MEŠANI PEVSKI ZBOR DU BO NASTOPAL V CANKARJEVEM DO

 Dodana: 2017-06-12

Zadnjo soboto v mesecu maju 2017 je bila v Krogu revija upokojenskih pevskih zborov Pomurja, na kateri je sodelovalo dvanajst zborov. Med njimi je bil tudi naš mešani pevski zbor "Nimam časa". Ker je revija bila tekmovalnega značaja, iz katere se bo prvouvrščeni pevski zbor uvrstil na srečanje pevskih zborov Slovenije, ki bo konec meseca septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani, smo v DU Lendava že nestrpno pričakovali rezultate. In pred nekaj dnevi, to je v petek smo dobili informacijo, da se je naš pevski zbor kot najboljši uvrstil na revijo v Ljubljano. 

Vsem pevkam in pevcem iskreno čestitamo za uspešen nastop na reviji v Krogu. Posebna zahvala in čestitke so namenjene tudi sedanjemu zborovodji g. Jožetu Gerenčerju. Seveda pa se že veselimo trenutka, ki si bomo nastop našega pevskega zbora lahko ogledali v Cankarjevem domu v Ljubljani.

\"KOFETARJI\" DU LENDAVA NASTOPALI V DOBROVNIKU

 Dodana: 2017-06-12

V petek, 9. junija 2017 se je gledališka skupina "Kofetarji" DU Lendava z igro v dveh dejanjih "Oporoka" predstavila občinstvu v kulturnem domu v Dobrovniku.

Nastopajoči so nestrpno pričakovali trenutek, ko bodo stopili na oder, morda celo z malo treme po uspešno odigrani premieri v Lendavi pred polno dvorano KD. Napočil je trenutek, ko sta se v prvi sceni pojavili na odru Beba in Tilika ter za svoj nastop dobili spontan aplavz občinstva. V zakulisju se nam je odvalil kamen od srca, saj so nas gledalci sprejeli. V nadaljevanju je igra potekala v sproščenem duhu vse do konca, ko je bila največja nagrada za vse nastopajoče dolg aplavz in pogled z odra v dvorano, v kateri nas je pozdravljalo občinstvo, ki je skoraj napolnilo celotno dvorano.

Domačini so po predstavi v preddverju dvorane pripravili pogostitev za vse prisotne gledalce in nastopajoče. Vsi skupaj smo se v prijetnem druženju zadržali kar nekaj časa. Med druženjem je bilo lepo sprejemati čestitke in pohvale za dobro odigrano predstavo.

Ob tej priložnosti se v imenu DU Lendava, kakor tudi v imenu gledališke skupine "Kofetarji" zahvaljujemo Dobrovničanom za lep sprejem in še posebej hvala županu občine g. Marjanu Kardinarju, ki nam je omogočil uporabo kulturnega doma. Prav tako iskrena hvala režiserju g. Car Jožetu, ki je celotno zadevo skordiniral in organiziral v Dobrovniku. Hvala tudi našim tehnikom, ki so prišli iz lendavskega gledališča in še posebna hvala skrbniku kulturnega doma v Dobrovniku, ki je dva dni skrbel za nemotene priprave za izvedbo prireditve.

PIKNIK OB JEZERU V PETIŠOVCIH

 Dodana: 2017-06-02

V sredo, 31. maja 2017 je bil lep sončen dan, prav prijeten dan za druženje upokojencev, ki je bilo že dalj časa napovedano. Ob ribiški brunarici je že zjutraj bilo vse pripravljeno, da se bo  tukaj odvijal piknik za člane DU Lendava. Tako kot velikokrat poprej, so tudi tokrat nekatere naše članice in člani poskrbeli, da se je piknik lahko pričel ob 12. uri z dobrim pasuljem, na kar je sledila še glavna jed in vse to ob zvokih glazbe, ki jo je predvajal naš član "Burduš". Seveda pa ni manjkalo tudi zadostnih količin pijače za vse prisotne.

Vzdušje je bilo zelo veselo, ob zvokih glazbe pa so se nekateri kar veselo vrteli na plesišču. Ker je okolica ribiškega jezera zelo lepo urejena, so se udeleženci sprehodili tudi okrog jezera in občudovali prelepe lokvanje, ki ravno sedaj najlepše cvetijo. Ob prijetnem kramljanju je kar naenkrat bila ura pozno popoldan, ko so se prvi udeleženci odpravili proti domu. Tokrat nas je na pikniku bilo nekaj več kot šestdeset.

