OBVESTILO O POHODU SPOZNAVAJMO DOLENJSKO

 Dodana: 2019-11-14

 

OBVESTILO POHODNIKOM DU PREČNA

za torkove pohode  »SPOZNAVAJMO DOLENJSKO«

 

Dobimo se v torek, 19. 11. 2019 ob 8.15 uri, pred Krajevnim domom v Prečni.  Z lastnim prevozom se  odpeljemo v Velike Brusnice.

  Pohod bo  v torek, 19. novembra 2019,  ob 9. uri.

Zbirno mesto pohodnikov bo pri gasilskem domu v Brusnicah. Pohod bo potekal v  bližnji okolici Brusnic, prilagojen vremenskim  razmeram in letnemu času. 

Priporočamo primerno obutev (pohodni čevlji, palice, itd..). Ne pozabite na malico iz nahrbtnika.

Pohod je na lastno odgovornost.

Parkirate lahko pod nadstreškom pri trgovini Spar in pri pokopališču na začetku

Velikih Brusnic.

 

Naslednji pohod  je 17. 12. 2019 DU Gaberje.

 

 

Pripravil:                                                                               Predsednik DU Prečna

Rudi Vidmar l. r.                                                                        Drago Sikošek l. r.

 

==============================================================================================================

ČLANI DU PREČNA MARTINOVALI NA KRASU

 Dodana: 2019-11-14

V sredo, 13. 11. 2019 se nas je 50 članov DU Prečna udeležilo že tretjega martinovanja na turistični kmetiji Mahnič v Grahovem Brdu. Domačini so nam postregli z okusno kmečko pojedino in domačim pršutom, seveda pa ni manjkalo odličnega terana. Ker nam je deževno vreme preprečilo običajni sprehod po Grahovem Brdu in okolici, sta čas, s harmoniko in pesmijo zapolnila muzikanta Peter in Filip, plesalci pa so se imeli priložnost naplesati. Za še bolj prijetno razpoloženje so s šalami  »vici« poskrbeli muzikant Peter, podpredsednik Drago in voznik Tone ter posamezniki, ki so nas do solz nasmejali. Čas prijetnega druženja, ki je kar prehitro minil, smo s pokušino vin in pesmijo zaključili v Mahničevi vinski kleti. Predsednik Drago nam je ob povratku predstavil društvene naloge, ki so še pred nami, se zahvalil za udeležbo in prispevek k dobremu razpoloženju in nam zaželel srečen povratek na naše domove.

  

   

Ostale fotografije si oglejte v galeriji pod naslovom: ČLANI DU PREČNA MARTINOVALI NA KRASU

 

 

Tekst: Ivan Dežan

Foto: Drago Šulc

================================================================================================================

MESEČNI DRUŠTVENI POHOD - NOVEMBER 2019

 Dodana: 2019-11-06

Dne 6.11.2019 se je pred Krajevnim domom v Prečni zbralo deset najbolj vztrajnih članic in članov pohodniške sekcije DU Prečna z namenom, da se podamo na redni mesečni pohod po okolici Prečne. Po pločniku nas je pot vodila  do odcepa za Frato in naprej do suhorskega križišča. Sledil je skupinski posnetek in nadaljevanje pohoda v smeri Jablana, do tako imenovanega Eko-bara. Po daljšem postanku, ki smo ga izkoristili za malico iz nahrbtnika, smo pohod nadaljevali  v smeri Kuzarjevega Kala.  Ob poti smo se tudi tokrat ustavili pri zidanici našega člana Franca, ki nam je dal pokusiti njegov letošnji pridelek. S Kuzarjevega Kala je sledil spust do izhodišča v Prečni. Predno smo se razšli, smo se po stari navadi ustavili v vaškem bifeju, kjer nas je Polde častil s čajem in kavico.

