Prijateljica Mojca

 Dodana: 2014-02-26

  

7DNI - sreda, 12. februar 2014

vibracije

Razkošje na okenski polici

Mojca Zupančič nas je obiskala v uredništvu in nam zrecitirala pesem Pred valentinovim.

Brez naslova 

Osemdeset jih šteje, upokojena pedagoška delavka, ki je šele pri 35. letu, ko je, kot reče, dobila prvi sivi las,napisala prvo pesem. Zdaj jih 150 (svojih) zna na pamet. Ne po zunanjosti ne po duhu ne kaže svojih let, duhovita je in zna se nasmejati. In njena interpretacija pesmi je doživeta, lepa. "Sodelovala sem tudi na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku," pove.

Najprej je pisala pesmi za otroke, iskrive pesmi o mamah, očetih (Povsod je moj ata). "Ko sem v srcu, duši in glavi kaj doživela, sem to opisala. Imam tudi družbenokritične pesmi, o naravi, ekološke. In samo eno ljubezensko." In prav tisto nam je ob prazniku prišla recitirat. "Sporočila so navadna, jih je mogoče prebavit," se nasmehne,"ljudem dajejo voljo, širijo optimizem." Knjige še ni izdala, pa jo še bo, ko bo čas za to. 

Pa še nekaj za resen razmislek je ponudila. "Več kulture potrebujemo, da bomo lahko visoke dosežke človeštva uporabili v korist človeštva in ne v propast," je sklenila. Najlepša hvala za prijeten obisk, lepe pesmi in globoke misli, draga gospa Mojca.


Pred valentinovim

(Razkošje na okenski polici)


Polno zrnja na okenski polici,

na zasneženi veji ptič sedi pri ptici.

Gleda jo, se bliže ji priseda,

oddaljuje ptica se,

kot da ji snubljenje preseda - 

na valentinovo - z ljubeznijo prisega!


Razširi perje samec čez samico,

pokriti hoče belo golobico,

kljunček kljunčku nežno pošepeče - 

začetek njune sreče!


Vzleti samica, ga ne posluša,

prisede nežno in ga skuša.

Še bolj vzkipi njegova kri,

noro čaka Valentina njegova duša.


Ostaja zrnje na okenci polici,

ljubezen polni srce ptici!


Staromodna ljubezen

staromodna pesem,

staromodna rima!


Morda pa nekoč spet brez "staro" - modna bo!

Najprej duša, potem telo!

In - Eros - bo z nama z vso močjo!

Vabilo na zbor združenja DKZ Puconci

 Dodana: 2014-02-15

  Brez naslovaVABILO V skladu z vsebino pravil Združenja sklicujem letni zbor članov, ki bov nedeljo 23. februarja 2014 ob 10. uri v Vaško-gasilskem domu na Vaneči.  PREDLAGANI DNEVNI RED:

 1. 1. Otvoritev in pozdrav
 2. 2. Izvolitev organov zbora:

-       delovnega predsedstva, zapisnikarja in dva overovatelja.

 1. 3. Podaja poročil: predsednika, tajnika, blagajnika, predsednika NO in DR.
 2. 4. Razprava in sprejem poročil.
 3. 5. Obravnava in sprejem programa dela finančnega načrta za 2014 leto.
 4. 6. Podelitev zahval in priznanj Združenja.
 5. 7. Razno.

Sprejmite prav lepe domoljubne in tovariške pozdrave! Jože ČASAR                                                                                                                                                       predsednik  DKZ Puconci  Vabljeni:  -    člani, gosti in prijatelji DKZP

ZABOK 2013

 Dodana: 2013-09-02

BILI SMO PRI PRIJATELJIH V ZABOKUKrajevno domoljubno združenje Puconci je bilo v nedeljo 25. avgusta t.l. pri borčevskih prijateljih mesta Zabok in njihovega območnega združenja.  V avgustovski deževni nedelji smo se odpravili z avtobusom na pot k našim dolgoletnim prijateljem. Naši občini že vrsto let vzdržujeta prijateljske odnose in stike. Kljub dežju smo se z dobro voljo odpravili na pot. Pred MP smo postali, opravili še malico. Na mejnem prehodu se je vzporedni avtocesti kazal zaključek turistične sezona, saj je bila nekaj kilometrov dolga kolona. Na avtobusni postaji v  Zaboku so nas počakali naši gostitelji. Predsednik Đorđije Popović, član UO Miška Balija, ki sta nas vodila na Stubiški grad, kjer smo, kljub dežju pred spomenikom Matiju Gubcu naredili skupinsko sliko. Si ogledali muzej v gradu. Zbirka nas je spominjala na težke čase naše zgodovine in borbe kmečkega slovenskega in hrvaškega ljudstva zoper fevdalstvo. Potem smo se ustavili tudi pred Gubčevo lipo v Gornji Stubici, ki je po pripovedovanju prijatelja Miška stara čez 440 let in ima premer okrog 3 metre. Predstavlja tudi simbol upora proti izkoriščevalstvu. Med vožnjo po zelo lepi in zanimivi pokrajini nam je tovariš Miško pripovedoval o NOG in NOB na njihovem območju ter da spomini na te težke čase naše skupne zgodovine ne sme iti v pozabo. Potrebna nam je tudi sedaj v teh težkih časi novejše zgodovine. Zato je tudi potrebno tako prijateljsko sodelovanje, ki ga moramo še naprej gojiti in vdrževati.Potem smo se na kosilu še sestali z vodstvom borčevske organizacije mesta Zabok in območja. Si izmenjali spominska darila in podarili vsebino prijateljskega sodelovanja. Da se bomo sproti informirali o naših aktivnosti in poskušali vključiti naše predstavnike v občinske delegacije, ki se bodo medsebojno obiskovale. Povabili so nas na spominsko srečanje, ki ga bodo pripravili 10.10.2013. Po okusnem in obilnem kosilu smo se odpravili proti Kumrovcu, kjer smo prešli državno mejo in si ogledali še na Olimju farmo damjekov in nato se popeljali proti domu. Na avtobusu je bilo veselo kot si ga znamo sami pripraviti. V poznih nočnih ura z novimi spomini prišli domov.Jože Časar

