ZBOR ČLANOV PZDU POSAVJE

 Dodana: 2021-06-08

 OBVEŠČAMO ČLANE PZDU POSAVJE in njihove predstavnike v društvih, da bo redni letni ZBOR ČLANOV v sredo,

16. junija 2021, ob 10. uri. Lokacija  Senicatova gor'ca na Porebru, Dovško 58a, Senovo.

Vljudno vabljeni!

IZ NAŠIH POSAVSKIH DRUŠTEV UPOKOJENCEV

 Dodana: 2021-04-21

 

DRUŠTVO UPOKOJENCEV BRESTANICA IN AKCIJA NAREDIMO NEKAJ LEPEGA (14. maj 2021)

eposavje.com/ostale-novice/naredimo-nekaj-lepega" target="_blank">eposavje.com/ostale-novice/naredimo-nekaj-lepega

 

 

 

 

 

 

SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC – 23. april 2021

ČAJANKA Z MARKOM KRAVOSOM

Bralni krožek DU Senovo je ob sodelovanju s Kulturnim domom Krško enota Rajhenburg v petek, 23. aprila, ko obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic,  izvedel poldrugo uro dolg spletni kulturni dogodek – Čajanko z Markom Kravosom. Dogodka se je udeležila številna pisana pahljača bralcev, prijavljenih je bilo okrog štirideset udeležencev, a učiteljice so bile navzoče s skupinami ali celo  celimi razredi učencev, med drugim tudi iz dvojezične italijanske šole, mahale sta nam še učiteljici dopolnilnega pouka slovenščine iz Bosne in Hercegovine in iz Novega Sada, prijateljica branja in slovenske literature iz Anglije, tako se lahko pohvalimo, da je naš dogodek dobil mednarodne razsežnosti vsaj petih držav. Tudi osrednji gost, Marko Kravos, se nam je pridružil kar iz Trsta. Ocenjujemo, da je bilo vseh navzočih kar 100.

Uvodoma nas je moderatorka, Boža Ojsteršek, povabila s čarobnimi besedami v eno od soban Gradu Rajhenburg, kjer bi v običajnih razmerah potekal dogodek. V prvem delu smo klepetali o knjigi in o pomenu branja za vse generacije. Spomnili smo se prvih srečanj s knjigami in prisluhnili anekdotam o njih. Prisrčno nam je Marko Kravos predstavil zgodbo o knjigah, skritih v čebeljih panjih. Še danes se spominja, kako je prisluškoval pri panjih in vonjal.  Če je v njih šumelo, so bile notri pridne čebele, prinašalke sladkega medu. Če je bilo v panju tiho, so bile v njem skrite knjige, ohranjevalke v tistih časih in krajih prepovedane slovenščine. Dišale so po medu in vosku. Otroška dilema, kaj je boljše in kaj je več vredno, sploh ni bila prisotna. Oboje: med in knjige je bilo nujno za preživetje.

Drugi del druženja je bil namenjen predstavitvi Poslanice v dvanajstih zlogih, ki jo je napisal Marko Kravos med prvim zaprtjem javnega življenja, kot spodbudo in motivacijo. Bralni krožek DU Senovo je ob sodelovanju z Gledališko skupino DKD Svoboda Senovo pripravil izbor besedila, dramaturgijo in javni nastop, ki ga več mesecev ni bilo mogoče izvesti v živo zaradi epidemioloških razmer. V sodelovanju s produkcijsko hišo Vihar media d. o. o.  so pripravili posnetek svojega dela in ga predstavili na spletnem srečanju. Posnetek je na ogled na youtube kanalu Bralne značke ZPMS. www.youtube.com/watch 

Tako smo bili priča spletni premieri. Za člane Gledališke skupine DKD Svoboda Senovo je bila to prva izkušnja, ob kateri niso čutili pretoka energije med gledalci in igralci, prav tako jih na koncu niso nagradili z ovacijami, dolgimi aplavzi in pohvalnimi nagovori. Vse to so nadomestila kratka sporočila v chat-ih, ki so nenehno prihajala na zaslone.

Druženje smo zaključili ob branju Poslanice v prevodih, ki jih je krožek pripravil pesniku v zahvalo, Ana Tubeishat v nemščini, Rudolf Ladika v hrvaščini in Galina Tubeishat v ruščini.

