OGLEDALI SMO SI GRADZ

 Dodana: 2019-09-28

V sredo zjutraj je bilpred prostori DU v Lendavi prav vrvež, saj smo se upokojenci zbirali, da ta dan, 25. septembra 2019 odpotujemo na enodnevni izlet v Gradz v Avstrijo. Ob napovedanem času sta prispela dva avtobusa Turistične agencije Jakopič, ki sta nas popeljala proti Avstriji. Na izlet se je odpravilo 82 članic in članov društva. Kmalu smo prispeli do meje v Šentilju in z enim postankom smo v Gradz prispeli kmalu po deseti ur. Čeravno nas je velika večina že bila v Gradzu, smo med ogledom središča mesta bili prijetno presenečeni. Ogledali smo si veliko znamenitosti, znamenitih zgradb in cerkva. Vodička, ki nas je vodila skozi mesto, nam je temeljito predstavila vse zgodovinske dogodke, ki so se dogajali na tem prostoru. Čas je kar drvel, mi pa že malo utrujeni, smo bili kar veseli, da smo se lahko posedli v eni od restavracij v strogem centru mesta, kjer smo imeli kosilo.  Po dobrem kosilu in avstrijskem pivu, smo si najprej ogledali še štajersko orožarnico, sledil je enourni prosti čas za individualni ogled mesta in popoldansko kavo. Ko smo se ponovno vsi zbrali na dogovorjenem mestu, smo si šli ogledat jekleno školjko, ki je težka nekaj sto ton, ta je nameščena na sredino toka reke Mure. Sledil je vzpon z vzpenjačol na Schlossberg, od koder je bil čudovit razgled na vse strani mesta Gradz, v katerem živi približno 280.000 prebivalcev.

Če smo v preteklosti Gradz poznali predvsem po nakupovalnih središčih, smo ga tokrat spoznali po njegovih zgodovinskih znamenitostih, lepotah Trga Karmeličank, Spargasse, glavnem trgu Hauptplatz, mestno hišo, srednjeveški grad, rezidenco Hasburgovcev, katedralo, štajerskoorožarnioco in Schlossberg.

Bilo je lepo, čeprav je vmes občasno rosilo in domov smo se vrnili kar predcej utrujeni okrog devetih zvečer.

Hvala vsem, ki so se potrudili, da je izlet bil dobro izveden.

11. MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE

 Dodana: 2019-09-28

Kljub nekoliko hladnejšemu jutru, v četrtek, 26.9.2019,   je ob zbiranju vseh udeležencev 11. medgeneracijskega srečanja v Domu ostarelih v Lendavi, zasijalo tudi sonce, ki je ogrelo prostor pred domom. 

Na začetku srečanja, ki se je začelo v dvorani doma, je vse navzoče pozdravil direktor g. Franc Špilak in predsednik DU Lendava g. Aleksander Marič. Sledil je kulturni program v izvedbi šolarjev DOŠ I. in II. iz Lendava, DOŠ Genterovci, dijakov DSŠ Lendava, VDC  Lendava in stanovalcev doma. S harmoniko pa je zaigral g. Alojz Pahor, član DU Lendava.

Po kulturnem proramu je sledilo nadaljevanje  in sicer delo v petih delavnicah kot so ustvarjalne delalvnice, kuharske delavnice peka rogljičev in palačink, družabne igre, (kartanje, šah, človek ne jezi se, mlin), športne igre (balinanje in kegljanje), joga in gibanje do zdravja. 

Ker je bilo lepo vreme, je bil organiziran tudi pohod do Kulturnega doma, kjer so udeleženci popili kavico in se vrnili nekaj pred 12. uro nazaj v dom. Pohoda so se udeležili tisti, ki lahko samostojno hodijo, druge pa so na vozičkih odpeljali dijaki, svojci ter nekateri prostovoljci DU Lendava.

Še posebej živahno je bilo, ko so se na dvorišču zbrali vsi udeleženci srečanja med katerimi so prevladovali mladi iz že prej omenjenil šol. Seveda pa so se ob tem zaključku vsi pogostili s pečenimi rogljiči, palačinkami, sokom in kavico. Bil je pravi živ žav.

