IZLET V NEZNANO 2013

 Dodana: 2013-09-10

Jesenski izlet v neznano

Jasno jutro, četrtek, 5. septembra 2013. Poln avtobus semiških upokojencev se v pričakovanju odpelje proti Gorjancem.

Razen organizatorjev nihče ne ve, kam. Šele na avtocesti nam potešijo radovednost: dan bo potekal v znamenju mostiščarjev z ljubljanskega Barja.

V Mestnem muzeju Ljubljana smo si najprej ogledali razstavo Kolo. Osrednji predmet razstave so namreč 5200 let stari ostanke lesenega kolesa in osi, ki so ju našli v barskem blatu pred nekaj leti. Les bi na zraku v nekaj urah propadel, zato so morali poskrbeti za konzerviranje. Pri tem je sodelovalo tudi semiško podjetje Kambič Laboratorijska oprema, katerega ustanovitelj in lastnik je bil z nami in je tudi organiziral ogled. Po razstavi, kjer smo si ob izčrpni razlagi ogledali orodje, nakit in posodo mostiščarjev ter spoznavali njihovo življenje, nas je vodila kustosinja Irena Šinkovec.

V drugem delu obiska so nas popeljali v prostore pod muzejsko stavbo, kjer so ob obnovi pred nekaj leti odkrili ostanke rimske ceste in kanalizacije starodavne Emone.

Za zanimivo nadaljevanje dneva so poskrbeli upokojenci z Iga. Gostoljubno so nas sprejeli v večnamenski dvorani (celo harmonika je igrala) ter nam predstavili svojo občino, tudi župan si je za nas vzel nekaj časa. Popeljali so nas po kraju, kjer smo izvedeli, kako ponosni so na svojega rojaka, naprednega učitelja Govekarja, očeta pisatelja Frana Govekarja. Imajo celo po njem imenovano društvo, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine. Eden izmed večjih projektov je razstava o mostiščarjih, s katero privabljajo turiste.

Z Iga, sredi katerega izvira rečica Iška, smo krenili na panoramsko vožnjo proti Krimu. Ig je znan po Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje, na gričku v grajski stavbi pa domuje v zadnjem času tako razvpiti ženski zapor. Vodič nas je sproti seznanjal z zgodovinskimi in aktualnimi zanimivostmi krajev, skozi katere smo se peljali, in mimogrede stresel še kakšno šalo. Pokukali smo k najglobljemu jezeru v Sloveniji, Podpeškemu jezeru. S Krima smo s pomočjo smerne table prepoznavali bližnje in oddaljene hribe. Pot smo zaokrožili v Iški vasi in nazadnje poskrbeli še za prazne želodce.

Vsi smo si bili edini, izlet v neznano je uspel!

Tereza Tomaževič

 

SLIKE IZ IZLETA V NEZNANO 2013

90 LET ANGELCE STARE

 Dodana: 2013-08-07

90 LET ANGELCE STARE

Bilo je poleti, pred devetdesetimi leti, ko je se je rodila Angelca Stare.

Svoj visoki jubilej pa je zabeležila s praznovanjem 12.7. 2013.

Svoja rosna leta je preživela v Nestoplji vasi.

Ko se je poročila, sta z možem živela v Semiču, pozneje pa sta se preselila v Črmošnjice, tam sta se ustalila.

Rodila je tri hčerke in sina.

Svoje jesenske dni preživlja v Domu starejših občanov v Črnomlju, kjer se počuti dobro. Stanovalka Doma starejših občanov Črnomelj je že 17 let. Njeni domači pa jo redno obiskujejo, česar je zelo vesela.

Njeni domači in zaposleni v Domu so se potrudili in ji pripravili prisrčno praznično slavje.

Za njen visoki jubilej so ji prišle čestitat tudi županja Občine Semič Polon Kambič in odbornici KORK Semič Branka Muc ter Tončka Malnarič, zaželele so ji še veliko zdravja in dobrega počutja.

Sonja Štraus

 