Vsem, ki so na pikniku skrbeli, da smo se imeli lepo, se jim iskreno zahvaljujemo in prav tako hvala Ribiški družini Lendava - Petišovci, ki nam je ommogočila izvedbo piknika ob njihovi ribiški brunarici.

REVIJA PEVSKIH ZBOROV POMURJA

 Dodana: 2017-05-28

V soboto, 27. maja 2017 je v organizaciji PPZDU M. Sobota in DU Krog-Satahovci, potekala revija upokojenskih pevskih zborov Pomurja v Krogu.

Na reviji je sodelovalo dvanajst zborov, ki je bilo tekmovalnega značaja. Prvo uvrščeni zbor bo v jeseni  imel pravico nastopa na reviji pevskih zborov Slovenije v Cankarjevem domu v Ljubljani. Naš mešani pevskih zbor "Nimam časa" pod vodstvom zborovodje g. Jožeta Gerenčerja je nastopil kot sedmi. Po naši oceni se je zbor zelo lepo predstavil in predstavljal naše društvo. Kako pa bo odločil uradni ocenjevalec, pa bomo izvedeli v naslednjih dneh, o čemer bomo seznanili javnost.

Po nastopu vseh zborov je bila odpeta še skupna pesem, ki so jo odpeli vsi zbori pod vodstvom zborovodje g. Kuharja. Sledilo je še druženje v restavraciji "Zvezda" v M. Soboti, kjer je bilo zelo veselo.

\"KOFETARJI\" ZOPET NAPOLNILI GLEDALIŠKO DVORANO

 Dodana: 2017-05-28

Gledališka skupina "Kofetarji" DU Lendava, ki je bila ustanovljena v letu 2008, je na oder v gledališki in koncertni dvorani svojo prvo premiero komedijo "Kofetarji" uprizorila v letu 2009. Po uspešno odigrani komediji, si je gledališka skupina DU Lendava nadela ime "Kofetarji" in od takrat nastopa pod navedenim imenom. Sledili sta še dve premierni komediji "En hribček bom kupil" in "Gremo na morje" ter nekaj skečev, ki so jih uprizarjali tako v Lendavi kot na ostalih odrih v Pomurju.

Ob koncu lanskega leta se je porajala ideja, da bi sedaj že bil čas, da se "Kofetarji" ponovno predstavijo lendavskemu občinstvu s kakšno novo komedijo ali igro. Ideja je postala stvarnost, saj sta Tilika in Marika kar hitro našli avtorja, ki je bil pripravljen za lendavske upokojence napisati komedijo. V začetku leta smo imeli že besedilo na papirju, ki ga je spisal g.  Jože Car iz Dobrovnika z naslovom "Oporoka", prvotno mišljena kot komedija ali veseloigra. Gonilna sila "Kofetarjev" kot so Marika, Tilika, Mira in Štefka so takoj v začetku leta sklicale prvo srečanje "stare" Kofetarje in so k sodelovanju pritegnile še nekaj novih članov. Pisec besedila g. Jože Car je prevzel tudi vlogo režiserja in kar hitro so bile razdeljene vloge. Tako so kot stari mački ponovno z vso ljubeznijo do odra ter osebnim odgovornim pristopom, da speljemo ta projekt, prevzeli vloge : Štefan Žerdin, Ivo Paušič, Marika Varga, Anica Varga, Jerica Trojak, Dragica Larnsak, Matilda Karba, Mira Unger in debitanti Sonja Kotnjek, Boris Petek in Zdenka Kostric ter Aleksander Marič. Z branjem teksta smo pričeli v začetku februarja in rednimi vajami v mesecu marcu v prostorih DOŠ II. v Lendavi. Čas je neusmiljeno bežal in z njim smo tudi sami pospeševali intenzivnost vaj. In kar kmalu je prišel teden, ko bi naj bila premiera. Preselili smo se na veliki oder in prvo srečanje z njim ni bilo ravno prijetno. Ko smo se z vajami bližali koncu, smo ugotovili, da je zgodba zelo življenjska, pa smo si rekli, da življenje ni komedija, čeravno se marsikaj dogaja tudi veselega in hudomušnega, da bi to poimenovali za komedijo. Tako smo se odločili, da je to igra v dveh dejanjih in tako prepustili gledalcem, da si sami ustvarijo svoje mnenje.

