OGLEDALI SMO SI ADVENTNI ZAGREB

 Dodana: 2019-12-21

V torek, 17. decembra 2019 smo se v popoldanskem času z enim avtobusom odpravili na ogled Zagreba, ki je v pričakovanju Božiča in novega leta. Tako smo si po prihodu v Zagreb pod vodstvom turistične vodičke ga. Mirjane ogledali znamenitosti mesta, ki je v teh adventnih dneh čarobno okrašeno v pričakovanju največjega krščanskega praznika Božiča. Sprehodili smo se od Palmotičeve ulice do Trga Bana Jelačiča, Tkalčičevi ulici, ogledali smo si Katedralo, Gornji Grad, park Zrinjevac ter še nekatere znamenitosti v samem centru mesta. Posebno doživetje je bilo zvečer, ko je zagorelo nešteto okrasnih šarnic, ki krasijo in razsvetljujejo adventni Zagreb in je v lanskem letu bil razglašen kot najlepše urejeno prednovoletno mesto.

Seveda smo si ogledali tudi veliko število stojnic, na katerih je bilo možno kupiti različne spominke in se seveda okrepčati na stojnicah s hrano in pijačo. 

Rahlo utrujeni smo se ob 18. uri odpeljali proti Gornji Dubravi, kjer nas je čakala obilna večerja z glazbo. Vzdušje je bilo enkratno, saj se je večina udeležencev izleta zavrtela na plesišču. Ko je bilo najlepše smo se odpravili domov in prispeli v Lendava pred polnočjo.

OBNOVILI SMO ZNANJE O VARSTVU V PROMETU

 Dodana: 2019-12-13

V sodelovanju s Policijsko postajo Lendava, smo se v torek, 10. decembra 2019 zbrali v kar lepem številu v sejni sobi na Policijski postaji v Lendavi. Bilo nas je štiriindvajset, ki smo z zanimanjem poslušali predavanje policista g. Gaborja o varnosti v prometu. Poudarek je bil predvsem na starejših udeležencih v prometu in varnosti pešcev in kolesarjev v prometu. Bilo je veliko vprašanj, na katere smo dobili konkretne odgovore in prav tako so bile zanimive razprave o problematiki, ki jo vsak dan doživljamo v prometu. Bilo je zelo poučno.

OBISKALI SMO BOLNE IN 90-LETNIKE

 Dodana: 2019-12-13

V tednu Miklavževanja, ko nas v decembru obišče prvi mož, ki začne z obdarovanji v mesecu decembru, so se mu pridružile tudi naše prostovoljke. 

Prostovoljke Društva upokojencev Lendava so v tednu Miklavževanja obiskale vse naše težje bolne članice in člane društva in prav tako vse tiste, ki so dopolnili 90 let in več. Obiskale so jih  na njihovih domovih, spregovorili z njimi o težavah starostnikov, jim zaželeli lepe praznike ter jim izročili skromen darilni paket.

Poleg obiskov na domu so prostovoljke obiskale še vse naše članiced in člane društva v domovih za ostarele. Nekaj obiskov pa bodo opravili še do konca leta.

POPESTRILI SMO PRAZNIČNA DOGAJANJA V LENDAVI

 Dodana: 2019-12-07

Prostori opuščene samopostrežne trgovine Mercator v Lendavi, so že od zunaj nakazovali, da se v teh prostorih nekaj dogaja. Tako je že v dopoldanskih urah na dan Miklavža, opuščena trgovina dobivala novo podobo. Članice krožka ročnih del DU Lendava so vneto pripravljale razstavo ročnih del, ki je morala biti pripravljena za ogled občinstvu že v večernih urah tega dne.

V petek, 6. decembra 2019 ob 17. uri je razstava ročnih del z najnovejšimi izdelki naših članic bila pripravljena za ogled. Na razstavi so se s svojimi izdelki predstavljajo tudi članice ročnodelskega krožka "Zlate roke" iz Čakovca. Navzoče obiskovalce je pozdravila in spregovorila o pomenu razstave predsednica za kulturo DU Lendava ga. Marija Varga. Prisotne je pozdravila tudi predsednica krožka "Zlate roke" g. Ana Vrbanec, ki je vse navzoče pozdravila in spregovorila o pomenu ohranjanja kulturne dediščine in prenašanju teh veščin na mlajše rodove. Celoten otvoritveni dogodek je vodila in ga povezovala ga. Jerica Trojak.

Predsednik DU Lendava g. Aleksander Marič se je vsem zahvalil za pripravo te čudovite razstave in skupaj z g. Marijo Feher podelil pisno Zahvalo za sodelovanje razstavljalkam iz Čakovca. Samo otvoritev so popestrili še učenci Glazbene šole Lendava  s harmoniko in trobento.

Ročna dela, ki so razstavljena, so zelo lepo pripravljena in iz vsakega izdelka izžareva veliko znanja, volje in ogromno časa, ki ga je potrebno vložiti v vsak izdelek. Vsi so čudoviti, saj ima vsak izdelek svoj motiv in prikaz različnh tehnik pri izdelavi posameznih vezenin.

Po otvoritvi  in ogledu razstave je sledilo družabno srečanje v sosednjem prostoru.

S takšno razstavo želimo lendavskemu občinstvu prikazati izdelke, s katerimi želimo ohranjati kulturno dediščino tega kraja, ki se odraža skozi čudovite vezenine. Seveda pa je to še en lep prispevek našega društva h kulturnemu dogajanju v Lendavi ob praznovanju veselega decembra. 

Svoje rokodelske in umetniške izdelke naša sekcija ročnih del razstavlja tudi na razstavi "Čarobni prazniki štirih dežel" na stolpu Vinarium, na kateri se predstavljajo razstavljalvci iz Sloovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Razstava bo na ogled v kupoli stolpa vse do sredine meseca januarja 2020.

Hvala vsem za vso pomoč.

PRAZNUJMO SKUPAJ

 Dodana: 2019-12-07

Na prireditvi, ki jo je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Lendava v soorganizaciji Knjižnica-Kulturni center Lendava ob dnevu kulture, 3. decembra 2019 v gledališko koncertni dvorani v Lendavi, je nastopil tudi mešani pevski zbor "Nimam časa" DU Lendava. Na prireditvi, na kateri je sodelovalo petnajst društev in skupin, so kot četrto nastopajoči na oder prišli pevke in pevci našega pevskega zbora, ki ga vodi g. Matej Pucko. Zadonela je pesem "Moja kosa je križavna" in takoj za njo še "Spominčice"v priredi g. Mateja, ki so jo naše pevke in pevci v enem delu odpeli tudi v madžarskem jeziku.

Obe pesmi sta bili odpeti zelo lepo, bilo jih je lepo poslušati in člani društva, ki smo bili prisotni v dvorani, smo bili ponosni na svoje sovrstnike. 

Prireditev je bila zelo dobro organizirana in tudi izpeljana, kar so navzoči v dvorani nagradili z bučnim aplazom. Še posebej je bilo lepo videti na odru prepletanje mladosti in starejših nastopajočih, med katerimi je bil prav naš pevski zbor. Posebej pa gre pohvala vsem tistim, ki so na oder pripeljali najmlajše, ki nastopajo sproščeno, veselo neoziraje se na okolico, ki jih obdaja in s tem sežejo v dušo vseh prisotnih v dvorani.

Zaključek je bil inpozanten, ko so na odru vsi nastopajoči skupaj zapeli pesem "Prijatelji, ostanimo prijatelji" in pri tem še zaplesali.