 Dodana: 2013-07-08

STO LET MARIJE ŠTALCAR Z BRSTOVCA PRI SEMIČUPred letom dni smo obiskali Marijo Štalcar na Brstovcu ob njenem 99. Rojstnem dnevu. Zaželeli  smo ji, da se ob stoletnici zopet snidemo; ta želja se nam je uresničila.Na njenem lepo urejenem domu smo jo obiskali: županja občine Semič Polona Kambič, predsednica in članice RK Semič, predstavniki Društva upokojencev Semič, predsednik vojnih invalidov  podružnice za Semič in Črnomelj iz Metlike ter predsednik in podpredsednik vojnih invalidov za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino iz Novega mesta.Tako kot lansko leto sta nas tudi tokrat prijazno sprejela sin Zdravko in snaha Irena.Ob prijetnem kramljanju se je Marija Štalcer dotaknila spominov iz najnežnejših otroških let.Spomin ji ni zasenčil prvega šolskega dneva v osnovni šoli Semič.  Povedala nam je veliko o skrbi za družino, o garanju na kmetiji, o možu, ki je bil kar nekaj let zaradi kapi na bolniški postelji v domači oskrbi. Vdova pa je že mnogo let.Ko smo jo povprašali po receptu za dolgo življenje, nam je povedala:»Delo in zopet delo, veliko gibanja v naravi z motiko in drugim kmečkim orodjem in zdrava domača hrana.«Marija Štalcar je še vedno zelo bistra in dosledna  gospa. Je rada urejena, ne mara hrane, pijače in ne sadja iz hladilnika. Pije veliko čaja iz različnih rožic, ki jih nabere in skrbno posuši snaha Irena.Slavljenka  Marija Štalcar je ponosna na svoje vnuke, ki jih ima zelorada, so otroci njenih dveh sinov Zdravka in Mirka, slednji živi na Mladici s svojo družino.  Ima tudi pet pravnukov.Mama Marija Štalcar bi nam povedala še veliko o svojem življenju, a je čas ob prijetnem kramljanju prehitro minil, zato smo se poslovili s stiskom rok z željo, da ostane zdrava in ji naslednje leto zopet stisnemo roko in ji ponovno zaželimo vse najboljše za stoprvi rojstni dan.Sonja Štraus 

 Dodana: 2013-06-11

90 let Marije Štukelj iz Semiča Še sonce se je nasmejalo, ko je 6. junija praznovala svoj  90. rojstni dan Marija Štukelj iz Semiča Vajdova 2.Nasmejana, zgovorna in polna vedrine  je s prisrčnim stiskom rok sprejemala  številne prijatelje in znance, ki so ji poleg njenih domačih prišli čestitat za njen visoki jubilej.Semiška županja Polona Kambič jo je razveselila s šopkom rož, čestitali pa  smo ji  tudi člani in predsednik Društva upokojencev Semič, kakor tudi predsednica Rdečega križa in člani ZB za vrednote NOB.Med prijetnim kramljanjem nam je Marija zaupala mnogo življenjskih zgodb, ki so bile že od otroških let žalostne, saj je njeno otroštvo in najlepša mlada leta zaznamovala revščina in vojna vihra.Z žarom v očeh nam je pripovedovala o svojih petih otrocih in za vsakega se je spomnila njihovih otroških dni. Otroci so bili njena največja sreča; in zdaj v zrelih letih ji stojijo ob strani, jo obiskujejo in ji pomagajo.  Tudi na številne vnuke je zelo navezana, saj jo pogosto obiščejo. Rada pa se pohvali tudi že s svojimi pravnuki.S stiskom rok smo Mariji zaželeli še veliko zdravja in toplih nasmehov ob njenih najdražjih. Albina Sonja Štraus

 Dodana: 2013-06-02

Prijetno druženje upokojencev

Predsednik društva upokojencev Suhor Janez Videtič  je povabil tudi  kulturno sekcijo Društva upokojencev Semič k sodelovanju v kulturnem programu v nedeljo, 26. maja 2013.

Povabilu so se z veseljem odzvali trije člani, med njimi tudi predsednik društva Stane Golobič.

Najprej sta nas pozdravila predsednika Društva upokojencev Suhor Janez Videtič in predsednik Društva upokojencev iz občine Ig Štefan Bunič.

Marinka Mazi- Batagelj, predsednica odbora za kulturo v društvu upokojencev Ig nam je nazorno z besedami orisala znamenitosti in lepote v njihovi občini. Z zanimanjem smo prisluhnili njeni tekoči besedi, ko je pripovedovala o Iškem morostu, kjer se kot mozaik prepletajo različna življenjska okolja, zato preseneča  velika pestrost rastlinskih ter živalskih vrst.

Mešani pevski zbor Društva upokojencev Ig  nas je razvajal s svojimi ubranimi  glasovi v dveh sklopih pod vodstvom mladega zborovodja Klemena Jerinca. Zapeli so nam kar 15 pesmi različnih zvrsti. Venček narodnih na harmoniki pa nam je zaigrala Lojzka Petek.

Sonja, Slavko in Stane, ki se včasih poimenujejo tudi trije S, so nastopili s humoristično točko Slavka Pavlakoviča Diploma. Sonja Štraus in Slavko Pavlakovič pa sta se predstavila tudi z lastnimi pesmimi.

S svojim programom  so tako Semičani na usta poslušalcev privabili kar nekaj smeha.

Z malo truda, globokim pogledom v oči in veliko dobre volje smo se imeli lepo in preživeli smo lep popoldan.

SAŠ