90 let Martine Jakša

 Dodana: 2016-05-04

Martina Jakša, zaslužna Semičanka, je 23. aprila dopolnila 90 let.

Njeno življenje je bilo pestro in bogato, polno preizkušenj, mnogo dni, ki so minili le v delu in razdajanju, a vse sta premagala njen pogum in optimizem.

Med 2. sv. vojno je bila aktivna v mladinski organizaciji OF, nabirala je hrano in sanitetni material za borce, dostavljala pošto, skrbela je za ranjence in šivala za partizane.

Kljub družini je po vojni našla čas za sodelovanje pri udarniških akcijah in delo v različnih društvih. Poseben pečat je dala semiški folklorni dejavnosti, tudi prireditev Semiška ohcet živi po njeni zaslugi.

Zaposlena je bila v semiški Iskri, opravljala je delo direktorjeve tajnice. Bila je tudi predsednica ZB in DU Semič ter ustanoviteljica DeSUS-a.

Jesen življenja preživlja pri sinu Pavletu in snahi Bredi, redno pa jo obiskujeta sinova Bojan in Vojko z družinama. Razveseljuje jo sedem vnukov in devet pravnukov. Za vsakega izmed njih ve, kdaj ima rojstni dan. Bolezen ji sicer jemlje telesne moči, vendar je drugače še zelo bistra, z odličnim spominom.

Ob njenem častitljivem jubileju smo ji semiška županja Polona Kambič, predstavniki DU, ZB ter RK zaželeli še veliko prijetnih dni v krogu svojih najbližjih.

                                        

                                                                                                                                                                       Branka Muc

90 let Jožefe Novak

 Dodana: 2016-01-27

90 let Jožefe Novak

V torek 19. januarja je visok jubilej -90 let- praznovala naša članica Jožefa Novak.

Njena življenjska pot se je začela v vasi Blato pri Trebnjem. Z možem železničarjem se je preselila v belokranjski Gradec.

Tri hčerke so odrasle , se odselile, postala je vdova in tudi moč ji je pošla. Zato se je preselila k hčerki v Semič, pred osmimi leti pa k hčerki Dragici na Dolge njive pri Trebnjem, ki lepo skrbi za svojo mamo.

Na novem domu smo jo obiskali člani DU Semič in naša županja gospa Polona Kambič in ji zaželeli prijetno počutje v krogu svojih najbližjih.

                                                                                                                Stanislav Golobič

90 let Marije Jakša

 Dodana: 2015-12-25

90 let Marije Jakša

 

 

Marija Jakša je praznovala 90. rojstni dan

Gospa Marija Jakša je 12. decembra dopolnila 90 let. Rodila se je na Črešnjevcu pri Semiču in se poročila na kmetijo na drugi strani vasi. Dela ji nikoli ni zmanjkalo. Skrbela je za dva sinova. Vedno si je vzela čas za sovaščane, aktivna je bila tudi v DU in je dolgoletna članica stranke DeSUS. Udeleževala se je sestankov in srečanj.

Že dolgo je vdova, sinova in snahi pa so jo obdarili s tremi vnukinjami, vnukom in pravnukom. Vsi skrbijo zanjo in ji krajšajo čas. Je še vedno zelo bistra in izrednega spomina, rada recitira pesmi. Zanima jo vse, kar se dogaja v okolici, v Sloveniji in po svetu, zato redno spremlja novice na televiziji in posluša radio.

Njeni najdražji so ji pripravili lepo slavje. Čestitali sta ji tudi prijateljici, prav tako 90-letnici Olga in Tončka. Skupaj so zapele nekaj starih pesmi.

Čestitkam so se pridružil tudi podžupan Bojan Jakša in predstavnice DU Semič in krajevne organizacije RK

Semič ter ji zaželeli še veliko zadovoljnih let v krogu najdražjih.

Branka Muc

 

 

90 let Ivanke Hutar

 Dodana: 2015-11-11

90 let gospe Ivanke Hutar 18. oktobra  je Ivanka Hutar iz Sadinje vasi pri Semiču dopolnila 90 let.Pri svojih letih je še zelo čila in živahna, sama opravlja gospodinjska dela in skrbi zase in moža Jožeta. Rada se tudi druži s sosedi, ti pa ji radi ponudijo pomoč, če jo potrebuje. Ima hčerko Ivo, dva vnuka in štiri pravnukinje, ki so ji v veliko veselje. Za visoki jubilej so ji čestitali številni sorodniki, sosedi in prijatelji, razveselili so jo z lepimi deklamacijami  in obujanjem spominov na minula leta. Čestitkam in dobrim željam smo se pridružili tudi predstavniki Občine Semič, DU Semič in RK Semič Branka Muc

90 let Ludvika Ivanetiča

 Dodana: 2015-08-19

 90 LET LUDVIKA IVANETIČA – PO DOMAČE MARTINOVEGA LUDVIKA Z OSKORŠNICE PRI SEMIČUPred devetdesetimi leti, ko se je poletje že narahlo nagibalo proti jeseni, se je veliki družini na Oskoršnici pridružil še mali Ludvik.Njegovi številni brati in sestre so si poiskali kruh drugje, Ludvik pa je ostal zvest svoji domačiji in s svojo pridnostjo, bistroumnostjo in vztrajnostjo uspešno kmetoval na domači kmetiji.Da je postala kmetija še trdnejša, si je pripeljal pridno ženo Tončko Dajčman – Dulsko, iz sosednje vasi Kal. Družina se je povečala za tri sinove in eno hčerko. Žal, mu je že pred  leti žena  umrla,  vendar njuni otroci in vnuki lepo skrbijo zanj ter mu krajšajo čas.Ludvik Ivanetič je še zelo vedrega duha, z zanimanjem opazuje svet okoli sebe in je na tekočem z vsem kar se dogaja doma in po svetu. Rad bere in si tudi  zapoje kakšno pesem, najrajši pa tisto »Bod moja, bod moja,«  ki jo je pel v mladih letih. Pesem ga razveseljuje in ponese spomin v mladostne dni.Kakor v mladosti ima veselje do čebelarjenja še danes, zato je posebno ponosen, da še vedno z veseljem skrbi za tri panje čebel.Za njegov rojstni dan mu je prišel voščit tudi sosed Luklov Ivan, ki pa je že prekoračil devetdeseta  leta  in bila sta prav prisrčna, ko sta se nastavila fotoaparatu. Oba zgovorna, vitalna, nasmejana, prav posebno simpatična. (op. na tej fotografiji ni Ivana!)Iskrenim željam za Ludvikov rojstni dan smo se pridružili tudi: podžupan, Bojan Jakša, predsednica KR- Semič , predsednik DU Semič, članici DU Semič in njegovi sosedi. Obljubili  smo mu, da za njegovo stoletnico zopet potrkamo na njegova domača vrata. A.S. Štraus