Zaključni koncert sezone 2018 - 2019, DUPrevalje

 Dodana: 2019-06-09

V soboto osmega junija je mešani pevski zbor Du Prevalje zaključil sezono z izborom prelepih pesmi v ubrani izvedbi. Pevci so pokazali vse svoje vokalne sposobnosti in navdušili sicer malo številno publiko. Naj poudarim, da zbor deluje že preko petdeset let in je sedanja zborovodkinja Jožefa Ovnič prevzela vodenje od svojega očeta. Dostojno in z zanosom dirigira pevcem, ki so, priznajmo, zelo poslušni z veliko glasbenega talenta. Zaželimo jim še veliko uspešno zapetih pesmi ob obilici zdravja in dobre volje.

 

Alojz Ovnič

STROKOVNA EKSKURZIJA PROSTOVOLJK PROGRAMA STAREJŠI

 Dodana: 2019-06-07

Kot je že tradicija organiziramo za naše prostovoljke kot oddolžitev za celoletno delo ekskurzijo v za nam neznane kraje ali vsaj manj znane. Letos smo se podali v deželo belih brez - Belo Krajino. Udeležba je bila proti pričakovanju skoraj polno številna. Ker pa zaradi nenehne odsotnosti naših punc, ki se trudijo na terenu trpijo tudi partnerji jih povabimo zraven.

V ne najbolj zgodnji uri smo se podali na pot proti naši destinaciji preko Celja , Zidanega mosta na Dolenjsko, ki smo jo samo prevozili in se podali preko Gorjancev s pogledom na Trdinov vrh. Vreme je bilo kot naročeno, sicer malo preveč toplo, pač primerno za prve poletne dni. Malo pred Metliko smo zavili levo do vasi Radovica. Kaj mislite, kaj smo tam videli? Ogledali smo si muzej slovenskega šolstva ali drugače povedano; sedli smo v šolske klopi stare osnovne šole z imenom Brhtne glave kjer nas je pričakal "ravnatelj" šole gospod Bajuk. po predstavitvi šole je stopila v razred stroga učiteljica, ki je na šaljivo strog način predstavila Belo Krajino. Vsak je bil deležen njenega poduka in končno smo tudi vsi prejeli spričevala - pač znanju primerna.

Pot nas je vodila v Metliko na ogled gasilskega muzeja, Metlika se ponaša z najstarejšo gasilno brambo na Slovenskem. Temu primerno pokažejo tudi gasilna orodja iz časov,  ki so daleč pred mašimi letnicami rojastva. Zanimivo.

Najbolj oddaljena destinacija so bili Adlešiči, kjer je bila prikazana tkalska obrt, izdelki iz lanenega platna, vezenine in vse kar temu pritiče. Manjkal ni niti prikaz izdelave belokranjskih pisanic. Možen pa je bil tudi nakup njihovih izdelkov.

Kaj mislite kaj smo najtežje pričakovali - vsekakor smo bili pošteno potrebni dobrega kosila: Postregli so nam ga na turistični kmetiji Šuklje, kjer nam je ta mlada predstavila tudi več vrst vin in načine pridelavi vrhunskih vin. Žal pa nam je zmanjkovalo časa, tako, da nismo bili deležni pogleda v njihovo vinsko klet in prelepe sode, ki tam domujejo.

Skratka, bilo je lepo, bilo je tudi naporno, bila je predolga vožnja in je nekaterim manjkalo tudi prijetne ohladitve na kakšnem hladnem gostilniškem vrtu.

Pa drugo leto, če bomo še sposobni, na krajši in manj naporen izlet.

(nekaj posnetkov najdete v fotogaleriji)

 

Alojz Ovnič

REVIJA PEVSKIH ZBOROV DU KPZ NA PREVALJAH 1. JUNIJ

 Dodana: 2019-06-01

V čast nam je bilo, da smo bili organizator 19. revije pevskih zborov Koroške pokrajinske zveze. Revija se je odvijala v soboto 1. junija s pričetkom ob 10.30 uri. Udeležilo se je sedem zborov iz cele Koroške.

Sodelovali so naslednji zbori:

- Ženski pevski zbor iz Vuzenice pod vodstvom zborovodje Ide Strmšnik

-  MEPZ DU Radlje ob Dravi pod taktirko gospe Bernarde Žvikart

- ME PZ DU Prevalje, ki ga vodi Jožica Ovnič

- Vokalna skupina Gorna iz Mežice pod vodstvom Gospe Klavdije Freidl

- Že PZ Korošice  DU Ravne na Koroškem z dvema pesmima pod taktirko Tatiane Drabyshevskaja

. MoPZ Dravograd , ki slavi dvajset letnico prepevanja ravno te dni pod vodstvom zborovodkinje  Alenke Mori.

 

Vsak zbor je odpel dve ubrani pesmi. Povedati je treba, da so se zbori res edinstveno pripravilai na revijski nastop.

 

Glavno besedo oz. povezovanje je realizirala priznana napovedovalka in moderatorka, po poklicu sicer medicinska sestra z izrednim posluhom za govorjenje. Vsekakor se ji moramo tudi tako zahvaliti za vse njeno povezovanje. Hvala Gospa Aleksandra - Saša Horvat.

Zahvala gre tudi vsem sponzorjem: Gostišču Rifel, Pekarni Rednak iz Mežice, Cvetličarni Pori za aranžmaje in cvetje, Televiziji Uršlja, Pekarni Aroma iz Prevalj, slaščičarni Polanše in darku Dobrodelu.

