OBČNI ZBOR

 Dodana: 2020-03-08

7.3.2020 je na letni konferenci Društvo upokojencev Mirna Peč pregledalo doseške v  preteklem obdobju in se dogovorili o delu za naprej. Letos je bil zbor okrnjen zaradi znanih dogodkov, pa smo kljub temu zbor uspešno zaključili in potrdili letni plan in finančni načrt.

 

90 let VALERIJE GORENC

 Dodana: 2020-02-27

Visok jubilej je v februarju praznovala Valentina-Valči Gorenc, iz Mirne Peči. Rodila se je kot najstarejša izmed  petih otrok. Težka mlada leta je preživela na Zabrdju pri Mirni. Zaposlila se je na železnici in tam spoznala moža. Po poroki sta se preselila na njegov dom v Mirno Peč in začela sta z  gradnjo hiše. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki. Ker ni imela varstva zanju, je bila primorana ostati doma. Bilo je težko z  eno plačo, dvema otrokoma  in gradnjo doma, zato je sprejela  ponudbo takratnega trgovskega podjetja Dolenjka, da  v domačem kraju odpre trgovino. Vsa dela je opravljala sama. Tako je prodajala, nabavljala, bila računovodkinja in čistilka. Takrat se je še vse računalo na roke, artikli še niso bili  pakirani tako  kot danes in kupcem je bila vedno na razpolago. Trgovina je delovala 20 let, dokler ni izpolnila pogojev za upokojitev. Življenje ji ni bilo lahko, sama se je  slikovito izrazila: "Delovni dan sem imela celo življenje". V živahnem pogovoru smo izvedeli mnoge zanimivosti iz njenega življenja. Ima odličen spomin, zdravje ji služi primerno njenim letom in ne počuti se toliko staro.  Sedaj je vdova  že 18 let.   Poleg hčera  ji čas krajšajo štiri vnukinje in prav toliko pravnukov. Z vsemi se dobro razume, radi se imajo  in   zelo je  ponosna na njih. Dan si krajša s prebiranjem dnevnih novic, gledanjem televizije in kaj malega postori okrog hiše. Gospo Valči smo obiskali in ji čestitali  župan Andreja Kastelica, v družbi predstavnic lokalnega RK Slavke Drganc in Društva upokojencev Majde Zagorc ter ji zaželeli še mnogo zdravih let ter veselih dni ob obisku njenih najdražjih.

94 let Amalije Smrke

 Dodana: 2019-12-10

Bili smo pri  Malki Smrke, iz Ivanje vasi,ki  praznuje 94 let. Iskrene čestitke in veliko zdravja ter srečno v letu 2020 vam želimo.

 

 

 

IZLET V VERONO IN BOROMEJSKE OTOKE

 Dodana: 2019-10-26

V zgodnjem jutru smo se odpravili iz našega kraja proti Ljubljani. Ker se  je med Vrhniko in Logatcem zgodila prometna nesreča, nam je vodič  predlagal, da počakamo kakšno uro  na Barju, da se ovira odstrani in promet normalizira. Po uri čakanja smo se odpravili  proti Trstu, zastoj na cesti pa je bil še vedno prisoten. Ko se je končno promet sprostil, smo  drveli proti italijanski meji, na drugi strani pa nas je čakala zopet ovira in tako smo v koloni počasi  z dvourno zamudo prispeli v Verono,  mesto ki leži ob reki Adiži. Zaradi svoje umetniške in kulturne dediščine, opernih predstav v rimskem amfiteatru ter izpovedi ljubezni pred slavno Julijino hišo in balkonom je mesto zelo obiskano v vsakem letnem času. Mesto ima lepe trge, ki jih obkrožajo renesančne palače, srednjeveške meščanske hiše in razvaline rimskega gledališča. Blizu se nahaja kamniti rimski most, ohranjen vse do danes. Najbolj pa je  oblegan Julijin balkon in pa njen kip pod njim. Po potepanju po Veroni, pa smo se odpeljali našemu cilju naproti, najprej je bilo treba priti do Milana.

Pred Milanom nas je dohitela vremenska  ujma z močnim vetrom. Bil je zares strašen pogled na cestišče. Oh, kaj  bomo še  doživeli in ali bomo sploh prišli do mesteca , kjer smo imeli rezervirano prenočišče? Tik preden smo prispeli do kraja nastanitve, nas je še enkrat doletelo neurje. Končno smo prispeli do hotela, zložili prtljago v recepciji in se odpravili na večerjo, kajti bili smo že zelo pozni.

Naslednji dan pa nas je pričakalo čudovito sončno jutro , brez oblačka. Ravno pravi dan za izlet po  Boromejskem otoku, ki je drugo največje jezero v Italiji.   Boromejske otoke sestavljajo trije otoki: otok Madre, otok Bela in otok Pescatori. Najprej smo se z ladico odpeljali  na otok Madre, ki se ponaša s čudovitimi terasastim vrtom z bujnim rastlinjem. Privoščili smo si sprehod po otoku, z veliko trgovinic s spominki, prijetnih gostiln v senci košatih dreves ter ogromno cvetja v parkih.  Sledil je ogled otoka Bella z botanični vrt, kjer se po  vrtu  sprehajajo prelepi pavi ter druge eksotične živali in si ogledali notranjost Boromejskega gradu. Nazadnje smo se z ladjico odpeljali še na otok z imenom Pescatori (ribiški), ki je edini stalno naseljen. Sprehodili smo se po otoku, obiskali eno od mnogih gostilnic ter nakupili spominke.  Bil je eden izmed naših najlepših izletov.

 

92 LET MARIJE GODGJAVEC

 Dodana: 2019-10-24

Marija Gognjavecf iz Biške vasi  je napolnila 92 let. Iskrene čestitke