Dodana: 2014-09-26

Izlet semiških upokojencev v neznano

 Od štirih do ene,od štirih do enevodà nam kolesa, mehove nam žene,do osmih od trehžareči žeblji, žeblji v očeh ...(O. Župančič) Seveda ste že uganili, kam nas je v sredo, 11. septembra 2014, vodila pot: v Kropo najprej.Turobno vreme, škrebljanje dežja po stari strehi, temačna kovačnica, le ob  enem nakovalu v kotu je ždel ogenj.Tedaj ogenj zažari, kovač vzame v roko palico - na koncu razbeljeno železo, zavihti kladivo in ob pripovedovanju o težkem delu gorenjskih žebljarjev padajo »cveki«.Udarci kladiva so se ponavljali v točno določenem zaporedju, a pravi ritem sem uganila šele ob razlagi v kovaškem muzeju: šest udarcev po razbeljeni železni palici in majhen »cvek« pade na tnalo. V žepu poiščem žebljiček, ki sem ga v kovačnici dobila za spomin, in preštejem ploskve na njem. Res, šest udarcev za en žebljiček.Zapustili smo Kropo, se peljali mimo Kamne Gorice - tu je Oton Župančič nekaj let pred prvo svetovno vojno spoznal življenje žebljarjev: od štirih do ene, do osmih od treh – 14 ur na dan ob nakovalu …V Radovljici smo občudovali gotsko cerkev in se prepustili zanimivi razlagi vodiča o zgodovini mesta. Prijazna vodička belokranjskih korenin nas je popeljala še v Mestni muzej Radovljica, prisluhnili smo ji v baročni dvorani.V Muzeju talcev v Begunjah sem otrpnila v celicah s še na zidovih ohranjenimi zapisi zapornikov med 2. svetovno vojno. Na ozkem hodniku so na zidu izstopali razglasi: za enega ubitega nemškega vojaka/oficirja devet ali pa tudi več deset nedolžnih domačinov.Popoldansko kosilo v Lescah nam je »dobro došlo«, vrnilo se je dobro razpoloženje in na poti domov je v avtobusu odmevala pesem.Marjeta Lipar https://picasaweb.google.com/bojan.jaksa33/10IZLETVNEZNANO?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPzD24zAjJm3GA&feat=directlink

 Dodana: 2014-09-03

Semiški upokojenci na Gradniku

V nedeljo 24. avgusta je končno pokukal žarek sončka izza debelih oblakov, kot bi hotel pogreti postarane kosti upokojencev, ki smo se zbrali na Gradniku. Srečali smo se nekdanji sodelavci, prijatelji, znanci. Nekateri se pogosto srečujemo, mnogi pa smo se srečali po več letih in stisk rok, ter iskren pogled je skoraj privabil solze v oči od ganjenosti.

Medse smo povabili tudi upokojenske prijatelje iz Gaberja, iz DU Metlike in Vinice.

S svojim obiskom so nas razveselili še dolgoletni prijatelji iz Olmo Prisoje iz Kopra, s katerimi smo pobrateni že mnogo let. Povabilu sta se prijazno odzvala še predsednik PZDU za Dolenjsko in Belo krajino Jože Jazbec in semiški podžupan Janez Movern.

Srečanje smo popestrili s kulturnim programom, ki ga je povezovala Sonja Štraus, prebrala je tudi pesem Ane Snoj, Lana Pašič s Štrekljevca je rectirala pesmi Sonje Štraus, Luka Kambič je raznežil poslušalce z igranjem na harmoniko in njegovi mladi prsti so se izvrstno sprehodili po njenih tipkah, Jana Draganjac pa je tako kot vedno nasmejala publiko s svojim skečem, pri katerem je sodeloval tudi Milan Štraus.

Gasilci z Gradnika so nam pripravili ličen prostor pred svojim gasilskim domom. Ker je sonce bolj krmežljavo gledalo na nas, niso pozabili niti na šotor, ki je prišel še kako prav, saj tudi tokrat lepo vreme ni vzdržalo do večera.

Pogled na idilično vasico Gradnik je bil čudovit. V pozno poletnem popopoldnevu smo občudovali lepo obdelana polja, lično urejene hiše in prijazne vaščane ter gasilce, ki so marljivo skrbeli za vse nas. Prisrčno se jim zahvaljujemo za njihov trud.

Proti večeru smo se razšli z željo, da se še kdaj srečamo, saj čas več ni naš zaveznik, zato se razveselimo vsakega lepega trenutka, ki se nam ponudi.

Hvala tudi predsedniku DU Semič, Stanislavu Golobiču, ki je odlično organiziral to srečanje.

SAŠ

foto: Bojan Jakša

 

 

SLIKE

https://picasaweb.google.com/109649239043831766351/9SRECANJEDUSEMICGRADNIK2482014?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMfoi_ag8Zm3DQ&feat=directlink

 Dodana: 2014-07-09

1o1. Rojstni dan Marije Štalcar z Brstovca pri SemičuOb 100 -tem rojstnem dnevu lansko leto smo gospe Mariji Štalcar obljubili, da jo zagotovo obiščemo tudi za 101. rojstni dan. izpolnili smo obljubo in v teh dneh, ko se je pomlad prelevila v poletje, smo se, sicer v malce kislem vremenu, napotili na obisk članice RK Semič in DU Semič z voščilom in šopkom lepega cvetja, ki ga je podarila ga. županja Polona Kambič za visoki 101. jubilej. Gospe Mariji sta prišla voščit tudi člana iz Društva vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele Krajine

Kot leto poprej sta nas tudi letos že pri vhodu toplo sprejela sin Zdravko in snaha Irena, ki skrbita, da njihova mama živi udobno in nadvse prijetno.

