Likovna sekcija

 Dodana: 2011-02-08

V prvem mesecu letos, 24. januarja, so na upravnem odboru Društva upokojencev Radenci sprejeli sklep o ustanovitvi likovne sekcije, kajti vključenih je šest likovnic in likovnikov. In še isti mesec so se nekateri izmed njih, štirje, udeležili literarno-likovno-multimedijskega natečaja Turnišče 2011.
Okrog Prešernovega dne pa so bili zelo »kulturni«. V nedeljo, 6. februarja, so se udeležili razglasitve natečaja Turnišče 2011, kjer je Albina Kragelj prejela priznanje in nagrado za osvojeno tretje mesto med slikarkami in slikarji. Dan pozneje, 7. februarja, so se ob 10. uri udeležili otvoritve razstave prijatelja slikarja Danijela Ferlinca Danny-ja v Karitasovem domu svetega Lenarta v Lenartu. Razstavil je ciklus 15 akvarelov velikosti 70/50 cm pod naslovom »Doktor France Prešeren skozi prostor in čas«, ki jih je že leta 2007 podaril Osnovni šoli Sveta Ana v Slovenskih goricah.
Še isti dan popoldne ob 16.30 so bili prisotni na kulturni prireditvi Prešernu v čast v knjižnici DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kajti Albina Kragelj piše tudi pesmi in se je njeni dve pesmi na proslavi prebralo. Takoj po tej kulturni prireditvi pa so likovniki krenili še na otvoritev razstave akademske slikarke Martine Mihoković v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni, kajti isti likovniki so namreč tudi člani Likovnega društva Gornja Radgona.Fotografije najdete v galeriji.

KOLESARSKA TRIDESETLETNICA

 Dodana: 2010-08-24

Pod vodstvom Vikice Jakopec so se naše kolesarke in kolesarji 24. avgusta, bilo jih je sedem, podali na jubilejno srečanje ob 30-letnici kolesarske sekcije pri Društvu upokojencev Murska Sobota. Po 9. uri so se odpeljali preko Mure v Satahovce. Tam so se pridružili ostalim kolesarkam in kolesarjem upokojenskih društev, ki so prišli na praznovanje. Bili so to kolesarke in kolesarji iz štirih društev upokojencev: Murska Sobota (sekcijo od lanskega decembra dalje void Karel Fujs), Krog, Tišina in Radenci. Skupno vožnjo, bilo jih je 55, so rekreativni kolesarji in kolesarke  nadaljevali po 10. uri in to do Lovskega doma v Krogu, kjer so imeli krajši postanek za pozni zajtrk. Nato so pedale vrteli še do Gostišča Kamenšnica ob Soboškem jezeru, kjer so tokratno praznovanje nadaljevali z družabnim srečanjem. Tam jih je ob kosilu pozdravila predsednica Društva upokojencev Murska Sobota Angela Novak. Že pred tem pa je kolesarska sekcija DU Radenci jubilantom ob tridesetletnici uspešnega delovanja predala posebno priznanje, ki so ga sami izdelali. Za vse je sledilo družabno in zabavno popoldne. Poskrbljeno je bilo za glasbo in ples, kar je imel na skrbi Jože iz Fokovec, kot neke vrste One man band.<?xml:namespace>

Filip Matko

BILI SMO NA 60-LETNICI DU GORNJA RADGONA

 Dodana: 2010-08-19

25. junija leta 1984 je bilo ustanovljeno Društvo upokojencev Radenci, katerega članice in člani so bili poprej vključeni v Društvo upokojencev Gornja Radgona. To društvo, ki ga sedaj kot predsednica vodi Inge Ivanek (že deseta predsednica po vrsti !), praznuje letos 60-letnico svojega obstoja in sedaj obstoje še pododbori na Janževem vrhu (v Občini Radenci), v Apačah (v Občini Apače) ter Črešnjevci, Spodnja Ščavnica, Stogovci-Zbigovci in Gornja Radgona v Občini Gornja Radgona. V to društvo je trenutno včlanjenih 1.540 udov. Jubilejno šestdesetletnico ustanovitve tega društva so slovesno proslavili to sredo, 18. avgusta, v športno-rekreacijskem centru v Zgornjem Konjišču, s pričetkom ob 10. uri, ki so se je udeležili tudi številni člani oziroma članice našega društva.<?xml:namespace>

