SMEJALI SMO SE S KOFETARJI

 Dodana: 2019-11-25

Društvo upokojencev Lendava je skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Lendava in Knjižnico-Kulturnim centrom Lendava pripravil večer smeha in zabave, ki je bil v soboto, 23. novembra 2019 v koncertno gledališki dvorani v Lendavi. Letošnja prireditev smeha in zabave, ki smo jo poimenovali "SMEJMO SE S KOFETARJI", je bila tokrat že četrta in je tudi letos privabila v gledališko in koncertno dvorano okrog tristo gledalcev. Gledališka skupina "Kofetarji" DU Lendava kot nosilec prireditve, je uspela pripeljati na oder gledališke skupine iz Prekmurja, Prlekije in iz sosednje Hrvaške.

Po pozdravu navzočih direktorja KKC Lendava-Lendva KKK g. Halas Alberta, se je veseli večer smeha in zabave s skeči pričel s prvimi nastopajočimi gosti Dramske sekcije KUD MURA iz Murskega Središča R Hrvaške. Že po nekaj uvodnih odigranih prizorih so od navzočih izvabili burne aplavze in obilico smeha, ki je sledilo ob nastopu vseh skupin do konca prireditve. Tako so se na odru vrstili še : Gledališka skupina Kulturnega društva Cven, Gledališka skupina Gornji Lakoš, Gledališka skupina Zgrebaši iz Pečarovcev, KUD Križevci pri Ljutomeru, Gledališka skupina Kofetarji DU Lendava in Humoristična skupina Selanski Nemaki iz Sela.

Gledalci so vse skupine nagradili z dolgimi aplavzi in še posebej bučno je bila pozdravljena gledališka skujpina Kofetarji DU Lendava, ki je tokrat pred domačim občinstvom odlično zaigrala novi skeč z naslovom "PRELJUBA SOSEDA".

Ob premorih med nastopi posameznih skupin je na balkonu dvorane igrala in gledalce navdušila glazbena skupina Bara banda iz KD Miško Kranjec iz Velike Polane, ki jo sestavljajo tri deklice, ki igrajo na violine ob spremljavi Borisa Ostrca z igranjem na bajsu, ki je tudi vodja te skupine. Tako smo poleg odigranih skečev doživeli tudi glazbene utrinke lepih prekmurskih pesmi.

Celotna prireditev je bila nagrajena z navdušenim spontanim dolgim aplavzom vseh navzočih, kar je bila zahvala in nagrada vsem, ki so pripravili tokrat že četrti večer smeha in zabave.

Ob koncu prireditve sta predstavnica JSKD Lendava ga. Ivanka Tompa in predsednik DU Lendava g. Aleksander Marič vsem nastopajočim podelila pisna priznanja za sodelovanje na četrtem večeru skečev in jim izročila priložnostna darila ter se zahvalila vsem navzočim za obisk.

PRAZNOVALI SMO 10 LET DELOVANJA PEVSKEGA ZBORA

 Dodana: 2019-10-22

V Evangeličanski cerkvi v Lendavi je bil v petek, 18. oktobra 2019 poseben dogodek, kar je bilo videti že ob vstopu v cerkev, saj je bila velika gneča ljudi že na samem dvorišču cerkve. Ob vstopu v cerkev sta obiskovalcem bila ponujena bilten in zgoščenka "Petje nas povezuje", ki sta bili izdana ob teh dogodku, ko mešani pevski zbor "Nimam časa" praznuje 10-letnico delovanja.

Lepo urejena cerkev je v trenutku bila napolnjena s poslušalci zborovskega petja do zadnjega kotička. Po uvodnem nagovoru ga. Eve Nađ so pred oltar prišli jubilanti, to je mešani pevski zbor "Nimam časa" DU Lendava. Sledil je nagovor predsednika DU g. Aleksandra Mariča, ki je na kratko opisal delovanje zbora in se vsem zahvalil za vse storjeno v teh desetih letih delovanja zbora.

Nastopil je pevski zbor in zadonele so prve zbrane pesmi, ki so navdušile prisotne, ki so naše pevce poplačali z velikim aplavzom. Sam nastop pevskega zbora je popestril še otroški pevski zbor DOŠ I. Lendava. 

Ob tej priložnosti so vsi člani pevskega zbora iz rok ga. Janje Magdič, vodje izpostave Javnega sklada kulturnih dejavnosti Lendava, prejeli bronaste in srebrne Galusove značke, zborovodja g. Matej Pucko pa je prejel zlato značko. Zboru je ob tej priložnosti bila izročena skupna fotografija, ki bo krasila prostore DU Lendava.

