IZLET V PREKMURJE

 Dodana: 2019-05-29

Včeraj smo se iz Društva upokojencev odpravili na izlet v Prekmurje. Vreme nam je bilo kljub slabi napovedi naklonjeno. Med potjo nas je sicer pral dež, a pri ogledih nismo potrebovali dežnikov, celo nekaj sramežljivih sončnih žarkov se je pokazalo izza oblakov. Najprej smo se ustavili v vasici Lipovci in si pri Smodiševih ogledali kako iz slame izdelujejo lustre, vaze, različne obeske in podobno. Prispeli smo do Lendavskih goric na razgledni stolp Vinariium, nato pa se odeljali do Moravskih toplic, kjer smo nam postregli z bogatim prekmurskm bogračem. Za zaključek pa smo si v Murski Soboti ogledali njihovo Slovensko ulico, ogledali spomenik zmage in se sprehodili skozi mestni park.

 

90 LET JOŽETA GAŠPERIČA

 Dodana: 2019-05-10

Ob 90. rojstnem dnevu smo Gašperičevega ata obiskali na domu  v domačem kraju Biška vas župan Andrej Kastelic, predsednica DU ter predstavnica območnega združenja RK. Pred več kot 60-timi leti je poiskal ženo Genovefo v sosednji vasi Globodol , s katero sta si ustvarila družino in rodili so se štiri otroci, najstarejša  je pri 10 letih umrla za levkemijo. Skrb za družino in kmetijo je prevzela žena, on pa  je bil dolga leta zaposlen na Gozdnem gospodarstvu v Novem mestu, kjer je dočakal upokojitev.  Pred časom ga je zadela kap. Kolikor mu zdravje dopušča skrbi za ženo,  ki jo je  pred štirimi leti bolezen priklenila na posteljo, postori kaj  po hiši in tako jima v družbi čas hitreje mineva. Otroci očeta  in mamo redno obiskujejo in lepo skrbijo za njiju. Občasno pa jima krajšajo čas  šest vnukov in trije pravnuki. 

90 let Milke GOLE

 Dodana: 2019-05-10

X

Visok jubilej je na  valentinovo praznovala Milka Gole, iz Mirne Peči, sedaj varovanka Doma starejših občanov Trebnje. Rojena je bila   v veliki kmečki družini. Večkrat je pripovedovala o predvojnih in vojnih časih. Takrat so bile razmere za preživetje zelo težke. Oče ji je umrl, ko je imela 6 let, zato je morala poprijeti za vsako delo. Z možem Tonetom si je ustvarila družino in se iz rodne vasi Gornje vrhe preselila  v Mirno Peč.  Bila je zaposlena na različnih krajih, upokojitev pa je dočakala v bivši tekstilni tovarni Novoteks. Predvsem pa je rada delala  doma  na zemlji, veliko veselja pa je imela s svojimi kurami, saj je vsako poimenovala z imenom. Skromnost in trdo delo sta jo ohranjala do tako visoke starosti. Pred več kot dvajsetimi leti je postala vdova  in od takrat živela  sama. Pri vseh večjih opravilih sta ji pomagala hči Sonja in zet Marjan. Ker je zelo družabna, dela pa ni več zmogla, se je pred tremi leti odločila  za dom.  Zelo rada se  udeležuje družabnih iger, hodi na rekreacijo in sprehode. V veliko veselje pa so ji tudi vnuki in pravnuki.

OBČNI ZBOR DRUŠTVA UPOKOJENCEV MIRNA PEČ

 Dodana: 2019-03-11

Prvo soboto v mesecu marcu smo imeli člani društva upokojencev Mirna Peč svoj redni letni občni zbor. Zbrali smo se v Osnovni šoli Toneta Pavčka. Občnega zbora se je udeležilo 137 članov društva. Poleg članov so  srečanju prisostvovali povabljeni gostje in sicer  častni član društva Drago Saje,  predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine Jože Jazbec in župan občine Andrej Kastelic. Po uvodnem pozdravu predsednice DU Mirna Peč Majde Zagorc, se je občni zbor pričel s kulturnim programom, ki so ga pripravili pevci Pevskega zbora Rožmarin. Navzoči člani in drugi gostje so nato prisluhnili poročilom o dejavnostih društva v preteklem letu, poročilo o finančnem poslovanju društva, poročilo nadzornega odbora ter poročilo športnega referenta, seznanili pa so se tudi z načrtom dela za tekoče leto. Predsednica je v svojem nagovoru izpostavila stanje upokojencev, s poudarkom predvsem na tista področja, ki  se dotikajo potrebe po dostojnem življenju prebivalcev v tretjem življenjskem obdobju, njihovih zmožnosti in vključenosti v družbo.   Seznanila jih je s projektom Humanitarnega zavoda Zlata Mreža , imenovanim Prostofer. Gre za vseslovenski projekt, v katerega  so vključene občine in  avtomobilska industrija , ti pa jim omogočijo brezplačne prevoze za starostnike, ki ne morejo več voziti ali nimajo prevoza do zdravnika, trgovine,  lekarne in  podobno. Brezplačne prevoze pa izvajajo lokalni prostovoljci.

 

Na koncu jih je nagovoril predsednik PZDU Jože Jazbec, povedal, da se letos  poslavlja s predsedniške funkcije  in društvu zaželel uspešno delo .

 

Tudi župan Andrej Kastelic je  ob nagovoru povedal, da društvo upokojencev spada med aktivne in najštevilčnejše v občini. Poudaril je, da si želi, da bi projekt zaživel in da ga bo podprl . Pohvalil je upokojence  za sodelovanje pri drugih društvih ter  zaželel  še naprej dobro medsebojno sodelovanje.

Po končanem uradnem delu je sledilo družabno srečanje, ki so ga zbrani upokojenci in upokojence vsako leto najbolj veseli.

 

Izlet v Bratislavo

 Dodana: 2018-11-05