Dodana: 2013-05-22

Prostovoljstvo v Semiču

V medijih se piše o zmagah v športu, o kulturi, o vinu in mnogih privlačnih dejavnostih. Vse so vredne objave in pohval, a malokdo se ojunači in napiše kaj o ljudeh, ki svojo humanost nosijo v srcih in pridnih rokah, skrito očem javnosti.

Tudi v naši občini Semič imamo veliko ljudi, ki pomagajo starejšim, obnemoglim, bolnim, ubogim in včasih tudi pozabljenim ostarelim. To so naši prostovoljci, ki rišejo sonce v dušo in srce mnogim,  ki to pomoč potrebujejo.

Tokrat ne bom omenjala dobrodelnih koncertov, ki so vse pohvale vredni in se jih tudi udeležujem v okviru svojih zmožnosti,  ampak o prostovoljcih, ki ure in ure posvetijo ljudem v stiski.

Upam, da ne bom naredila napake, če bom nekaj napisala o teh naših srčnih prostovoljcih, ki so jih z lepimi besedami pospremili pred dnevi v Tolminu razni govorniki na proslavi in srečanju prostovoljcev projekta Starejši za starejše v Sloveniji. Srečanja smo se udeležili tudi prostovoljci iz DU Semič. Koordinatorka tega programa za Semič, Marjana Bukovec je prejela ob tej priložnosti za svoje delo tudi priznanje, za kar ji iskreno čestitamo. Vse čestitke so namenjene tudi njeni številni ekipi.

Prav tako prostovoljci Rdečega križa v Semiču  ne držijo križem rok. Predsednica Branka Muc vzorno skrbi, da stvari tečejo tako, kot morajo. In koliko potrpljenja ter časa žrtvuje temu, vedo le tisti, ki pri tem pomagajo in ji stojijo ob strani in so kot kurirji pripravljeni pomagati pri paketih, obiskih starejših ob rojstnih dnevih, ali v domovih starejših občanov.

Topla beseda, lepa misel, prijazen pogled, morda še skromno darilce pobožajo dušo in srce pozabljenim od države, ki bi morala bolj poskrbeti za svoje graditelje naše lepe domovine. Mi starejši pa nismo pozabili, kdo in kaj smo. Pripravljeni smo še vedno stopiti skupaj in po svojih skromnih močeh pomagati pomoči potrebnim, tako kot so nas učili nekoč naši predniki. Morda bomo tudi mi vzor mlajši generaciji. Morda  bo sledila našim zgledom v primeru takega stanja, kakršno je danes v naši slavljeni  Evropi. Upam in želim,  da bi naša država ozdravela in jim na stara leta ne bo treba prosjačiti še bolj kakor danes nam kot  napovedujejo mnogi .

Albina Sonja Štraus

Semič

 Dodana: 2013-05-03

IVANKA ŠTALCAR IZ SEMIČA JE PRAZNOVALA 90. ROJSTNI DAN

Pomlad je resnični razlog za praznovanje in ravno v teh pomladnih dneh, 13. Aprila, je praznovala svoj 90. rojstni dan Ivanka Štalcar iz Semiča.Rodila se je na Brstovcu pri Semiču.  Kot je povedala, so bila njena otroška  leta prepletena z delom na kmetiji, kjer je odraščala še s tremi sestrami.Z možem Stankom, ki je bil doma iz Praprota, sta skromno hišico sredi Semiča preuredila v lično hišo in jo  napolnila z otroškim smehom hčerke Zvonke in sina Stanka. Žal je Ivanka že 35 let vdova.Živi v svoji hiši, v kateri je tudi njen sin z družino, vendar za svoje stanovanje v sredini hiše še vedno poskrbi sama, tudi skuha si, večkrat še za sina, če je njegova žena v službi. Pravi, da ji ni nikoli dolgčas. Rada bere in gleda televizijo,  vendar ne dolgo v noč, ker gre vedno spat ob 20. uri, da  lahko zgodaj zjutraj vstane.Kljub častitljivim letom je gospa Ivanka vitalna, urejena, predvsem pa polna spominov, ki nam jih je tako doživeto pripovedovala, da smo ji z veseljem prisluhnili in z njo preživeli nekaj prijetnih trenutkov.Gospa Ivanka je bila zelo vesela obiska prijazne gospe Polone Kambič, županje Občine Semič, kakor tudi predstavnikov DU Semič, Mirjane Bukovec, Franca Strniša in Sonje Štraus, ter predsednice RK Semič, Branke Muc.  Vsi  smo ji zaželeli še veliko zdravih let.Albina Sonja Štraus 

