IZLET V CELJE JE BIL POUČEN

 Dodana: 2020-08-19

V torek, 18. avgusta 2020 se je 21 pogumnih članov Društva upokojencev Lendava ob 6. uri zbralo pred prostori DU in se odpeljalo na izlet v Celje. Razpoloženje udeležencev je bilo dobro, malo je bilo le negotovosti glede vremena, saj je za ta dan bil napovedan dež. Vožnja  v manjšem avtobusu je bila prijetna in prvo postajališče je bilo Tepanje, kjer so si izletniki privoščili jutranjo kavo.

Vožnja do Žičke kartuzije je bila kratka. Pred ogledom smo opravili malico, ki smo jo imeli s sabo. Žičko kartuzijo je dal zgraditi mejni grof Otakar III. kot samostan v 12. stoletju, ki jo po vzoru francoskih kartuzij povezujeta ločeni zgornji in spodnji samostan. Še danes oba samostana povezuje prekrasna in nedotaknjena Dolina svetega Janeza Krstnika. V zgornjem samostanu so prebivali menihi, ki so živeli v popolni tišini, v spodnjem pa so živeli bratje konverzi, ki so opravljali ročna opravila. V obnovljenem gospodarskem poslopju so prijetni prostori za razstave in različne tabore, pod oboki pa smo si ogledali mojstra lončarjenja pri izdelavi izdelkov iz gline. V zadnjem delu so zeliščni vrtovi in prodajalna zeliščnih pripravkov.

Sledila je vožnja do Celja, kjer se nam je pridružil lokalni vodič ter nas popeljal do znamenitosti mesta : Vodni stolp, Kvartirna hiša, Narodni dom, Celjski dom, Stari pisker in Knežji dvorec, v katerem je Pokrajinski muzej Celje ter nova mestna knjižnica.

Nato smo se povzpeli na Celjski grad,  ki so ga v 12. stoletju zgradili grofje Vovbrški s Koroške, pozneje pa so upravljanje gradu prevzeli grofi Celjski. Prvenstveno je grad služil gospodarski in vojaški dejavnosti. Grad obdaja zunanje obzidje s stolpiči, na bližnji vzpetini pa je 23 m visok obrambni stolp.

Že malo utrujeni smo se odpeljali na kosilo v gostišče "Medved". Ustavili smo se še na zelo velikem akumulacijskem Šmartinskem jezeru. Domov smo se vrnili ob 20. uri. Organizacija izleta je bila odlična in zelo poučna in zato hvala vsem, ki ste z nami spoznavali zgodovino naše prelepe Slovenije v prijetno toplem in sončnem dnevu.

SREČANJE RIBIČEV DU LENDAVA

 Dodana: 2020-07-24

V četrtek, 23. julija 2020 se je pričel lep dan, posijalo je sonce in ni bilo preveč vroče, ravno prav za ta dan, ko so se na ribnikih Ribiške družine Lendava v Petišovcih pri spidveju, zbrali ribiči Društva upokojencev Lendava. Ta dan je bil namenjen ribolovu in druženju. Zbralo se je 21 ribičev, ki so najprej opravili žrebanje ribiških mest, popili so kavo, pojedli nekaj slanega peciva, na kar se je pričel ribolov.

Ribiške sreče  ravno niso imeli, saj so se večje ribe odločile, da ne bodo nasedale na trnke. Ob 11. uri je bilo ribolova konec. Referent za šport pri DU Lendava  je skupaj z vodjo sekcije ribičev ugotovil, da so prva tri mesta zasedli :

- prvo mesto g. Jože Šimonka                  0,875 g

- drugo mesto g. Janez Bot                      0,760 g

- tretje mesto g. Branko Lovrak                0,715 g,

za kar so jim bila podeljena priznanja. Sledilo je kosilo za vse navzoče in  družabno srečanje. Vzdušje je bilo prijetno, veselo z dogovorom, da se naslednje leto spet srečajo.

 

SREČANJE S ČLANI DU MURSKO SREDIŠČE

 Dodana: 2020-06-20

V četrtek, 18. junija 2020 je potekalo tradicionalno športno srečanje s člani DU Mursko Središče. Na deževen dopoldan smo se ob 9. uri zbrali v družabnih prostorih Društva upokojencev Lendava, kjer smo pričakali naše goste. Zanje smo pripravili pogostitev s pecivom, kavo in različnimi napitki. Ponovno srečanje je bilo veselo in prisrčno, saj smo se nazadnje videli v lanskem avgustu.