Napočil je dan, to je v petek, 26. maja 2017, ko je gledališka skupina "Kofetarji" DU Lendava po treh letih ponovno stopila na oder lendavskega gledališča pred polno dvorano. Že po prvem prizoru je sledila nagrada v spontanem aplavzu občinstva in tako je potekala cela predstava do zadnjega dejanja, ko so "Kofetarji" bili poplačani z aplazom 450 gledalcev. In to daje moč in voljo na nadaljnje delo. Hvala našim gledalcem, ki nas vsakokrat nagradijo s svojo prisotnostjo, pohvalami in pozitivno kritiko. V čast si štejemo, da je eden od gledalcev - poznavalec gledališča povedal : Bili ste dobri, ne dobri ampak odlični. Kvaliteta je v tem, da ste do konca predstave gledalce držali v negotovosti kakkšen bo končni razplet zgodbe.

Ob zaključku tega razmišljanja pa je potrebno izpostaviti še posebej g. Car Jožeta, ki je spisal zgodbo in jo znal z nami postaviti na oder tako, da so gledalci razumeli celotno zgodbo. Seveda pa je nemogoče spregledati celotno odersko sceno, ki jo je pripravila ga. Matilda Karba, za kar ji gre posebna zahvala in pri tem svojem delu uživa, ker dela z ljubeznijo in tako izkazuje svoje umetniški talent.

Vse to, kar smo delali  med vajami in vse kar je bilo potrebno postoriti v tehničnem smislu celotne predstave, je koordinirala in vodila ga. Štefanija Feher, za kar se ji iskreno zahvaljujemo.

In na koncu gre iskrena hvala še obema tehnikoma v gledališču Mikiju in Lujzu ter g.  Sandri Feher, ki je strokovno opravila makke up šminko na igralcih.

Hvala vsem nastopajočim, celotni ekipi "Kofetarjev" in vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri izvedbi premierne igre v dveh dejanjih "Oporoka".

 

Z A H V A L A :

Uspešna premierna uprizoritev igre Oporoka, ki je bila 26. maja 2017, je tudi od vodstva Društva upokojencev Lednava zahtevala aktivno vključenost v priprave, razumevanje in podporo.

Ob tej priložnosti izrekam pohvalo in zahvalo vseh, ki smo bili deležni vsestranske pomoči in vzpodbud.

Hvala predsedniku Aleksandru Mariču, podpredsedniku Branku Lovraku, tajnici Rozaliji Bukovec, računovodkinji Justini Ivanuša. Vedno so bili pripravljeni storiti vse potrebno. Z besedami taka zahvala ni mogoča, saj takšnih besed enostavno ne poznamo.

S takšnim vodstvom je lepo sodelovati, zato smo vsi skupaj v svojih aktivnostih lahko tako zelo uspešni.

                                                                                                                                                         Štefanija Feher in Kofetarji

 

 

Postati starejši pomeni začeti nov posel. Vsa razmerja se spremenijo. Treba je bodisi povsem prenehati delati bodisi z voljo in zavestjo prevzeti novo vlogo (Wolfgang Goethe).

Lanskega oktobra nas je šokirala informacija, da so slovenska sodišča založila 945 oporok. Hvala Bogu, da je g. Jožef Car, v arhivih svoje domišljije, ko je prisluhnil številnim zgodbam vsakdanjega življenja, "našel" oporoko Eleka Malačiča. Sicer bi se zgodila dvojna krivica : družina pokojnega bi dedovala po zakonu in ne po želji zapustnika, ki jo je zapisal v oporoki in gledalci petkove predstave ne bi užili nadvse lepega večera, k čemur so nas z zelo umetelnim vabilom vabili organizatorji. Večer je bil tudi zabaven in .... poučen. Ogledalo današnjega časa, ko se pritožujemo nad krizo vrednot, ki prežemajo vso družbo, korenine pa ima v naših družinah. Ljudje s pogumom, odločenostjo, vztrajnostjo, ljubeznijo do ustvarjanja in življenja so Kofetarji in člani Društva upokojencev Lendava. Dokazali so sebi in nam, da je starost le obdobje življenja in ne stanje duha. Ah, kakšna starost - sama mladina z vznesenostjo, radoživostjo, ki bi jih ministrica za delo, družino in socialne zadeve kar vse, po vrsti, morala prekvalificirati v hiperaktivno populacijo z nerednim delovnim časom, ki dela ponoči in podnevi .... ali pa morda že premišljuje o dodatku k pokojnini za angažiranost v lokalnem in širšem okolju ?!?   Sprašujem otročička v sebi : "Kj bos, ko bos stara in v penziji ?" Pa tako kriči, da odmeva: "Bom bla Kofetalica! Saj so tam vsi mladi, veseli, pa full, full fajn se majo!!!"

