KOLESARJENJE NA SVETOVNI DAN KOLESARJEV

 Dodana: 2020-06-04

V sredo, 3. junija 2020 je bil svetovni dan kolesarjev. In ravno na ta dan smo se člani sekcije kolesarjenja odločili, da pričnemo voziti kolesa. Ob 9. uri smo se zbrali pred prostori Društva upokojencev Lendava in se dogovorili za traso, ki jo bomo prevozili. Bilo nas je 24. Vreme pa kot naročeno, sončno in prijetno toplo.

Trasa je potekala proti vasi Trimlini do Petišovcev, kjer je bila prva postaja za osvežitev, ki sta jo ponudila naša člana društva ga. Dragica in g. Aleksander Marič. Vožnjo smo nadaljevali proti Benici in Pince Marofu. Ustavili smo se pri g. Rihardu Lebar na njegovem posestvu Potonis, kjer z ženo Sandro vzgajata in gojita čudovito cvetje potonik in vrtnic. Prijetno si je bilo ogledati nasade cvetočih potonik različnih barv in vonjati dišeče cvetove. G. Rihard nam je podal nekaj informacij o pridelovanju navedenih rož, ki bodo na ogled tudi obiskovalcem. Okrepčali smo se s slanim pecivom in napitki ter pot nadaljevali proti vasi Pince, Dolina, Čentiba do Lendave.

Lepo je bilo videti četico kolesarjev in prijetno je bilo druženje po daljšem času premora tudi zaradi epidemije koronavirusa.

Hvala vsem, ki ste bili z nami in nasvidenje naslednjič.

OBISK MINISTRICE GOSPE ALEKSANDRE PIVEC V DU

 Dodana: 2020-06-02

V petek, 29. maja 2020 smo v prostorih Društva upokojencev Lendava gostili predsednico DESUS gospo Aleksandro Pivec, ki je tudi ministrica za kmetijstvo in podpredsednica Vlade R Slovenije ter podpredsednika DESUS g. Antona Balažeka. Društvo upokojencev Lendava smo predstavljali ožje vodstvo in bivši predsednik g. Aleksander Marič ter predsednica PPZDU Murska Sobota ga. Vijola Bertalanič.

Pobuda za srečanje je bila podana s strani vodstva DESUS, ki v svojem programu zelo pomembno vlogo posveča problematiki upokojencev in nasploh populaciji starejših oseb. Predsednica se je želela srečati z vodstvom društva, ker je Društvo upokojencev Lendava eno od zelo aktivnih društev v Pomurju, ki izvaja številne programe, ki spadajo na področje programov aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja.

Uvodoma smo gostom predstavili naše aktivnosti, ki jih izvajamo v društvu. Nato je gospa Aleksandra Pivec predstavila Strategijo dolgožive družbe, ki jo je pripravil Urad za makroekonomske analize in razvoj. Podatki v Evropi kažejo, da se povečuje delež starejših oseb, ker se daljša življenjska doba. Tako se povečuje družbena potreba po skrbi za starejše prebivalstvo, zato je nujno vzpodbuditi ukrepe medgeneracijskega sožitja. Društva upokojencev so zato lahko aktivni udeleženci pri izvajanju teh ukrepov.

Predsednica je poudarila, da bo DESUS preko svojega programa aktivno deloval pri uresničevanju programov aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, pri čemer pa želijo tudi akktivno sodelovanje z Društvom upokojencev Lendava. Konkretno je predstavila nekaj zadev, povezanih z upokojenci, kot so : Zakon o dolgotrajni oskrbi, gradnja domov za ostarele, Zakon o demografskem skladu, ustanovitev Urada za demografijo. Za uresničevanje vseh zastavljenih programov bodo na voljo tudi finančna sredstva iz evropskih skladov.

Za uspešno delovanje v Društvu upokojencev Lendava v preteklih treh mandatih je g. Aleksander Marič v znak zahvale prejel spominsko darilo gospe Aleksandre Pivec.

