Dodana: 2018-03-02

POGOVOR DR. IGOR ŠOLTES, NM, 9.3.2018

 Dodana: 2018-02-23

 

Fotografije Elza pod: Pogovor dr Igor Šoltes v NM, 9.3.2018

 Dodana: 2018-02-16

okrogla miza SOBIVAMO, NM, 21. 2. 2018

Fotografije (Elza) pod:Sobivamo POSVET 21.2.2018

Novo mesto, 21. februar 2018 – Kakovostno bivanje je pomemben del tretjega življenjskega obdobja. O tem, kaj opredeljuje kakovostno bivanje starejših in kako ga zagotavljati, o željah in potrebah ter možnostih, so danes, v medgeneracijskem centru Hiša sožitja, spregovorili udeleženci okrogle mize z naslovom Slovenija razvija nove možnosti za kakovostno bivanje starejših. Ministrstvo za okolje in prostor je, skupaj s partnerji, vzpostavilo projekt Sobivamo, s katerim želi prispevati k iskanju možnosti primernih bivanjskih rešitev za starejšo, vse bolj številčno populacijo. Sem sodi tudi sobivanje, kjer v skupnosti živi več starejših oseb. Model, ki je v tujini že dolga leta prisoten in uveljavljen, pri nas pa se z njim šele spoznavamo, omogoča starejšim, da živijo skupaj, si s tem znižajo življenjske stroške, delijo opravila, se družijo in krepijo svojo socialno mrežo. Starejši tudi v Novem mestu vidijo možnost sobivanja kot eno izmed bolj zaželenih in primernih opcij za tretje življenjsko obdobje. Želijo pa si, da bi država ponudila različne možnosti, ki bi omogočile varen nakup ali najem oskrbovanega oziroma varovanega stanovanja.

 Več na:

SOBIVAMO

 

 Dodana: 2018-02-14

Izobraževanje za člane naše PZDU na področju splošnih novosti v ZDUS in računovodstvu v prostorih Društva upokojencev Novo mesto, dne 14. 2. 2017

 Dodana: 2018-02-01

 

Foto: ZDUS

 

Zveza društev upokojencev Slovenije in Ministrstvo za zdravje sta 1.2.2018 organizirala razpravo o  Zakonu o zdravstvenem varstvu  in zdravstvenem zavarovanju, ter  Zakonu o dolgotrajni oskrbi.

ZDUS ves čas pozorno spremlja pripravo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ter pripravo na Zakon o dolgotrajni oskrbi.

V času nastajanja je ponudil tudi sodelovanje svojih strokovnjakov  pri pripravi teh dokumentov, ki pa žal k nastajanju teh dokumentov niso bili povabljeni. Nastale dokumente so komisije s strokovnjaki pozorno obravnavali in nanje pripravi vrsto pripomb in predlogov in jih posredovali predlagatelju zakona MZ. Skupno organizirana razprava naj bi bila odgovor na posredovane pripombe.

Predsednik ZDUS, Janez Sušnik, je v uvodu ocenil položaj Slovenije v letu 2017 po Evropskem zdravstvenem indeksu kjer stanje v Sloveniji ni tako slabo in kritično kot se prikazuje. V nadaljevanju je ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc, z ekipo sodelavcev udeležencem iz ZDUS predstavila predloga dveh izjemno pomembnih sistemskih zakonov, Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) ter Zakon o dolgotrajni oskrbi.   

Poudarila je, da predlog ZZVZZ krepi javno financiranje zdravstvenega sistema in tudi povečuje delež proračunskih sredstev. Sodelavci ministrice so predstavili kako so se obravnavale pripombe in predlogi, tudi ZDUS-ove, ki da so bile tehtne, vendar se vseh ne da upoštevati v predlagani vsebini. Zakon je  v koalicijskem usklajevanju in od uskladitev je odvisna tudi višina dajatev za zdravstvo.  

Priprava Zakona o dolgotrajni oskrbi  ima dolgo brado  in kljub temu, da je zakon sedaj pripravljen, je potrebna še širša javna razprava in  uskladitev  z finančnim ministrstvom. Iz predstavljenega stanja  ni za pričakovati njegovega sprejema.

Rožca Šonc

 

Članek ZDUS

Facebook ZDUS