Dodana: 2018-05-16

 

 

POROČEVALEC  št. 1/2018

***********************

1. Razstava razstava rokodelcev

 Dodana: 2018-05-11

1. razstava rokodelcev iz naše PZDU je bila 10. maja 2018 v prostorih Kulturnega centra Primož Trubar v Šentjerneju. Svoja ustvarjanja so predstavili rokodelci iz sedmih društev upokojencev: Novo mesto, Veliki Gaber, Mokronog - Trebelno, Trebnje, Črnomelj, Dvor in Loški potok. V otvoritvenem delu je nastopajoče pozdravil Tomaž Škulj, pomočnik pri rokodelski sekciji ZDUS Slovenije, ljudska pevka Marija Jerele, najstarejša rokodelka Joži Kastelic, pa je v kratkem zapisu označila svojo dolgoletno pot šolanja in izdelavo pletenja z šibjem: košar, košev,  cekarjev, peharjev, opletanja steklenic, do izdelave raznih novoletnih okraskov. Razstavo je pripravila in vodila Marija Golob.

(Foto in besedilo: Marija Golob)

 

Fotografije v galeriji pod: 1. Razstava razstava rokodelcev 

Strani ureja: Dušan Kraševec

Revija upokojenskih zborov Dolenjske in B. krajine

 Dodana: 2018-05-11

Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine je v sodelovanju z DU Šentjernej organizirala že 16. revijo upokojenskih pevskih zborov naše regije. Prireditev je bila v KC Primoža Trubarja v Šentjerneju, v četrtek, 10. maja 2018. Pevce in pevke je strokovno spremljala gospa Tatjana Mihelčič Gregorčič, ki je za posamezen  zbor podala mnenje in dala napotke za delo v prihodnje. Na prireditvi, ki jo je vodila Majda Škof, je bila prisotna tudi gospa Marija Orešnik, predsednica komisije za kulturo pri ZDUS. Vse prisotne in pevke ter pevce je na začetku nagovoril  predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine gospod Jože Jazbec.

Letos je nastopilo 12 zborov z okoli 254 pevci iz društev upokojencev Mirna, Novo mesto, Črnomelj, Straža, Kočevje, Šentrupert, Mirna Peč, Podgorje Stopiče, Mali Slatnik, Metlika, Semič in Šentjernej.

Za popestritev programa so tako kot vsako leto nastopili najmlajši. To sta bila učenca Glasbene šole Marjana Kozine, oddelek Šentjernej.  Manca Judež nam je ob klavirski spremljavi zaigrala na klarinet, Aleks Franko pa nam je na harmoniki pričaral zvoke Sevilje.

Poslušalce so v dvournem nastopu pevke in  pevci očarali z lepoto slovenske ljudske in umetne pesmi in nas s petjem, ki jih oplemeniti in osrečuje, ponovno spomnili, kako dragoceno in bogato tradicijo zborovskega petja imamo v Sloveniji.

Majda Škof

 

Fotografije v galeriji pod: Revija pevskih zborov, Šentjernej, 10. 5. 2018 (avtor slik je Anton Maver)

Seja UO

 Dodana: 2018-05-08

Seja upravnega odbora PZDU na Prepihu, dne 7. 5. 2018.

LITERATI NA PREPIHU, 11. 4. 2018

 Dodana: 2018-04-11

Na 22. srečanju literatov PZDU Dolenjske in Bele krajine je sodelovalo, bralo svoja dela, proze in poezije 34 članov DU Črnomelj, Dvor, Dolenjske Toplice, Gabrje, Loški Potok, Metlika, Mirna peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Podgorje - Stopiče, Ribnica, Semič, Šentjernej, Šmarjeta in Žužemberk. Nastopil je ženski pevski zbor ljudskih pevk KLASJE iz Škocjana. Za smeh in dobro voljo pa sta poskrbeli Marija in Fani iz DU Loški Potok s skečem Družinski prepir iz starih časov, ki ga je napisala Fani Debeljak.

                                 Marija Golob

 

Fotografije: Literati 11. 4. 2018