Vsem navzočim se je predstavil novoizvoljeni predsednik Društva upokojencev Lendava gospod Aleksander Varga. Posebej je pozdravil goste iz Murskega Središča in podal nekaj organizacijskih informacij izvedbe tega srečanja. Tehnična navodila glede tekmovanja je vsem tekmovalkam in tekmovalcem namenil gospod Drago Nađ, referent za šport in rekreacijo pri DU Lendava.

Športna tekmovanja so potekala v naslednjih disciplinah :

- pikado ženske,

- pikado moški,

- vrtno kegljanje ženske,

- vrtno kegljanje moški,

- metanje obročev ženske,

- streljanje moški in

- ribolov moški.

Po končanem tekmovanju so se vsi sodelujoči zbrali v lovskem domu v Dolini, kjer je bilo pripravljeno kosilo.

Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev medalj in priznanj, ki sta ga izvedla g. Drago Nađ in g. Aleksander Varga. Skupni rezultat športnega srečanja : 

 

DU Lendava 3   :    4     DU Mursko Središče. Po posameznih panogah pa so bili zmagovalci :

- pikado ženske Mursko Središče, pikado moški Lendava, vrtno kegljanje ženske Mursko Središče, vrtno kegljanje moški Mursko Središče, metanje obročev Mursko Središče, streljanje moški Lendava in ribolov Lendava.

Prijetno druženje je potekalo v veselem razpoloženju in zvokih harmonike g. Lebar Rikija, posijalo je tudi sonce.

Povratno srečanje v Murskem Središču bo 22. avgusta 2020.

 

 

 

DRUGI V PIKAKDU

 Dodana: 2020-04-07

Moška in ženska ekipa Društva upokojencev Lendava v pikadu sta uspešno nastopili na športnih igrah Občine Lendava :

Dne 11. marca 2020  je v okviru športnih iger Občine Lendava za leto 2020 v bifeju Quatro Gal v Dolini bilo tekmovanje v elektronskem pikadu po sistemu višjega rezultata (high score).

Tekmovanja se je udeležilo 5 moških in 3 ženske ekipe. Na tekmovaju sta sodelovali tudi moška in ženska ekipa Društva upokojencev Lendava. Moška ekipa je dosegla drugo mesto z 1760 točkami. Med moškimi posamično je drugo mesto dosegel naš član Anton Lebar z 425 točkami. Ženska ekipa pa je dosegla drugo mesto z 1212 točkami.

 

ČESTITAMO !

DELOVANJE DU V ČASU UKREPOV ZARADI EPIDEMIJE

 Dodana: 2020-03-23

Zaradi sprejetih državnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije korona virusa, so prepovedana vsa ne nujna zbiranja ljudi. Zato smo pisarno društva upokojencev zaprli do preklica. Pisarno bomo odprli, ko se bodo razmere spremenile tako, da bo država omilila sedaj veljavne ukrepe.

Izvajanje programa društva, ki je bil sprejet na občnem zboru, bomo prilagodili razmeram, oz. z zamikom. Tako vsebina ostaja, vendar pa bomo določene aktivnosti izvedli v kasnejših mesecih (izleti, pohodi, piknik ipd.). Delovanje sekcij in krožkov v zaprtih in zunanjih prostorih društva je prav tako začasno ustavljeno. To velja tudi za aktivnosti, ki jih izvajamo na projektu "Starejši za višjo kakovost življenja doma". ZDU Slovenije priporoča, da prostovoljci naj ne obiskujejo starostnikov na domu, ker vsi spadamo v bolj ogrožene skupine.

Organizacijo pomoči za najbolj ranljivo in rizično skupino občanov, ki so brez svojcev in potrebujejo pomoč na domu, je organizirala Občina Lendava in štab Civilne zaščite Občine Lendava, sodelujejo pa tudi predsedniki krajevnih skupnosti. Vsa gospodinjstva v občini so v zvezi s tem na dom prejela posebna navodila.

Pričakujemo, da se bo v nekaj naslednjih tednih situacija izboljšala, da bomo lahko z okrožnico napovedali že konkretne aktivnosti, ki jih bomo lahko izvajali.