Pohod miru 2019

 Dodana: 2019-11-18

POHOD MIRU

Tudi letos smo v DU Kanal pripravili tradicionalni "Pohod miru" in se 15.11.2019 odpravili na Kras, kjer smo si ogledali Vojaški muzej Tabor v Preložah pri Lokvi. V tamkajšnjem Spominskem parku smo ob spomeniku NOB pripravili recital, položili venec k spomeniku padlim v obdobju 1941-1945 in se poklonili padlim z enominutnim molkom.

 

                                      

 

 Poleg tega smo si ogledali še gotsko kapelico in cerkev sv. Mihaela, ki sta v neposredni bližini parka. Pod vodstvom smo si ogledali tudi Pršutarno Lokev in se ob povratku domov ustavili v gostilni Štirna v Opatjem selu na zgodnji večerji. Pohoda se je udeležilo kar 67 članov, tako, da smo morali organizirati prevoz z dvema avtobusoma.  Preživeli smo lep dan ob druženju in v zadovoljstvo vseh opravili poslanstvo našega pohoda - obiskujemo namreč kraje, ki so vezani na preteklo in polpreteklo zgodovino našega naroda in se poklonimo žrtvam nesmiselnih vojn.

 

Franc Komac

Pikado 2019

 Dodana: 2019-11-18

                                      

 

Du Kanal je dne 9.11.2019  organiziralo 11. turnir v  pikadu. Udeležilo se ga je  rekordnih 27 ekip.

V moški konkurenci je 1. mesto osvojila ekipa DU Deskle - Anhovo, 2. mesto DU Kanal in 3. mesto DU Idrija. Posamezno je bil najboljši Jože Valentinćič iz Du Deskle- -Anhovo.

Pri ženskah je 1. mesto osvojila ekipa DU Kanal, 2. mesto DU Deskle - Anhovo in 3. mesto DU Solkan. Posamezno je bila najboljša Sonja Valantič iz DU Kanal.

Prehodni pokal je že drugič zapored prišel v roke Du Kanal.

Franc Komac

VABILO

 Dodana: 2019-11-04

DRUŠTVO UPOKOJENCEV KANAL

 

Vabimo Vas, da se udeležite tradicionalnega

POHODA MIRU

ki ga organiziramo dne 15. novembra 2019

 

PROGRAM

Ob 09. uri odhod z avtobusom izpred gostišča Križnič v Kanalu. Najprej se bomo zapeljali do Pršutarne Lokev in si jo tudi ogledali pod vodstvom vodiča, nato sledi pogostitev. Po končanem se bomo odpeljali do vojaškega muzeja Tabor v Preložah pri Lokvi, kjer sledi voden ogled. Muzej se nahaja v obrambnem stolpu iz leta 1485. Razstavljeni predmeti v muzeju so arheološko, etnološko in vojaško urejeni in vsebuje skupno 361.000 eksponatov, od tega kar 5074 različnih uniform, med njimi tudi edino znane primerke v svetu. Nato si bomo ogledali še cerkev Sv. Mihaela iz leta 1613, ki jo je v času fašizma poslikal akademski slikar Tone Kralj. Odpravili se bo še v Spominski park s spomenikom padlim borcem v drugi svetovni vojni in spomenikom vojne za Slovenijo, kjer se bomo poklonili žrtvam nesmiselnih vojn.

Dan bomo zaključili v Opatjem selu z zgodnjo večerjo v gostilni Štirna in se poslovili od sv. Martina in se v večernih urah vrnili v Kanal.

CENA: 30,00   EUR

V ceno je vključen avtobusni prevoz, ogled in pogostitev v pršutarni, ogled muzeja in cerkve ter večerja v gostilni.

PRIJAVE Z VPLAČILOM: torek 12.11.2019 med 09. in 10. uro v pisarni društva. Lahko pa si mesto na avtobusu rezervirate že prej - pokličite 041 333 794 (DU Kanal).

Udeleženci potujejo na lastno odgovornost.

 

                                                                                                            Predsednik društva

                                                                                                              Franc Komac l.r.

SOŽITJE 2019

 Dodana: 2019-11-04

 

Dne 08.10.2019 smo v okviru programa SOŽITJE pripravili brezplačno predavanje na temo "Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu", ki ga je vodil Sebastjan Turk, vodja projekta Sožitje pri Javni agenciji republike Slovenije  za varnost cestnega prometa. Posamezniki so nam predstavili naslednje sklope: osvežitev znanj pravil cestnega prometa, varna vožnja po avtocesti in hitri cesti, svetovanje o zdravstvenih kriterijih za vožnjo, temeljni postopki oživljanja in praktične izkušnje policije. Za tiste udeležence predavanja, ki so se za to odločili, pa je bila naknadno organizirana svetovalna vožnja z ocenjevalcem na vozniškem izpitu.

                                                    

Predavanje je bilo poučno in zanimivo, zato se društvo zahvaljuje vsem, ki so nam ta znanja podali.

 

Predsednik društva upokojencev: Franc Komac

 Dodana: 2019-10-15

     Izlet v Kamnik in na Veliko Planino

 

Člani Društva upokojencev Kanal smo doživeli čudovit izlet: obisk starega jedra Kamnika, izvir  Kamniške Bistrice in Veliko Planino.

Na Veliko Planino smo se povzpeli z nihalko (gondolo) do  postaje Šimnovec in nato  s sedežnico do najvišjega vrha Velike Planine – na Gradišču. Na vrhu se nam je odprl pogled na najvišje vrhove Kamniško - Savinjskih  Alp. Sledil je dve urni pohod po prostranih pašnikih s kravicami in planinskimi rožicami do pastirskega naselja z značilnimi hišicami in kapelico Marije  Snežne.

 

         

Naša najstarejša udeleženka pohoda Marija, ki šteje 85 let, se ni ustrašila pohoda. Bila nam je za vzor.

Pohod smo zaključili v koči na Zelenem Robu, kjer smo se okrepčali z enolončnico in štruklji.

Ljubezen do naših gora nikoli ne mine, kljub letom in včasih težkim korakom. Obljubili smo si, da naslednje  leto osvojimo nov vrh.

 

Sonja Kralj