Predstava ? Nostalgičnač, zgodovinska, inovativna .... Certus, "mokra terma", SZDL, Kardelj - spomini na preteklost. Če si mlad in se tega ne spomniš, sprejemaš kot zgodovinski vir, učenje o preteklosti, če si starejši, pa si vesel, da so sive celice še dovolj mlade in se sploh še lahko spominjaš.

Inovativna - odrsko dogajanje se prepleta s pripovedovanjem zgodb iz življenja glavnega junaka. Spoznavamo zanimivosti iz Elekovega življenja, varno jih hrani, čustveno ripoveduje, je zvest prijatelj. Ja, tudi prijateljstvo je danes redka dobrina, če imaš prijatelja lahko upaš, da bodo spomini nate živeli vsaj toliko časa, dokler imaš prijatelja, saj družina prehitro pozabi (kajne Ivan, Dragica).

Malo starejši se še dobro spomnijo, da so bile na "mokri termi" odlične zabave ... pa tudi, da je bil tam, v grmovju, ob bazenu, spočet marsikateri otrok. Kar nekaj jih ne more zatajiti svoje "Štefice", le da jih večina ni vključena v oporoke (žal ali na srečo srečnih in pololnih družin). Lepo, da se spomnimo tudi g. Šimonke, katerega družina ohranja tradicijo, prav on pa je pred mnogimi leti postavil trdne temelje, na katerih potomci gradijo odlične podjetniške ideje. Posebej zanimivo je, da se izmišljeni liki prepletajo z osebnostnimi lastnostmi igralcev (npr. župnik in član ZK), da se nekaterim ni bilo potrebno vživljati v vlogo, saj so igrali sebe (bravo, teta Beba).

V predstavi je bil omenjen Dom starejših Lendava - ne kar neki dom starejših - kateri koli. Ta, naš lendaski, v katerem sem imela priložnost prepričačti se, da delajo tam  odlični, empatični, marljivi ljudje. No, pa me niste odvrnili od tega, da bi bila kdaj tudi sama varovanka, saj vem, da imajo res različne, mnogotere aktivnosti - baleta pa ne .... pa tudi silijo jih ne k udejstvovanju ! Če kdo meni, da bi bila vsebina igre usmerjena tudi v reklamo doma starejših, je prav, da to tudi začuti. Še vedno je prevelika tabu tema, če te družina "dá" v dom in je to nekaj neprimernega, zato naj predstava pripomore k razbijanju pomislekov o tem, da si v domu že med "odpisanimi". No, že smo pri vzgojni vlogi dramske umetnosti, kulture !

Prepričali smo se tudi, da za dobro predstavo ni potrebna bogata scenografija, kostumografija, da pa lahko dobra maska liku doda prepričljivost (Anica, Elekova mladostniška ljubezen, sedaj že v krepkih, zrelih letih, Marika-Dragica je prelepa, fina mestna dama, Štefica - ponosna in dostojanstvena nezakonska hči, ...). In Matilda Karba očitno živi po Götheju - postala je starejša in prevzela je novo vlogo - vlogo umetnnice. Očitni talent se več ne skriva v njej, z vsako predstavo pa ga vedno bolj obuja in z veliko voljo udejanja novo življenjsko vlogo kreativke par excellence.

Dragi igralci - ganili ste me, dragi ustvarjalci - prepričali ste me ! Želim vam obilo sreče na poti vašega ustvarjanja,  naj vas spremlja zdravje - Lendava vas potrebuje !

 

                                                                                                                                       mag. Kornelija BAŠA