ga je podarila ga. županja Polona Kambič za visoki 101. jubilej. Gospe Mariji sta prišla voščit tudi člana iz Društva vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele Krajine

Kot leto poprej sta nas tudi letos že pri vhodu toplo sprejela sin Zdravko in snaha Irena, ki skrbita, da njihova mama živi udobno in nadvse prijetno.

V lični kuhinji nas je pričakala nasmejana slavljenka Marija, ki ima presenetljivo dober spomin, spomnila se nas je in tudi naših imen ni pozabila, čeravno je minilo že celo leto od našega srečanja.

Že na začetku se je vključila v prijeten pogovor, v katerem nam je zaupala, da je zelo vesela, ker ima pridnega sina in snaho, ki lepo skrbita zanjo, vnuki jo pomlajujejo in lepšajo jesenske dni, ki pa niso prav nič jesenski, saj ji je vsak dan prekratek in vsak večer se začudi, kako hitro je minil današnji dan. Zelo rada je obkrožena z ljudmi in domači poskrbijo, da je vedno nekdo prisoten v njeni bližini. Snaha Irena pove, da ima rada mladino, da z njo napreduje, če bi bila sama, bi obupala. Še vedno prisega na domači čaj, ki ji ga nabere in pripravi snaha Irena, na sadje, ki mora biti segreto na sobno temperaturo, in obroki hrane morajo biti vedno ob isti uri.

Tudi časopis, najrajši ima Dolenjski list in Belokranjca, rada pregleda in prebere. Tiste, v katerih je omenjena tudi ona, ima spravljene in z veseljem jih prinese na plan.

Rada ima svojo družino: svoja dva sinova, snahi, vnuke in tudi pravnuke.

Ob iskrenem voščilu in stisku rok smo gospe Mariji Štalcar zaželeli še veliko zdravja, sonca v očeh in ponovnega srečanja naslednje leto.

SAŠ


BABICE, DEDKI IN VNUČKI

 Dodana: 2014-03-27

NA  SEMIŠKEM ODRU ŽE SEDMA PRIREDITEV BABICE, DEDKI IN VNUČKISemiški upokojenci so s svojimi vnuki  letos že sedmič zapovrstjo razveselili številno publiko, ki je zopet napolnila dvorano  KC  Semič. Prireditev je bila posvečena ženskam ob osmem marcu in je tudi dobrodelnega značaja. V slabih dveh urah se je na odru zvrstilo veliko nastopajočih vnučkov, babic in dedkov, ki so dodobra nasmejali občinstvo. Ni manjkalo dobre glasbe, ki so jo izvajali mladi in malo manj mladi umetniki na raznih glasbilih. Harmonikar; Luka Kambič, ansambel Mladi Belokranjci, Janko s prijatelji.Zaplesali so otroci iz Osnovne šole Semič, kakor tudi plesna skupina babic in dedkov po imenu  Vrtičkarji.Neja Klepec je navdušila poslušalce s pesmico: Ne nisem važna. Izvrstno sta prikazala Zlato poroko Milan in Jana, ki je tudi avtorica skeča. Nastopili so   ljudski pevci Klobukarji in v skeču Matija Hudak z vnuki.S  svojim dedkom in babico pa je na oder vstopil že sedmič Sebastjan Štraus, ki se je vrsto let na teh prireditvah izkazoval kot napovedovalec, igralec in recitator. Kot vrtičkar je prvič navdušil občinstvo. Za letos pa si je izbral pesmico svoje babice Albine Sonje Štraus: Moderna babica.Jagodo na torto pa je pridela še napovedovalka Darja Zamida  Pečavar s svojo pevsko točko.Predsednik DU Semič Stanislav Golobič se  je ob zaključku prireditve   zahvalilvsem nastopajočim  za uspešno izveden program. SAŠpovezava do slik:https://picasaweb.google.com/bojan.jaksa33/2BabiceDedkiInVnucki732014?authuser=0&authkey=Gv1sRgCODyrK_zqsKRXw&feat=directlink

