JOŽEFA MAKŠE PRAZNUJE 80. ROJSTNI DAN

 Dodana: 2021-01-26

Tudi v Društvu upokojence Prečna smo se z skromnim darilom spomnili  naše članice Jožefe Makše, ki danes praznuje svoj osebni praznik. Zaradi priporočil NIJZ, saj je še vedno razglašena epidemija, se je pri slavljenki na  njenem domu oglasila le članica DU Prečna Mojca Grah, ji izročila darilo in ji v imenu vseh članic in članov DU Prečna zaželela vse lepo.

 

Ostale fotografije si oglejte v galeriji pod naslovom: MAKŠE JOŽEFA 80 LET

Predsednik DU Prečna 

Drago Sikošek

=====================================================================================================================

PREDSTAVITEV DRUŠTVA V ČASOPISU DOLENJSKI LIST

 Dodana: 2020-12-12

Članice in člane našega društva obveščamo, da si lahko v prilogi zadnjega Dolenjskega lista, izdanega 10. 12. 2020, pod rubriko " UREDNIŠTVO V GOSTEH",ogledate zapis o Krajevni skupnosti Prečna, z naslovom - "V sodelovanju je moč uspeha in razvoja".

V prispevku je med drugim omenjeno tudi  aktivno delovanje našega društva, ki ga na tem mestu objavljamo v celoti.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

PREBERITE SI CELOTNI ČLANEK!

 

Društvo upokojencev Prečna je od leta 2007 do 2011 delovalo kot poverjeništvo DU Novo mesto. 3. 2. 2011 pa se je osamosvojilo v samostojno društvo s 128. člani. Takrat smo sprejeli tudi PRAVILNIK o delovanju društva, ki vsebuje 60 členov.

Na volilnem letu zbora članov leta 2019 je bilo izvoljeno 7 članov Upravnega odbora. Za predsednika  društva  Drago  Sikošek,  za podpredsednika  Drago Šulc, za tajnika  Ivan Dežan, za blagajnika Milena Iskra. Prav tako so bili izvoljeni še trije člani Upravnega odbora, Rudi Vidmar, Alojz Živko in Ana Marija Kozlevčar, ki pa je v letošnjem letu izstopila iz Upravnega odbora. Zamenjala jo je Cirila Kostrevc.

 

Danes društvo šteje 177 članov in je v Krajevni skupnosti Prečna me dnajštevilčnejšimi društvi. V našem društvu deluje 12 sekcij: streljanje z zračno puško, pohodništvo, strokovne ekskurzije, telovadba, pikado, balinanje, petanka, kegljanje na vrvici, šah, peka peciva, zimske urice in knjižnica, pogostitve na prireditvah. V vseh sekcijah je skupaj vključenih do 60 članic in članov, ki aktivno delujejo. V društvu se lahko pohvalimo z številnimi prejetimi pokali in medaljami, ki so jih na meddruštvenih tekmovanjih v različnih panogah prejeli tako društvo, kot posamezniki. Pokale hranimo v vitrini  večnamenske dvorane Krajevnega doma Prečna. Imamo tudi svoj prapor, za  katerega skrbita  Alojz Živko  in  Rudi Vidmar.

 

Letno se udeležimo 9 meddruštvenih športnih turnirjev, dveh Županovih pokalov, športnih iger PZDU Dolenjske in Bele krajine ter sodelujemo s Krajevno skupnostjo na Olimpijadi Krajevnih skupnostih MO Novo mesto. Sami tudi organiziramo meddruštveni turnir, na katerega povabimo 10 sosednjih Društev upokojencev iz kar 6. občin iz Dolenjske. Sodelujemo v ligi pikado Ob Krki, v kateri tekmuje
6 društev. Prav tako sodelujemo tudi v ligi Petanka društev upokojencev. Organiziramo mesečne društvene pohode in se udeležujemo mesečnih pohodov Spoznavajmo Dolenjsko, na katerih sodeluje 17 društev upokojencev. Tega  pohoda se udeleži preko 200 pohodnic in pohodnikov. Zelo smo ponosni na naš tradicionalni Štefanov pohod na Dom na Frati
. Organiziramo razna predavanja medicinskih delavcev o zdravju starejših. Nekajkrat smo imeli tudi predstavitve ortopedskih pripomočkov. V društvu deluje tudi 7 poverjenic in poverjenikov, ki po območjih pisno ali ustno obveščajo člane o dogodkih. Na Zboru članov podeljujemo tudi Društvena priznanja zaslužnim članom in zahvale donatorjem. 

S praporom smo prisotni na vsakem poslovilnem obredu našega člana. Program dela društva je zelo obsežen, saj vsebuje kar 22 točk, ki pa se preko leta podvojijo.

V DU Prečna imamo dve prostovoljki, ki delujeta pod okriljem DU Novo mesto na projektu Starejši za starejše.

 

 

V letu 2019 so bile v KS Prečna zaključene aktivnosti z izgradnjo športnega parka Prečna, pri kateri smo aktivno sodelovali tudi člani društva. Društvo ima v Krajevnem domu Prečna društveno sobo, kjer deluje vodstvo društva, hranimo arhiv in imamo skromno zbirko knjig.  Na razpolago imamo tudi skupne prostore, kot je večnamenska dvorana, v kateri izvajamo treninge in razna srečanja. Postavili smo si tudi strelišče za zračno puško, ki ga po uporabi v nekaj minutah pospravimo in dvorana je že pripravljena za ostale aktivnosti. Dvorana lahko sprejme tudi do 100 in več oseb. KS nam gre zelo na roko, saj  stroškov glede uporabe dvorane nimamo. Zelo smo zadovoljni. Da smo v Svetu Krajevne skupnosti Prečna dobili prijetnega sogovornika, ki nas podpira in spodbuja k še boljšemu delu.