Zapis sestaneka za pripravo pohoda

 Dodana: 2013-07-27

ZAPISs sestanka sekretariata UO DKZP, ki je bil v nedeljo 23.6.2013 ob 8.30 uri pri podpredsednici Združenja Zorici Sečko na Vaneči. PRISOTNI: Zorica Sečko, Slavko Šebjanič, Rudi Banfi, Štefan Šantavec, Feri Kočar, Milan Škaper, Štefan Slavic, Karel Knaus in Jože Časar. Obravnavani dnevni red:

 1. Pregled zapisnika z zadnje seje UO,
 2. pregled priprav na pohod in spominsko slovesnost  ter
 3. razno.

Ad. 1Pri pregledu zapisnika je bilo ugotovljeno, da so dogovori zadnje seje realizirani, razen priprave predloga za občinsko priznanje Slavku Šebjaniču.Ad. 2Za nedeljo 7.7.2013 smo se dogovorili za naslednje:Organizacija prireditve:

 1. Štefan Šantavec, vodja prireditve, Slavko Šebjanič, namestnik vodje
 2. Rudi Banfi, vodja protokola (sprejem gostov, Marina Vrečič, namestnik vodje
 3. Milan Škaper, šank
 4. Ludvik Glažar, blagajnik pri šanku,
 5. Natakarji: Mišel Šantavec, Štefan Šantavec, Štefan Slavic, Tomi Knaus, Kulič Štefan,
 6. Marjan Čuk in Karel Žekš, izdaja pijač za pohodnike, goste in sodelujoče ,
 7. Nalepke na spominski slovesnosti in tovariškem srečanju delijo: Cetka Sever in Cvetka Grah, Cilika Hadler in Irena Časar,
 8. Hrano raznašajo: Gabika Kočar, Dragica Godina, Darinka Kelemen, Vikica Horvat,
 9. Za varnost skrbita: Slavko Šebjanič in Stanko Veren ter Janez Veren, ki so oblečeni v rumeni brezrokavnik;

Vsebinske naloge - vsa vsebina pohoda in spominske slovesnosti je vezana na našega častnega člana Bojana, na NOB in borčevski in osamosvojitveni praznik.

 1. A. Vsebinske naloge:

vsa vsebina pohoda in spominske slovesnosti je vezana na našega častnega člana Bojana, na NOB in borčevski in osamosvojitveni praznik. 