 Dodana: 2013-05-03

Semiški upokojenci z babicami, dedki in vnučki

10. marca, 2013 smo semiški upokojenci zopet stopili na odrske deske s svojimi vnuki.Ko sta pred šestimi leti Marica in Slavko Pavlakovič prvič spravila na oder okrog osemdeset nastopajočih, si nismo mislili, da bo ta zabavno dobrodelna prireditev zaživela in se vsako leto vrnila na oder.V šestih letih se je na odrskih deskah zvrstilo zelo veliko vnučkov, babic in dedkov. Mnogi od njih so nastopali kar nekaj let zapovrstjo v isti sestavi. Med njimi je v prednosti dedek Matija Hudak s svojimi vnuki. Njegov vnuk Miha je za petletno sodelovanje dobil priznanje že lansko leto. Ko sta s Sebastjanom Štrausom, ki je tudi dobil že lansko leto priznanje za vestno sodelovanje in nastop z babico Sonjo in dedkom Milanom,  prvič nastopala kot voditelja prireditve, sta bila še zelo majhna. Miha je že dobro poznal osnovno šolo, medtem ko je Sebastjan začel obiskovati prvi razred. Sebastjan se tudi tokrat ni izneveril, pogumno se je že šestič z dedkom in babico podal na oder.Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem nastopajočim, ki so v ta mozaik kulture prispevali svoj vložek, in si želim, da bi tudi naslednje generacije dedkov, babic in vnučkov nadaljevale našo kulturno dediščino. Referentka  za kulturo v DU SemičAlbina Sonja ŠtrausSemič

 Dodana: 2013-03-17

STO PRVI  ROJSTNI  DAN  ANGELCE  PLUTNa dan, osmega marca, ko imamo ženske svoj praznik, je praznovala Angelca Plut, stanovalka doma starejših občanov v Metliki, stoprvi rojstni dan.Tako kot so Angelce veseli in ponosni nanjo v domu starejših občanov v Metliki, smo veseli tudi mi Semičani, da je bila pred leti naša sovaščanka, soseda in prijateljica. Nanjo imamo vsi, ki smo jo poznali in se z njo srečevali lepe spomine.Gospa Angelca Plut je še vedno zelo aktivna, nasmejana in vedrega duha.Z veseljem smo se odzvali povabilu na njeno praznovanje ob rezanju velikanske torte, podžupan občine Semič, gospod Janez Movern,  predstavnica RK Semič, Branka Muc in Sonja Štraus, kakor tudi članica upokojenskega društva Semič, Marlena Golobič.Angelci Plut smo zaželeli, da bi nas tako vesela in zdrava pričakala tudi naslednje leto ob njenem stodrugem rojstnem dnevu. Albina Sonja ŠtrausSemič

SREČANJE LITERATOV

 Dodana: 2013-02-21

SREČANJE DOLENJSKIH IN BELOKRANJSKIH LITERATOV NA PREPIHU

Dne 5.2.2013 smo se srečali literati upokojenskih društev Dolenjske in Bele krajine na Prepihu. Kot vsako leto je bilo tudi tokratno srečanje prisrčno, saj smo si po letu dni imeli veliko povedati. Nekateri smo prinesli tudi svoje  novo izdane knjige in jih med seboj izmenjali.Predsednik ZDUS gospod Jože Jazbec, je vse navzoče pozdravil in nam zaželel še veliko literarnega navdušenja.Program je povezoval  gospopd Maks Starc, član literarne sekcije DU Novo mesto.Na tokratnem literarnem srečanju je sodelovalo veliko število literatov s prozo in s poezijo.  Predstavljen je bil tudi skeč, ki je imenitno sovpadel v program.Za popestritev naše pisane besede pa je poskrbel moški pevski zbor iz Škocjana, ki je s svojimi ubranimi glasovi še dodatno obarval naše srečanje.Veseli smo, da smo tako obeležili kulturni praznik in se spomnili na našega največjega  pesnika, Franceta Prešerna.Vse nastopajoče pa je budno spremljalo oko članov komisije za izobraževanje PZDU- s predsednikom gospodom Antonom Kotarjem na čelu.Poleg vseh tegob, ki  tarejo nas starejše, si vzamemo čas za smisel življenja tudi v tretjem življenjskem obdobju in si znamo narediti lepo vzdušje s pomočjo vseh tistih, ki nam stojijo ob strani in skrbijo, da smo tudi mi vidni in slišani. Zato hvala vsem, ki organizirate taka srečanja.Hvala tudi gostincem  v gostišču PREPIH za gostoljubnost. Albina Sonja ŠtrausSemič