Predsednica PPZDU Murska Sobota ga. Vijola Bertalanič pa je zboru predala pisno priznanje za 10-letno delovanje od Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota. Zbor je pozdravila in jim izrekla vse čestitke tudi predsednica ZKD Lendava ga. Danijela Hozjan. Vsem trem zborovodjem, ki so in še vodijo naš pevski zbor je bila izrečena zahvala in podarjen cvet.

Zahvala vsem pevkam in pevcem ter vsem tistim, ki so kakor koli prispevali k uspehu deset letnega delovanja zbora, so na koncu izrekli navzoči z dolgim aplavzom, kar je pomenilo veliki hvala.

Sledilo je še druženje ob kozarcu vina in peciva ter zvokih harmonike zborovodje g. Mateja Pucka in petjem vseh navzočih.

Še enkrat se na koncu zahvaljujemo vsem, da je bil ta dan posebno doživetje. Iskrena hvala tudi predstavnici Evangelišanske cerkve v Lendavi ga.  Gabrijeli Bence Utroša.

Za veliko vloženega truda ob izdaji biltena in zgoščenke pa posebna hvala vsem, ki so pri tej izdaji sodelovali, še posebej pa g. Kuk Zlatku, ki je nosil največje breme.

 

SPREHODILI SMO SE PO GRIČIH SLOVENSKIH GORIC

 Dodana: 2019-10-19

Za nami je teden, ki je bil namenjen nacionalnemu projektu ozaveščanju in spodbujanju športnih aktivnosti vseh generacij pod geslom "Simbioza GIBA".

Ker smo v Društvu upokojencev Lendava vse leto aktivni na različnih športno rekreativnih dejavnostih, smo se tudi tokrat odločili, da bomo sodelovali v tem projektu. Tako smo v torek popoldan imeli rekreativno srečanje balinarjev, ki se ga je udeležilo kar nekaj balinark in balinarjev ter tako v lepem popoldanskem vremenu preživeli športno popoldne.

V sredo, 16. oktobra 2019 pa je bil namenjen rekreativnemu pohodu po gričih Slovenskih goric. Tako smo se ob deveti uri z avtobusom in kombijem  odpeljali do naselja Cerkvenjak, od koder je bil štart 9 km dolgega pohoda po gričih Slovenskih goric, ki se ga je udeležilo 60 članov DU Lendava. Kljub temu, da je ob prihodu v Cerkvenjak rahlo deževalo, nam ni zmanjkalo dobre volje, saj se je po nekaj prehojene poti tudi vreme spremenilo, posijalo je sonce in smo v nadaljevanju pohoda imeli prav prijeten dan za takšen pohod.

Ob prihodu v Cerkvenjak smo si najprej ogledali cerkev Svetega Antona puščavnika, ki je v letu 2017 praznovala 500 let obstoja. V cerkvi nas je pričak in pozdravil župnik g. Janko Babič, ki nam je predstavil zgodovinski razvoj te cerkve in samega mesta Cerkvenjak. Po ogledu pa se je pričel  naš pohod in pred nami je bila 9 km dolga pot, ki nas je vodila med čudovitimi griči in dolinami Slovenskih goric. Po nekaj km smo se najprej ustavili na robu enega gozda, ob katerem je lepo urejen ribnik obdan s klopmi in mizami, kjer smo se okrepčali z malico in raznimi napitki, ki smo jih imeli v nahrbtnikih.

Naša pot se je nadaljevala do kmetije Firbas, ki smo si jo ogledali in se še dodatno okrepčali z njihovimi tekočimi pridelki, saj je bil pred nami najvišji vrh, to je Ivanjševski vrh. Na vrhu smo si odpočili, naredili eno gasilsko sliko in nadaljevali pot do turistične kmetije Breznik, kjer smo imeli naročeno malico. Gospodar nam je razkazal tudi klet in seveda ni manjkalo tudi zvokov iz frajtonarice, ki jo je veselo raztegoval naš član Alojz Pahor kot to vedno stori ob takšnih priložnostih. Kljub rahli utrujenosti smo veselo zakorakali še do zadnjega vzpona do mesta Cerkvenjak, kjer nas je čakal avtobus. Tega zaključnega vzpona niso mogli opraviti potniki iz kombija, ker je bil voznik že na kmetiji Breznik, v vozilu pa je bila tudi harmonika. Vsi smo bili dobre razpoloženi in veseli, da je za nami prijeten pohod, na katerem smo spoznali nam neznane poti Slovenskikh goric.

ODPRLI SMO RAZSTAVO \"OHRANIMO SLEDI\"

 Dodana: 2019-10-07

V Društvu upokojencev Lendava na kulturnem področju deluje tudi sekcija za ohranjanje kulturne dediščine. Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Lendava je  preteklosti pričela s svojim delovanjem tako, da so začeli z zbranimi predmeti, gradivom pripravljati manjše razstave, katerim je sledilo kar nekaj večjih kot so : Vinogradništvo nekoč, Babičina kuhinja, izdali smo knjižico, v kateri so zbrani stari kuharski recepti z naslovom "Jedi s porumenelih listov iz Lendave in okolice".