PRIČETEK AKTIVNOSTI V DRUŠTVU - PRVI POHOD

 Dodana: 2020-05-24

Po daljšem premoru zaradi pandemije koronavirusa, smo v Društvu upokojencev Lendava, pričeli z delovanjem društva na vseh področjih.

Tako smo v sredo, 20. maja 2020 organizirali pohod po lendavskih in dogovaških goricah. Ob 9. uri se je pred prostori društva zboralo 25 ljubiteljev pohodov. Bili so veseli, da so se lahko ponovno videli in srečali  z zbranimi člani sekcije pohodništva, saj je minilo kar precej časa od zadnjega pohoda.

Novi vodja sekcije pohodništva v Društvu upokojencev Lendava g. Aleksander Marič je zbranim najprej podal nekaj informacij glede izvedbe pohoda, na kar so pohodniki pričeli pohod po lendavskih in dolgovaških goricah. Krajši postanek je bil v Lendavskih goricah pri zidanici našega člana g. Alojza Pahor, kjer so se pohodniki okrepčali s sendviči in napitki.

Skupno so naši člani prehodili cca. 10 km po čudoviti naravi polni sedaj cvetočih vinogradov.

Hvala vsem, ki ste se pohoda udeležili in nasvidenje na naslednjem pohodu.

DRUGI V PIKAKDU

 Dodana: 2020-04-07

Moška in ženska ekipa Društva upokojencev Lendava v pikadu sta uspešno nastopili na športnih igrah Občine Lendava :

Dne 11. marca 2020  je v okviru športnih iger Občine Lendava za leto 2020 v bifeju Quatro Gal v Dolini bilo tekmovanje v elektronskem pikadu po sistemu višjega rezultata (high score).

Tekmovanja se je udeležilo 5 moških in 3 ženske ekipe. Na tekmovaju sta sodelovali tudi moška in ženska ekipa Društva upokojencev Lendava. Moška ekipa je dosegla drugo mesto z 1760 točkami. Med moškimi posamično je drugo mesto dosegel naš član Anton Lebar z 425 točkami. Ženska ekipa pa je dosegla drugo mesto z 1212 točkami.

 

ČESTITAMO !

DELOVANJE DU V ČASU UKREPOV ZARADI EPIDEMIJE

 Dodana: 2020-03-23

Zaradi sprejetih državnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije korona virusa, so prepovedana vsa ne nujna zbiranja ljudi. Zato smo pisarno društva upokojencev zaprli do preklica. Pisarno bomo odprli, ko se bodo razmere spremenile tako, da bo država omilila sedaj veljavne ukrepe.

Izvajanje programa društva, ki je bil sprejet na občnem zboru, bomo prilagodili razmeram, oz. z zamikom. Tako vsebina ostaja, vendar pa bomo določene aktivnosti izvedli v kasnejših mesecih (izleti, pohodi, piknik ipd.). Delovanje sekcij in krožkov v zaprtih in zunanjih prostorih društva je prav tako začasno ustavljeno. To velja tudi za aktivnosti, ki jih izvajamo na projektu "Starejši za višjo kakovost življenja doma". ZDU Slovenije priporoča, da prostovoljci naj ne obiskujejo starostnikov na domu, ker vsi spadamo v bolj ogrožene skupine.

Organizacijo pomoči za najbolj ranljivo in rizično skupino občanov, ki so brez svojcev in potrebujejo pomoč na domu, je organizirala Občina Lendava in štab Civilne zaščite Občine Lendava, sodelujejo pa tudi predsedniki krajevnih skupnosti. Vsa gospodinjstva v občini so v zvezi s tem na dom prejela posebna navodila.

Pričakujemo, da se bo v nekaj naslednjih tednih situacija izboljšala, da bomo lahko z okrožnico napovedali že konkretne aktivnosti, ki jih bomo lahko izvajali.