 

NAMEN DELOVANJA DRUŠTVA JE:

 • Vključiti člane v aktivno preživljanje prostega časa
 • Vključiti člane v katero od 12 sekcij društva
 • Organizirati pohode
 • Organizirati strokovne ekskurzije
 • Organizirati zabavna druženja
 • Organizirati telesne aktivnosti
 • Omogočiti izposojo knjig v društveni knjižnici
 • Spremljati socialno stanje starejših na terenu preko prostovoljk
 • Obveščati člane o delovanju društva preko društvenega glasila
 • Sodelovati na literarnih srečanjih
 • Srečanja in druženja obogatiti s kulturnimi vsebinami
 • Organizirati obiske kulturnih ustanov
 • Sodelovati s KS in ostalimi društvi in organizacijami v kraju
 • Sodelovati na poslovilnih obredih članov
 • Obiskovati člane ob jubilejih

O naši dejavnosti in dogodkih obveščamo tudi medije, kateri so pripravljeni objavljati take novice. Sicer pa si lahko vsakdo ogleda naše delo na internetni  povezavi Društvo upokojencev Prečna, kjer vodimo kronološki pregled vseh aktivnosti in dogodkov, ki jih v društvu izvajamo.

                                                                                                           Predsednik DU Prečna

                                                                                                                                                                                                                                                            Drago Sikošek

                                                                                                                           

=========================================================================================================================

PESMICA NAŠE ČLANICE - KAJ PA JE TEBE TREBA BILO

 Dodana: 2020-11-04

Spoštovane članice in člani društva, vsi se zavedamo trenutne situacije, ki je prisotna med nami. Zaradi Covid 19 smo bili v društvu primorani z aktivnostmi, predvsem medsebojnim druženjem, le te ukiniti in se praktično samoizolirati, saj nam tako narekujejo priporočila NIZJ. Pa vendar le posamezne članice in člani ustvarjamo vsak po svojih močeh. Tudi naša članica Marija Bozovičar je napisala pesmico, ki nas spominja na trenutno situacijo. Seveda pa člani Upravnega odbora intenzivno delamo na različnih področjih, predvsem se ukvarjamo z raznimi poročili, odgovori na posamezne institucije, za kar gre zahvala našemu tajniku, ki to vse skupaj pripravlja in poskrbi za pravočasno poročanje. 

Predsednik DU: Drago Sikošek

================================================================================================================

KAJ PA JE TEBE TREBA BILO ?

 

Še zima je bila, ko k nam si  prišla,  

so te iz Wuhana spustili, korona,

da bi se več kot pol ljudi znebili.

 

Vse  praznike si nam požrla,

ves dopust  pokvarila,

vso žlahto si odtujila,

zdaj nas več iz hiš ne boš spustila.

 

Ne gremo več v trgovino, ne k maši, ne v kino,

sploh se več lepo ne zrihtamo.

Cel dan smo v copatih, neurejeni,

sedimo pred televizijo s starimi posnetki.

 

Včasih je luštno bilo,

smo imel treninge, tekmovanja,

kakšen izlet pa piknik,

zdaj pa smo doma priklenjeni, kot bi bili pitbuli.

 

K doktorju ne moraš, moraš biti zdrav,

če si zdrav nimaš iti po kaj.

Na banko greš enkrat,

večkrat nimaš po kaj.

 

Še dobro da stari nismo razvajeni,

tudi če kaj nimamo, potrpimo,

z veseljem do življenja tudi korono prepodimo.

 

 

 

Prečna, 2. 11. 2020

                                   Marija Bozovičar

=======================================================================================================================

ZAČASNA PREKINITV DRUŠTVENIH AKTIVNOSTI

 Dodana: 2020-10-17

 

OBVESTILO

Spoštovane članice in člani Društva upokojencev Prečna

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer in poostrenih ukrepov  vlade Republike Slovenije, s katerimi je med drugim prepovedano druženje, vas obveščamo, da so vse društvene aktivnosti do nadaljnjega prekinjene.

 

Vodje sekcij in poverjenike prosimo, da z vsebino obvestila seznanijo svoje člane in člane društva, ki nimajo e-naslovov.

 

O ponovnem pričetku dejavnosti vas bomo obvestili.

Hvala za razumevanje in lepo pozdravljeni,

                                 

                                            Predsednik DU Prečna

                                                   Drago Sikošek

 

Prečna: 16. 10. 2020

=========================================================================================================================

3. NOVOMEŠKI POLMARATON 2020

 Dodana: 2020-10-06

Na prošnjo organizatorja 3. novomeškega polmaratona 2020 za pomoč pri redarstvu, se je dne 04.10.2020 s 5 člansko ekipo odzvalo tudi Društvo upokojencev Prečna. Ekipa, ki so jo sestavljali: vodja Rudi Vidmar, Cirila Kostrevc, Drago Šulc, Marjan Becele in Ivan Dežan je skrbela za varovanje popolnega zaprtja ceste -poteka polmaratona, na glavnih vpadnicah: v vas Sela, cesta na Hruševec, Straža - odcep proti ŠRD Breza, križišče Loke – Zalog, Zalog proti ind. coni in Zalog - dovoz k stanovanjskim blokom. Po postavitvi prometnih znakov smo ob napovedanem času poskrbeli za zaprtje omenjenih točk. Organizator je bil z našim delom zadovoljen, kar je povedal tudi v pisni zahvali, ki smo jo prejeli po končani športni  prireditvi. Poleg varovanja prometne varnosti smo bodrili nastopajoče, ki so se po svojih močeh trudili, da v najkrajšem času premagajo 21, 1 km dolgo tekaško pot.

  

  

Tekst in foto: Ivan Dežan

 

==================================================================================================================