Družno smo še ugotovili, da spletna premiera ne more zgraditi razpoloženja ob premieri v živo, zato srčno upamo, da bodo še prišli časi, ko bomo svoje gledalce navduševali z odra in oni nam vračali energijo iz polnih dvoran.

                                                                                                          Bralni krožek DU Senovo

 

IZ KOMISIJE ZA TEHNIČNO KULTURO  (sobota, 27. marec 2021)

 

Zadnje leto je v naše življenje prineslo zelo veliko nenavadnih sprememb. Mnogi smo si z rokodelstvom zapolnili ta, za nas, dokaj nenavaden čas. Posavske upokojenke  nismo obupavale nad življenjskimi spremembami, ampak smo skozi celo leto nekaj ustvarjale. Stike smo vzdrževale po telefonu, dopisno, ali  preko družbenih omrežij.

Med tem časom je nastalo zelo veliko lepih izdelkov in da ne bi ostali doma v predalih ali škatlah, smo se odločile, da pripravimo v sodelovanju z JSKD Krško virtualno razstavo in hkrati medgeneracijsko delavnico.  

Razstava in delavnici so bili na ogled v dopoldanskem času v soboto, 27. 03. 2021, v Mencingerjevi hiši v Krškem. V ta namen smo se odločile za posebno tehniko obdelave jajčk. K sodelovanju smo povabili vsa rokodelska društva v posavski zvezi društev upokojencev.  Odzvali so se DU Brežice, Radeče in Brestanica. PZDU je nabavil jajčka, me pa smo jih odele v židano tkanino.

Tako smo na ogled   postavile velikonočna jajčka iz stiropora v blagu. Omenjenim izdelkom smo dodale še dodano vrednost, da smo na tkanino izvezle velikonočne ali rožnate motive.

Uspešno sem kot mentorica Manja Seher, izpeljala velikonočni delavnici, katerih so se udeležili otroci in njihovi starši. Pri odevanju jajčk z blagom so bili zelo spretni in uspešni.  Prijetno jih je bilo gledati, ko so zapuščali delavnico z iskrivimi, žarečimi očkami, ter z jajčki v rokah, katere so sami izdelali.

K snemanju virtualne razstave smo povabili gospo Vido Kuselj, članico Komisije za kulturo pri PZDU Posavje, ki je z ubrano besedo in njenim šarmom še dodatno obogatila ta čudoviti dogodek.

Predsednik PZDU Posavje je z zadovoljstvom pohvalil dogodek in ga označil za zelo uspešnega. Zahvalil se je vodji JSKD IO Krško, gospe Tinki Vukič, za podporo in pomoč pri izvedbi dogodka in vsem rokodelkam, da so prispevale tako čudovite izdelke in postavile tako zanimivo, posebno razstavo. Ne nazadnje, tudi ni pozabil pohvaliti in se zahvaliti vsem   tistim  sodelavcem, ki so bili v ozadju in so prispevali k uspešni  izvedbi celotne prireditve oz. dogodka.

 NEKAJ SLIK IZ RAZSTAVE SE NAHAJA V NAŠI GALERIJI.

Zapisala: Manja Seher

Foto: ~mk~

KORISTNE POVEZAVE:

 Dodana: 2010-11-19

 

Zveza društev upokojencev Slovenije :

zdus-zveza.si

Hotel Delfin Izola

hotel-delfin.si

Občina Krško:

krsko.si>krsko.si

Občina Brežice:

brezice.si>brezice.si

Občina Sevnica:

obcina-sevnica.si>obcina-sevnica.si

Občina Kostanjevica/Krki:

kostanjevica.si> kostanjevica.si

Vozni red na železnici:

slo-zeleznice.si>slo-zeleznice.si

Novice iz Posavja:

eposavje.com>eposavje.com

Novice LOKALNO.SI:

lokalno.si/si>lokalno.si

Vreme po SLO:

arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki>arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki

POVEZAVE IN PRIZNANJA ZDUS

 Dodana: 2010-06-03

Spoštovana vodstva DU!

Da ne boste iskali obrazcev, ko jih boste potrebovali ob kandidaturi vaših članov za priznanja ZDUS. Tudi nov Pravilnik o priznanjih ZDUS in kratka Navodila za razpis ...

Vse to lahko najdete na povezavi: zdus-zveza.si/priznanja-in-obrazci