V začetku tega leta so članice in člani krožka pod vodstvom ga. Štefanije Feher sprejeli odločitev, da bodo v letošnjem letu pripravili razstavo, s katero bi želeli občinstvu prikazati delovanje gledaliških ljubiteljskih skupin na lendavskih odrih v preteklosti.

Po šestmesečnem trdem delu, ko je v tem času bilo opravljeno ogromno dela z branjem in listanjem starih arhivov, časopisov, zbiranjem slikovnega gradiva, opravljenih nešteto interjujev z še živečimi igralkami in igralci, ki so nastopali v preteklosti na različnih lendavskih odrih, je v petek, 4. oktobra 2019 bila razstava pripravljena za ogled. Ta dan se je ob osemnajsti uri v preddverju gledališke in koncertne dvorane v Lendavi zbralo veliko število obiskovalcev, ki niso hoteli zamuditi tega dogodka. Po pozdravnih nagovorih in spregovorjenih besedah o pomenu razstave "OHRANIMO SLEDI" ter izdanem biltenu so spregovorili g. Aleksander Marič, predsednik DU Lendava, g. Albert Halas, direktor KKC Lendava ter ga. Štefanija Feher, predsednica Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Lendava, izrečenih zahvalah vse, ki so kakor koli pripomogli k otvoritvi te razstave in predstavitvi glasbene točke v izvedbi Glasbene šole iz Lendave, je razstava bila odprta za ogled. Odprtje razstave sovpada s tednom kulturne dediščine in dnevi evropske kulturne dediščine.

Kar naenkrat je nastala velika gneča ob razstavljenih eksponatih, ko je vsak obiskovalec hotel prepoznati kakšnega svojega znanca, prijatelja ali sorodnika, ki je nekoč nastopal na lendavskih odrih. Sodeč po prvem odzivu navzočih obiskovalcev lahko zaključimo, da je tudi tokrat bila izbrana prava tema za razstavo.

Razstava OHRANIMO SLEDI, ki prikazuje gledališko dejavnost v Lendavi, smo pripravili skupaj s Knjižnjico - Kulturnim centrom Lendava, ki nam je pri tem veliko pomagal.

Ob tej priložnosti gre zahvala vsem snovalcem te razstave, še posebej pa tistim, ki so zadnjih štirinajst dni resnično delali na tem projektu cele dneve, to so Štefka, Matilda, Mira, Marika in Eva. Hvala tudi Laciju, ki je bodril naše pridne snovalke razstave.

Na koncu naj  citiram ga. Evo Nađ, ki je svoja razmišljanja v biltenu zaključila z mislimi : 

Z razstavo in spremljajočim biltenom izkazujemo spoštovanje do preteklosti, ki nam bo omogočila čvrste temelje v sedanjosti in prihodnosti. Naj ta bilten in v njem pričujoče osebne zgodbe, spomini oblikovalcev ljubiteljske gledališke dejavnosti v Lendavi ostanejo kot pisani dragulji, s katerimi bo naš svet lepši, privlačnejši. Zahvala in poklon vsem amaterskim gledališčnikom, ki so ne glede na svoje vloge nesebično, z veliko energije, časa in pozornosti zabavali gledalce. Gledalci in igralci so se drug ob drugem izobraževali, vzgajali in izpopolnjevali ter tako prispevali k oblikovanju identitete mesta Lendava.

 

BALINARSKI TURNIR V G. RADGONI

 Dodana: 2019-10-07

V četrtek, 3. oktobra 2019 je v Gornji Radgoni potekal tradicionalni turnir v balinanju, ki ga je organiziralo DU G. Radgona ob občinskem prazniku Občine G. Radgona. Turnirja se je udeležilo šest ženskih ekip in pet moških ekip. Tekmovanje je bilo dobro organizirano in po tradiciji je športno tekmovanje vseh ekip potekalo v tekmovalnem duhu in prijateljskem druženju.

Naši tekmovalci in tekmovalke so se tokrat izkazali z dobrimi rezultati in so bili med najboljšimi. Naša moška ekipa v sestavi : Rudi Jurovič, Drago Bračko, Jože Gaberšček in Danilo Matas, je osvojila prvo mesto in dobila lep velik pokal. Ženska ekipa v sestavi : Anica Utroša, Nada Koren, Anđelka Todorovič in Ivanka Tomažič pa je osvojila drugo mesto in prav tko dobila lep pokal.

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem izrekamo iskrene čestitke.