PREDSTAVITEV USTVARJALCEV DU PREVALJE

 Dodana: 2019-05-29

Sreda 29. maj 2019 ob treh popoldan, deževen toda izredno lep dan za naše umetniške navdušence. Napočil je dan, ko so postavili svoja dela na ogled širši javnosti Vso sezono so hodili na ure likovne umetnosti vseh oblik, ustvarili so številna prečudovita dela.

Ni naključje, da smo izbrali ravno ta termin. Vse se pokriva s tednom vseživljenjskega učenja, učenja nas , ki smo že dalj časa na svetu. Da smo dolgo na svetu pa v nobenem primeru  to ni naša krivda. Samo minilo je že precej časa od našega rojstva, o,  da bi ga še veliko, še veliko se bomo naučili in svoje znanje poizkušali posredovati našim naslednikom, vse eno ali v sorodstvu ali širši okolici. Zavedajmo se, da je vsako posredovano znanje dragocena vrednota, ki pomaga mlajšim generacijam vrteti kolo življenja.

Prireditev je potekala v skromnem skoraj bi lahko rekel intimnem okolju. Zakaj? naj sramežljivo priznam, da se je udeležilo otvoritve skromno število generacijskih pripadnikov, razen avtorji izdelkov in seveda naš vse kvalitetnejši pevski zbor pod vodstvom Zborovodkinje Jožice. Močno kulturno noto je pridala poetinja in pisateljica Ina Golob z lastnim delom.

Naj poudarim, da sta z lepimi besedami pohvalila ustvarjalnost umetnikov, mislim, da jih povsem upravičeno nazovem umetniki kajti vsa dela presegajo kvaliteto povprečnih stvaritev, naš župan Gospod Matic Tasič in predsednik DU Prevalje Maks Pučelj - Čiki.

Ob zaključku naj dodam še svojo osebno pohvalo in iskrene čestitke vsem avtorjem za prikazano ustvarjalnost, želim vam še veliko ustvarjalnega užitka, lepih slik in keramičnih izdelkov, ki se bodo snuli pod vašimi spretnimi prsti.

Vsekakor ne smem pozabiti izreči pohvalo in zahvalo mentorjema likovnega krožka - Alojzu Krevhu in Marjanu Gregorcu ter vsem oblikovalcem v glini z mentorico na čelu. Kot idejni vodja pa je bila in upam, da bo tudi nadalje, to je gospa Ana Pavše iz izobraževalne organizacije SMERI.

 

Alojz Ovnič

 

Izdelke si lahko ogledate na razstavi v Družbenem domu Na prevaljah ali pa v galeriji spletne strani.

Pevski zbor DU Prevalje na Dnevih medgeneracijskeg

 Dodana: 2019-05-16

V dneh od 14. do 16 maja so potekali dnevi medgenegacijskega sožitja v organizaciji ZDUS un partnerjev . Dne 15 maja se je udeležil srečanja pevskih zborov DU Slovenije tudi naš pevski zbor - Zbor kululturnega društva DU Prevalje pod vodstvom zborovodkinje Jožefe Ovnič. Na srečanju je sodelovalo 15 zborov iz cele Slovenije Srečanje so zastopali zbori, ki skoraj vsi delujejo skoraj 50 let oz. nekaj manj in sicer:

Mešani pevski zbor DU Mirna na dolenjskem pod vodstvom zborovodje  - opernega pevca Diega Barrios Ross-a

Ženski pevski zbor DU Malečnik pod vodszvom zborovodkinje Franje Senčič

Mešani pevski zborr DU Ig - zborovodja Klemen Jerinc

Moški pevski zbor iz Jesenic, ki ga vodi Peter Novak

Mešani pevski zbor KD DU Prevalje, ki ga vodi naša Jožica Ovnič

Ženski pevski zbor društva slovenskih upokojencev za Goriško, ki ga vodi zborovodkinja Tanja Pelicon

Moški pevski zbor "Adolf Tavčar" Slovenske Konjice, ki ga vodi zborovodja mag. Samo Jezovšek

Mešani pevski zbor DU Idrija pod vodstvom zborovodkinje Polone Bončina

Mešani pevski zbor DU SEnovo, ki ga vodi zborovodja Anton Gorenc

Mošk pevski zbor DU Velenje z otroškim pevskim zborom OŠ  Franja Šiliha iz Velenja pod vodstvom Metke Smirnov

Mešani pevski zbor DU Ivanjkovci pod vodstvom zborovodje Jožeta Barin  Turice

Ženski pevski zbor DU Gornja Radgona, ki ga vodi Lado Žibert

Mešani pevski zbor DU Litija pod vodstvom Zborovodkinje Marjane Kolar

Mešani pevski zbor "Avgust Šuligoj" iz DU Ilirska Bistrica, ki ga vodi Zborovodkinja Anamarija Surina

Združeni moški pevski zbor "Fran Venturini in Tabor iz Občin pri Trstu

 

Pevce sta nagovorila predsednik ZDUS Janez Sušnik in direktor JSKD Slovenije mag. Marko Repnik. Podeljene so bile tudi nagrade natečajev ustvarjalnosti Dnevov medgeneracijske ga sožitja.

Poudariti je treba, da so bili vsi zbori po kvaliteti zelo dobri s tem, da so posebej izstopali naši pevci, pevci iz Velenja in združeni zbor iz Opčin iz Italije.

Vsem pevcem gredo iskrene čestitke za njihov trud in dolgotrajno delo.

 

Zapisal:  Alojz Ovnič