Namen tega srečanja je mlade soočiti z življenjem, da ni vedn samo mladost, ampak da se vsi staramo in moramo skrbeti eden za drugega. In še poseben namen vseh udeležencev je, da vsaj en dan spremenimo življenje stanovalcem doma na ta način, da jih razvedrijo prav ladi ljudje in da dobijo občutek, da niso sami, da se jih spomnimo tudi mi tako kot njihovi svojci, prijatelji in znanci.

Srečanje smo zaključili ob zvokih harmonike naše Lujza.

Hvala vsem, ki ste se srečanja udeležili in bili ta dan z nami.

SREČANJE ŠPORTNIKOV OB JEZERU V PETIŠOVCIH

 Dodana: 2019-09-19

Tradicionalno srečanje vseh članov DU Lendava, ki so vse leto športno dejavni, je bilo v sredo, 18. septembra 2019 ob jezeru pri spidvej stadionu v Petišovcih. Prvi so prišli na jezero zgodaj zjutraj ribiči, saj je bil ta dan namenjen tudi tekmovanju med ribiči člani društva. Na prizorišču, kjer se je odvijalo srečanje, sta že zgodaj zjutraj bila tam Stanko in Maks, ki sta udeležence pričaka v polni pripravljenosti za kuhanje bograča, ki sta ga v dopoldanskem času končala in je bil postrežen vsem udeležencem tega srečanja. Ribiči so začeli s tekmovanjem ob pol osmiuri in so ga končali ob enajsti uri, ko so na prizorišče še prišli ostali športniki društva, ki se vse leto udeležujejo različnih športnih srečanj v okviru občinskih športnih iger in tekmovanj v organizaciji PPZDU ter drugih športnih tekmovanj z DU v Pomurju.

Ko smo se zbrali vsi pri brunarici ribiške družine Lendava, je bilo najprej podelitev pokalov najboljšim trem ribičem. Najboljši in največ ribiške sreče je imel Janez Bot, drugo mesto je pripadlo Milanu Matku in tretje Stanku Vuku. Razglasitev rezultatov sta opravila Drago Nađ, referent za šport v DU Lendava in Dušan Peric, vodja ribiške sekcije DU. Pokale je najboljšim podelil predsednik DU Lendava Aleksander Marič.

Sledilo je druženje vseh športnic in športnikov DU Lendava ob dobrem bograču, katerega glavni kuhar je bil Stanko Žižek. Da ni bil nihče žejen je poskrbel podpredsednik Branko Lovrak. Bilo je prijetno druženje in odlična organizacija, za kar se v društvu zahvaljujem vsem, ki so k temu prispevali.

BALINARSKI TURNIR V LENDAVI

 Dodana: 2019-09-03

Na dan prireditve kulinaričnega festivala "Bograč fest" v Lendavi, v soboto, 31.8.2019, je na balinišču v Lendavi bil organiziran tradicionalni turnir v balinanju DU iz Pomurja. Tokrat je na turnirju sodelovalo osem ekip in to štiri ženske in prav toliko moških ekip. Kljub zelo vročemu dnevu so balinarke in balinarji celotno tekmovanje opravili v prijetnem vzdušju in se ob tekmovanju še družili, na koncu pa so ga zaključili ob dobrem bograču. Čeravno na takšnih srečanjih niso najbolj pomembni rezultati, je kljub temu med ekipami bil prisoten tekmovalni duh. Vse tekme je sodil po skupnem dogovoru g. Rudi Jurovič. Prve tri ekipe so dobile pokale, četrta pa  dipolomo. Pri ženskah so bile najbljše članice DU Lendava, druge so bile iz DU G. Radgona, tretje pa iz DU Bakovci, četrte iz DU Beltinci. V moški konkurenci so bili najboljši DU Beltinci, drugi DU Lendava, tretji DU G. Radgona in četrti DU Bakovci.

ČLANI DU LENDAVA SO TEKMOVALI V PIKADU

 Dodana: 2019-09-03

Naše članice in člani DU Lendava so se 28.8.2019 udeležili mednarodnega športnega srečanja v Kobilju. Naše tekmovalke in tekmovalci so se pomerili v športni disciplini pikado. Med dvanajstimi ženskimi ekipami so naše  tekmovalke osvojile tretje mesto z 2192 krogi in za prvimi zaostale za 23 krogov. V posamezni uvrstitvi je bila najboljša na tekmovalka ga. Ivanka Nemet na osmem mestu.

Moški so med enajstimi ekipami osvojili sedmo mesto z doeženimi 2634 krogi. Naš član g. Anton Lebar je bil med posamezniki drugi.