Avgustovski pohod RATITOVEC 6.8.2019

 Dodana: 2019-07-25
 

 

 

Poročilo Ratitovec

V torek, 6. 8. 2019, se je pred kulturnim domom Nazarje zbralo 19 udeležencev pohodniške sekcije društva upokojencev Nazarje. Cilj našega pohoda je bil Ratitovec. Ratitovec obsega več vrhov: Gladki vrh (1667m), Kosmati vrh (1643m), Altermaver (1678m) in Kremant (1658m). Kazalo je, da bomo imeli deževen dan. Z malim avtobusom smo se odpeljali preko Črnivca v dolino Sevške Sore mimo Škofje Loke, Železnikov, do gorske vasice Prtovč (1025m), ki je bila izhodiščna točka našega pohoda. Tu nas je pričakal lep sončen dan. Vodja pohoda je bil Srečo Uzar, njegova pomočnika pa Milan Zavolovšek in Bojan Kotnik. Pred začetkom vzpona na Ratitovec smo se malo okrepčali. Odločili smo se, da se gor povzpnemo po levi strani preko prevala Povden. Tu smo si vzeli čas za krajši počitek in okrepčilo. Po krajšem počitku smo nadaljevali pohod. Pot nas je večji del vodila po gozdu. Kmalu smo prispeli na travnato pobočje. Do Krekove koče na Ratitovcu ni bilo več daleč. Koča stoji tik pod Gladkim vrhom (1667m). Njena lega nudi prekrasne razglede po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju. Videli smo tudi bunkerje Rupnikove linije, ki jih je gradila Kraljevina Jugoslavija na ozemlju zahodne Slovenije pred drugo svetovno vojno kot obrambo pred italijanskim napadom. Tu smo naredili daljši počitek, si privoščili topel obrok in se naužili prekrasnih razgledov. V daljavi smo lahko videli Julijske Alpe, Karavanke ter Kamniške in Savinjske Alpe. Nekaj se nas je odločilo, da skočimo še na pol ure oddaljen vrh Altermaver (1678m), ostali pa so uživali na soncu in prijetnem klepetu pri koči. Sledil je sestop po desni strani. Razdelili smo se v dve skupini. Ena skupina je sestopila v dolino Razor preko Gladkega vrha, druga pa po poti pod njim. Iz doline Razor smo potem skupaj nadaljevali spust v Prtovč. Spust po gozdu je bil zelo strm. Prijetno utrujeni, zadovoljni in polni lepih vtisov s pohoda smo pri avtobusu naredili še nekaj posnetkov. Domov smo se vračali preko Trojan, kjer smo naredil krajši postanek. V Nazarje smo prispeli okrog pol šeste ure zvečer.

Planinski pozdrav od Milana

 Fotografije: Zora Štrucl

Fotografije so v galeriji Link: posrcumlad.si/nazarje/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=4953

Obisk pri Antoniji BEZOVŠEK.

 Dodana: 2019-07-21

V petek 5. julija v popoldanskih urah so člani UO DU Nazarje obiskali gospo Antonijo Bezovšek vsem znana kot Ceglarjeva Tončka, ki je vso delovno dobo službovala v podjetju Gozdno Gospodarstvo Nazarje. Tončka je 19.maja letos dopolnila 90 let svojega življenja. Kljub letom je bistrega uma in duha, samo hodi bolj težko in s pomočjo skrbnih sorodnikov, ki ji stojijo ob strani premaguje tudi to težavo. V prijetnem pogovoru smo ji zaželeli še obilo zdravih in srečnih let. Dejala je, da je vedno vesela, če jo obiščejo člani Društva upokojencev.

Slike nastale ob tej priložnosti pa si oglejte na tej povezavi: posrcumlad.si/nazarje/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=4937 

Julijski pohod na Javorje in Lanež 2.julij 2019

 Dodana: 2019-07-03

LANEŽ
Zbralo se nas je 12 pohodnikov in smo se s svojimi avtomobili peljali do parkirišča za kočo na Loki.
Nadaljevali smo peš do Javorja, od tu na Lanež (1925 m). Na vrhu smo uživali v čudovitih razgledih in si dobro odpočili. Vrnili smo se na kočo na Loki, kjer smo si privoščili nekaj za pod zob in se počasi vrnili na izhodišče.
Zora

Fotografije si oglejte na povezavi: posrcumlad.si/nazarje/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=4919

Naš izlet v LJUBLJANO - Parlament in Arboretum.

 Dodana: 2019-06-25

V četrtek 20. junija smo se v zgodnjih jutranjih urah odpeljali iz Nazarja proti Ljubljani. Tamkaj smo imeli dogovorjen ogled Parlamenta. Sprejel nas je član poslanske skupine DESUS-a. Nam razložil delo parlamenta in nas pospremil na ogled stavbe in za kratek čas smo lahko prisostvovali seji parlamenta. Nato smo se popeljali v okolico Domžal na ogled parka Arboretum. Nato pa v poznih popoldanskih urah odšli na zasluženo kosilo na Kmečki turizem v okolici Domžal. Bilo je prijetno in veselo druženje..

UO DU Nazarje

Slike si pa poglejte na tej povezavi: www.posrcumlad.si/nazarje/galerija.html 

Krajši pohodi v aprilu.

 Dodana: 2019-05-05

V sredo 3. aprila smo odšli protii Zavodicam in ta sprehod izkoristili za nabiranje zdravilnih zelišč.

V sredo 17. aprila pa smo izkoristili za zanimiv sprehod do Vrtnarije ALEŠ v Lokah, kjer smo si ogledali, kako vzgajajo sadike rož in zelenjave.

Po poti proti domu pa smo se še malo razgibali na igralih ob poti iz Mozirja proti Nazarjam.

Fotografije si oglejte na tej povezavi:posrcumlad.si/nazarje/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=4786