  

  

 

Ostale fotografije si oglejte v galeriji pod naslovom: MESEČNI DRUŠTVENI POHOD NOVEMBER 2019 

                                                                        Tekst in slike:Ivan Dežan

=================================================================================================================

URADNI TRENING SEKCIJE PETANKA V SEMIČU

 Dodana: 2019-10-28

V sredo 23.10.19 smo se članice  ekipe Petanka na povabilo DU Semič odzvale in se udeležile uradnega treninga. Ob prihodu so nas postregli z belokranjsko pogačo, pecivom, pa tudi aperetivčkov ni manjkalo. Treninga smo se udeležile Danica Kranjc, Mojca Grah in Milena Iskra.

Trenirale smo mešane ekipe in se imeli prav prijetno. Za zaključek so organizatorji pripravili pasulj, ki smo si ga poizkusili in je bil zele ukusen, seveda pa ni manjkalo belokranjskega vina.

Organizatorjem se zahvaljujemo za lep sprejem in lepo izveden prijateljski trening.

 

Vodja petanke: Milena Iskra

 

============================================================================================================

 

STROKOVNA EKSKURZIJA V BELO KRAJINO - JESEN 2019

 Dodana: 2019-10-25

Dne 24. 10. 2019 je DU Prečna izvedlo jesensko strokovno ekskurzijo. Tokrat se nas je z avtobusom podjetja Prevozi FS, na strokovno ekskurzijo po Beli krajini odpeljalo 54 članic in članov našega društva.

Že na cestnem prelazu preko Gorjancev – na Vahti, nas je pozdravilo sonce, ki je bilo naš spremljevalec ves čas naše ekskurzije.

 

Prvič smo se ustavili v znani belokranjski gostilni Badovinac na Jugorju, kjer smo na šaljiv način, s pregledi dokumentov,  opravili carinske formalnosti za vstop na »Svobodno belokranjsko ozemlje«, poizkusili njihovo zaščiteno pijačo   karampampuli in belokranjsko pogačo, moč pa je bilo kupiti tudi pasoš, ki dovoljuje vstop na njihovo »Svobodno belokranjsko  ozemlje«.

Drugi postanek smo imeli v Metliki, kjer smo si ogledali Slovenski gasilski muzej, ki s svojo bogato zbirko prikazuje zgodovinsko dediščino in obširno dejavnost gasilstva od začetkov do današnjih dni.

 

V Radovici, obmejni vasici s Hrvaško, je bil naš tretji postanek. V osnovni šoli, poimenovani Bistra buča, smo se udeležili učne ure, kjer nam je igralec Jože Matekovič, na hudomušen način pričaral poučevanje v osnovni šoli, v času naše mladosti. Kot potrdilo za udeležbo smo prejeli tudi spričevala. S svojim slastnim pecivom nas je presenetila in pogostila, tam živeča Marta, hči našega dolgoletnega člana Milana Kolenca, za kar se ji lepo zahvaljujemo.

 

Med brezami in steljniki, smo mimo Drašičev in Soseske zidanice, nadaljevali pot v Krmačino, do vinske kleti osemkratnega  svetovnega vinskega šampiona in petkratnega vinarja leta Slovenije, Jožefa Prusa, ki nam je na njemu svojstven način predstavil družinsko vinarko podjetje, razkazal mogočno vinsko klet in vodil degustacijo njihovih  petih vrhunskih vin.

Ob povratku smo se ustavili na Turistični kmetiji Simonič v Drašičih. Tudi tu nam je gospodar Stane Simonič na zanimiv način predstavil njihovo dejavnost, vas Drašiče z okolico in delovanje Soseske zidanice, s tristoletno tradicijo.

Ob odlični kulinariki in dobri kapljici smo zaključili naše popotovanje po Beli krajini.

 

Za organizacijo in lepo vodeno strokovno ekskurzijo, se je predsedniku društva, Dragu Sikošku, poverjenikom  in ostalim, ki so sodelovali pri organizaciji strokovne ekskurzije, v imenu članov društva, zahvalil podpredsednik našega društva, Drago Šulc.

Polni lepih belokranjskih vtisov in dobre volje, smo se ob večernih urah vrnili na svoje domove.

 

   

  

Ostale fotografije si golejte v galeriji pod naslovom: STROKOVNA EKSKURZIJA V BELO KRAJINO  JESEN 2019

 

                                                                                     Tekst: Ivan Dežan

 Slike: Drago Šulc

=========================================================================================================================