90 let Ivana Jakša

 Dodana: 2014-03-27

90 let Ivana Jakše z Oskoršnice

16. marca je praznoval 90. rojstni dan Ivan Jakša, po domače Lukl, z Oskoršnice pri Semiču. Obiskali smo ga županja Polona Kambič ter predstavniki DU, ZB in Rdečega križa. Sprejel nas je sredi s soncem obsijanih vinogradov. Ob osebnem prazniku smo mu zaželeli trdnega zdravja in dobrega počutja. Domači so poskrbeli za prijetno vzdušje in polno mizo dobrot.

Gospod Ivan je prišel v Semič star komaj 5 let, na domačiji Luklovih so ga sprejeli za svojega in pri njih je odrastel. Med drugo svetovno vojno se je boril v 15. brigadi, sodelaval je tudi v bitki za Trst. Po vojni sta si z ženo Albino ustvarila družino, kmalu bosta praznovala 60 let skupnega življenja. Je še vedno dobrega zdravja in veliko postori na domačiji. V pomoč sta mu hči in sin, ima pa tudi že pet vnukov in štiri pravnuke. Vse v življenju sprejema z zdravim humorjem. Ob odhodu smo mu zaželeli še veliko vedrih in zadovoljnih let.

Slike

Branka Muc

90 let gospe Kristine Novina

 Dodana: 2014-03-27

90 let gospe Kristine Novina

 

Gospa Kristina Novina, doma z Brstovca pri Semiču, je 26.2. praznovala 90. rojstni dan.

Rodila se je v Jerneji vasi pri Dobličah kot 5 otrok. Pred 67 leti jo je ljubezen pripeljala na Brstovec, kjer si je ustvarila družino. Ima 4 otroke, veselje pa ji v jeseni življenja prinaša 9 vnukov in 7 pravnukov. Je še zelo čila, pomaga pri gospodinjskih opravilih. Še vedno se udeležuje prireditev v Semiču. Tudi spomin ima izreden, zapomni si datume prireditev in ve za vse rojstne dneve domačih in sorodnikov.

Ob visokem jubileju so ji čestitali tudi županja Polona Kambič ter predstavniki Društva upokojencev Semič in krajevne organizacije Rdečega Križa Semič ter ji zaželeli , da bi bila še naprej tako čila in dobre volje.

Pravnukinja Nina Štalcar pa je stari mami Tinki posvetila naslednjo pesmico.

Stara mama

Stara mama Tinka stanuje na Brstovcu.

Stara mama se skoraj ne vidi, o njej ni slišati mnogo,

četudi v naši družini igra najpomembnejšo vlogo.

Brez nje ne bi bilo marsičesa, recimo vnukov ali pa mame.

Zato naj pri nas vsaj do stotega leta stara mama Tinka ostane.

 

Nina Štalcar

90. rojstni dan Alojzija Kambič

 Dodana: 2014-03-27

90. rojstni dan Alojzija Kambiča

 

3.marca je praznoval 90. rojstni dan Alojzij Kambič pri Semiču, doma s Cerovca, sedaj oskrbovanec Doma starejših občanov v Črnomlju. Ob visokem jubileju smo mu čestitali županja Polona Kambič ter predstavniki Društva upokojencev in Krajevnega odbora Rdečega križa Semič. Domači so poskrbeli za praznično vzdušje in pri mizi polni dobrot smo obudili spomine na minulih 90 let. Gospod Alojz se je rodil na Lokvici, bil je najstarejši od šestih otrok. Na začetku 2.svetovne vojne je bil, komaj 16-leten, interniran na Rab. Leta 1942 se je vrnil domov in se takoj pridružil Cankarjevi brigadi. Po vojni se je z družino ustalil na Cerovcu. Ima dva sina , vnukinji in dva vnuka. Ob odhodu smo mu zaželeli, da bi bil še dolgo trdnega zdravja in se dobro počutil.

 

Branka Muc