V lični kuhinji nas je pričakala nasmejana slavljenka Marija, ki ima presenetljivo dober spomin, spomnila se nas je in tudi naših imen ni pozabila, čeravno je minilo že celo leto od našega srečanja.

Že na začetku se je vključila v prijeten pogovor, v katerem nam je zaupala, da je zelo vesela, ker ima pridnega sina in snaho, ki lepo skrbita zanjo, vnuki jo pomlajujejo in lepšajo jesenske dni, ki pa niso prav nič jesenski, saj ji je vsak dan prekratek in vsak večer se začudi, kako hitro je minil današnji dan. Zelo rada je obkrožena z ljudmi in domači poskrbijo, da je vedno nekdo prisoten v njeni bližini. Snaha Irena pove, da ima rada mladino, da z njo napreduje, če bi bila sama, bi obupala. Še vedno prisega na domači čaj, ki ji ga nabere in pripravi snaha Irena, na sadje, ki mora biti segreto na sobno temperaturo, in obroki hrane morajo biti vedno ob isti uri.

Tudi časopis, najrajši ima Dolenjski list in Belokranjca, rada pregleda in prebere. Tiste, v katerih je omenjena tudi ona, ima spravljene in z veseljem jih prinese na plan.

Rada ima svojo družino: svoja dva sinova, snahi, vnuke in tudi pravnuke.

Ob iskrenem voščilu in stisku rok smo gospe Mariji Štalcar zaželeli še veliko zdravja, sonca v očeh in ponovnega srečanja naslednje leto.

SAŠ


BABICE, DEDKI IN VNUČKI

 Dodana: 2014-03-27

NA  SEMIŠKEM ODRU ŽE SEDMA PRIREDITEV BABICE, DEDKI IN VNUČKISemiški upokojenci so s svojimi vnuki  letos že sedmič zapovrstjo razveselili številno publiko, ki je zopet napolnila dvorano  KC  Semič. Prireditev je bila posvečena ženskam ob osmem marcu in je tudi dobrodelnega značaja. V slabih dveh urah se je na odru zvrstilo veliko nastopajočih vnučkov, babic in dedkov, ki so dodobra nasmejali občinstvo. Ni manjkalo dobre glasbe, ki so jo izvajali mladi in malo manj mladi umetniki na raznih glasbilih. Harmonikar; Luka Kambič, ansambel Mladi Belokranjci, Janko s prijatelji.Zaplesali so otroci iz Osnovne šole Semič, kakor tudi plesna skupina babic in dedkov po imenu  Vrtičkarji.Neja Klepec je navdušila poslušalce s pesmico: Ne nisem važna. Izvrstno sta prikazala Zlato poroko Milan in Jana, ki je tudi avtorica skeča. Nastopili so   ljudski pevci Klobukarji in v skeču Matija Hudak z vnuki.S  svojim dedkom in babico pa je na oder vstopil že sedmič Sebastjan Štraus, ki se je vrsto let na teh prireditvah izkazoval kot napovedovalec, igralec in recitator. Kot vrtičkar je prvič navdušil občinstvo. Za letos pa si je izbral pesmico svoje babice Albine Sonje Štraus: Moderna babica.Jagodo na torto pa je pridela še napovedovalka Darja Zamida  Pečavar s svojo pevsko točko.Predsednik DU Semič Stanislav Golobič se  je ob zaključku prireditve   zahvalilvsem nastopajočim  za uspešno izveden program. SAŠpovezava do slik:https://picasaweb.google.com/bojan.jaksa33/2BabiceDedkiInVnucki732014?authuser=0&authkey=Gv1sRgCODyrK_zqsKRXw&feat=directlink

90 let Ivana Jakša

 Dodana: 2014-03-27

90 let Ivana Jakše z Oskoršnice

16. marca je praznoval 90. rojstni dan Ivan Jakša, po domače Lukl, z Oskoršnice pri Semiču. Obiskali smo ga županja Polona Kambič ter predstavniki DU, ZB in Rdečega križa. Sprejel nas je sredi s soncem obsijanih vinogradov. Ob osebnem prazniku smo mu zaželeli trdnega zdravja in dobrega počutja. Domači so poskrbeli za prijetno vzdušje in polno mizo dobrot.

Gospod Ivan je prišel v Semič star komaj 5 let, na domačiji Luklovih so ga sprejeli za svojega in pri njih je odrastel. Med drugo svetovno vojno se je boril v 15. brigadi, sodelaval je tudi v bitki za Trst. Po vojni sta si z ženo Albino ustvarila družino, kmalu bosta praznovala 60 let skupnega življenja. Je še vedno dobrega zdravja in veliko postori na domačiji. V pomoč sta mu hči in sin, ima pa tudi že pet vnukov in štiri pravnuke. Vse v življenju sprejema z zdravim humorjem. Ob odhodu smo mu zaželeli še veliko vedrih in zadovoljnih let.

Slike

Branka Muc