Srečanje starejših v Gornjem Cerovem

 Dodana: 2010-11-04

DU Kojsko (Občina Brda) je vključeno v projekt »Starejši za starejše« in vsako leto v mesecu oktobru organizira družabno srečanje za vse, ki so starejši od 69 let. Letos smo jih povabili v nedeljo, 24. oktobra v dom VS v Gornjem Cerovem in so se odzvali v kar lepem številu (okoli 110). Tudi dve stanovalki doma upokojencev v Podsabotinu sta se nama želeli pridružiti in ju je naša prostovoljka pripeljala na srečanje.

V program smo dali nastop otrok POŠ Kojsko, predavanje o boleznih srca in ožilja ter meritve krvnega tlaka in holesterola. To nam je ponudilo Društvo za zdravje srca in ožilja iz Nove Gorice, ki ga vodi internistka kardiologinja dr. Cvetka Melihen Bartolić. Meritve je opravila več kot polovica prisotnih, nekateri pa so se odločili tudi za pogovor z dr. Melihnovo. Za prijetno počutje je poskrbel ansambel Mlada srca, sestavljen iz seniorjev.

Tekst in foto v galeriji: Milena Beguš

DU Kojsko na izletu

 Dodana: 2009-08-23

PO BOSNI IN HERCEGOVINI TER OBIRANJE MANDARIN

Za tridnevno jesensko potepanje (od 15. do 17. oktobra) smo izbrali ogled Sarajeva in nekaterih drugih krajev ob čudoviti dolini reke Neretve ter zaključili z obiranjem mandarin.  

Pot nas je vodila mimo Ljubljane, na Hrvaško do Slavonskega Broda, kjer smo prestopili mejo z BiH. Od tu dalje mimo Doboja in Zenice do Sarajeva. V Sarajevu smo obiskali družino Kolar, ki je med zadnjo vojno svojo hišo odstopila vojski BiH za izgradnjo tunela pod letališčem in po vojni tu uredila majhen muzej. Bili smo ob izviru (vrelu) reke Bosne (na fotografiji), se sprehodili ob reki Miljacki po starem delu mesta, po Baščaršiji in si s krožno vožnjo ogledali nekatere dele mesta.
Naslednji dan smo se peljali po čudoviti dolini reke Neretve in se ustavili v Jablanici, kjer smo si ogledali spominski kompleks, posvečen bitki za ranjence, leta 1943. Nadaljevali smo pot do Mostarja in si ogledali nekaj znamenitosti v starem mestnem jedru. Obiskali smo vinsko klet južno od mesta, kjer smo pokusili njihova vina. Odpeljali smo se do čudovitega kraškega izvira reke Bune, nato pa še v Medžugorje.

Zadnji dan smo napravili le kratek postanek (zaradi dežja) v orientalskem mestecu Počitelj. Prečkali smo mejo ter se na Hrvaškem ustavili na enem izmed nasadov mandarin. Ko smo opravili »berbu«, smo se peljali s »trupicami« (majhni motorni čolni) po vodnih kanalih (na fotografiji). Zaključili smo s kosilom ob živi glasbi dalmatinskih pesmi in se nato polni prijetnih vtisov odpravili proti domu.

Tekst in foto v galeriji: Milena Beguš