Ob tej priložnosti so razvili povsem nov prapor društva, dvema nekdanjima predsednikoma (Milka Neuvirt in Jože Kos !) so izročili listine častnih članov društva, slavnostna govornica pa je bila predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije dr. Mateja Kožuh Novak. Zbor so pozdravili župani občin Apače (dr. Darko Anželj), Gornja Radgona (Anton Kampuš) in Radenci (Mihael Petek) ter predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Mirko Lebarič in direktor hotela ZDUS Delfin v Izoli Branko Simonovič. V kulturnem delu programa so nastopili: ženski pevski zbor Društva upokojencev Gornja Radgona, harmonikar Benjamin Majc in folklorna skupina iz Gornje Radgone. Uradnemu delu je sledilo družabno srečanje, kjer je za dobro razpoloženje skrbel duo Nostalgija.

 

Filip Matko

MEDGENERACIJSKA DELAVNICA "VINOGRADNIŠTVO"

 Dodana: 2010-08-16

15. avgusta je na Kapelskem vrhu, v Občini Radenci, potekal Praznik traminca z dvigom klopotca. Teh aktivnosti se je, skupaj z DOSOR-jem, Domom starejših občanov Radenci, udeležilo tudi nekaj članov našega društva. Sprejeli smo namreč obvezo, da pripravimo medgeneracijsko ustvarjalno delavnico za obiskovalce te prireditve.<?xml:namespace>

Posebne stojnice, kjer se je izvedlo kreativne delavnice na temo Vinogradništvo, smo postavili blizu vhoda v Kapelsko vinsko klet. Pričakovali smo, da se bodo številni obiskovalci prireditve podali na pokušnjo vina ter se ob tem ustavili tudi ob stojnicah. In tako se je tudi zgodilo. Mimo stojnic so se zvrstili številni vinski vitezi ter kar dve vinski kraljici: vinska kraljica Slovenije Andreja Erzetič iz Vedrijana v Goriških Brdih ter vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Andreja Plohl iz Grabonoša.

Strokovne delavke DOSOR-ja ter stanovalke in stanovalci so že precej dni pred prireditvijo na Kapeli ustvarjali in so tako veliko svojih izdelkov ponudili obiskovalcem na prodajni stojnici (žajbelj v vrečki, mešanico čajev v vrečki, DOSOR-jevega medvedka, sovo, piščančka, pojštrčke, verižice, ikebane, pa tudi DOSOR-jeve kekse, še posebej Traminčeve kekse), a v priložnostni ustvarjalni delavnici na Kapeli so si obiskovalci lahko izdelali različne kreacije grozdja na vinski trti.

Vendar je tik DOSOR-jevih stojnic bila obiskovalcem na voljo tudi medgeneracijska delavnica našega društva. Tu so se posameznice in posamezniki lahko preizkusili v poslikavi plutovine. Še posebej je bila ta delavnica namenjena najmlajšim. S čopiči so nanašali tempera barve na pripravljeno podlago ter si po dokončanju likovni izdelek za spomin tudi odnesli domov. Ni pa manjkalo niti starejših ustvarjalcev. Tako smo registrirali zakonski par s Primorske ter zamejsko Slovenko, gospo Luciano iz Trsta.

 

Filip Matko

15. KOLESARSKI MARATON V MALI NEDELJI

 Dodana: 2010-08-09

Osem članic in članov kolesarske sekcije našega društva, ki jo vodi Vikica Jakopec, se je v nedeljo, 8. avgusta, udeležilo 15. rekreativnega kolesarskega maratona po Prlekiji v Mali Nedelji (Bioterme Mala Nedelja). Organizatorji so sporočili, da se je maratona na treh različnih dolžinah oz. treh zahtevnostnih progah skupno udeležilo preko 600 kolesark in kolesarjev. Kot vemo, je najkrajša proga bila dolga 20 kilometrov, proga malega maratona 45 kilometrov (z dvema vzponoma) in velikega maratona 68 kilometrov (s tremi vzponi).<?xml:namespace>

Najstarejša, ki je vrtela pedale na tokratnem maratonu, je bila Angela Bračko, a najstarejši Sigi Šubert. Obema 81- letnikoma je pokal podelila Kolesarska sekcija Športnega društva Radenci, kakor tudi kolesarski sekciji Tondach, ki je na maratonu bila z največ udeleženci.

Filip Matko