 1. B. Organizacijske naloge:

a)      2. Pohod v spomin na našega častnega člana Staneta- Bojana Červiča: vodja pohoda je Franc Kočar, ki je tudi odgovoren za zbiranje pohodnikov, njegov namestnik je Stanko Sever, zbirališče pohodnikov je od 12. do 12.10 ure pri Otroškem vrtcu, kjer bo krajši pozdrav in vsebina pohoda, pohodniki bodo dobili brezalkoholno pijačo za na pot. Prihod k Domu na Vanečo je okrog 13. ure, kjer bo jih prav tako počakala pijača.b)      Spominska slovesnost bo pri Domu ob 13. uri, priprava prostora pri Domu in v Športnem centru, zadolženi: vodja Slavko Šebjanič, ki bo imel tudi ključe od doma in se z omenjenimi dogovori za čas izvedbe: Milan Škaper, Rudi Banfi, Šantavec Štefan, Marjan Čuk, Stanko Veren in Štefan Slavic (postavitev drogov z zastavami, klopi in morebiti tudi kakšno senco – šotor ali sončni dežnik za nastopajoče in goste, enako tako prostora v športnem centru idr.). Začetek spominske slovesnosti: ob 13. uri, prihod praporščakov pred prireditveni prostor – vodja Štefan Slavic, himna (Klaudija in Pišta) pozdrav, svečani govor doc.dr. Darje Kerec, Mojca, Klaudija in Pišta Počiva jezero v tihoti, Nena, Klaudija in Pištek – Slovenija od kod lepote tvoje, slavnostna predaja in sprejem praporja Združenja – Župan in direktor Ceropa, ogled preurejenega Doma in odhod na Športni center Vaneča.c)       Izdelata se dve nalepki in sicer za pohodnike – pokončna ter vodoravna za spominsko srečanje, ki jih bodo delili z prostovoljnimi prispevki: za pohodnike: Franc Kočar in Stanko Sever, na prireditvenem prostoru pa: Cvetka Sever in Cvetka Grah, Cilika Hadler in Irena Časar.d)      Za nakup materiala za hrano, pijačo in ostale potrebščine za uspešno izvedbo srečanja so odgovorni: Štefan Šantavec, Karel Knaus, Majda Kulič in Jože Časar;Bograč kuha Karel Knaus, si uredi pomočnika;Vampe kuhata: Majda Kulič in Metka Rapold; Langaš bo pripravila in ocvrla Regina Horvat s kolegico; Za primer prodaje hrane na koncu se za porcijo bograča računa 3, za vampe 2 in langaš 1,50 €. Cene pijače so simbolične in se jih določi ob prevzemnici! Blagajnik poskrbi za drobiž za natakarje. V kolikor bo še potrebna kakšna pomoč pri izvedbi se povabi še ostale naše člane. Rezervira se mize za goste in nastopajoče v Športnem centru.e)      Vsi prisotni dobijo hrano zastonj, brezalkoholno pijačo: pohodniki, gosti in sodelujoči pri izvedbi. Za izdajo odgovoren Marjan Čuk, ki se mora držati dogovora izdaje, izdajo pa točno beleži, zaradi obračuna.f)       Župana se zaprosi za darila govornici in dr. gostom. C) Finančne obveznosti:Glede na pomen pohoda in spoštovanja vrednot naše zgodovine stroške pokrijemo iz sredstev DKZP, prostovoljni in donatorskih prispevkov.Ad. 3 Razno Pogreba našega člana Janeza Sedonje iz Mačkovcev se bodo udeležili: Slavic Štefan, s praporjem, Karel Knaus in Jože Časar s šopkom sveč ter se nam še drugi člani pridružijo. Ta zapis se pošlje vsem sodelujočim!Sestanek je bil končan ob 9.45 uri. Zapisal: Jože Časar Puconci, dne 23.6.2013

 Dodana: 2013-07-27

VABILO VLJUDNO VABIMO ČLANE IN SIMPATIZERJE NA 2. POHOD V SPOMIN NA STANETA – BOJANAČERVIČA IN SPOMINSKO SREČANJE NA BORČEVSKIIN OSAMOSVOJITVENI PRAZNIK NA VANEČO V NEDELJO 7. JULIJA 2013 OB 13. URI NA MESTO BOJEV 1944 LETA - PRI DOMAČIJI OSOJNIK. SLAVNOSTNI GOVORNIK BO NAŠA ROJAKINJA DOC.DR. DARJA KEREC IZ LJUBLJANE, KULTURNI PROGRAM NAŠIH ČLANIC IN ČLANOV TER PRIJATELJICE MOJCE ZUPANČIČ IZ MARIBORA   Sprejmite prav lepe domoljubne in tovariške pozdrave! Jože ČASAR          predsednik DKZ Puconci Vabljeni:  -    člani in simpatizerji Združenja,-          Župan Občine in direktor RZ,-          Delegacije prijateljev Združenja iz Slovenije, Porabja in Hrvaške,-          Sredstva javnega informiranja;      Program pohoda in spominskega srečanja: - 12. 00 uri: zbirališče pri Otroškem vrtcu v Puconcih - 12.10 uri:    odhod na pohod od Talijanove hiše,kjer je bila predzadnja javka Červičeveskupine partizanov - vodja pohodna FeriKočar,  namestnik Stanko Sever - 12.55 uri:   prihod pohodnikov k Domu na Vaneči - 13.00 uri:   spominsko srečanje s kulturnimprogramom vodja Zorica Sečko in nastopom:Klavdije Vrečič in Štefana Sečka, Nene Beznecin naše prijateljice Mojce Zupančič iz Maribora. Svečana predaja in prevzem praporja DKZP. Slavnostni govor bo imela doc. dr. DARJA KEREC - 13.30 uri:   Tovariško srečanje z Klaudijo in Pištekom v Športnem centru na Vaneči ob dobrotah naših članic in članov, ob kavi Hornig in pozdravih prijateljskih organizacij in združenj. VSE VABLJENE VLJUDNO PROSIMO, DA NAM ČIM PREJ SPOROČITE MOREBITNO NEUDELEŽBO NA el.pošto: casar.jozef@gmail.com ali na mobi  051 877544