DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA
Foto: www.lifepr.de

Foto: www.lifepr.de

Zoperstavimo se prehladu


Prehladu se (žal) ni moč izogniti z bolj ali manj preprostim cepljenjem, ki bi nas vseobsežno in zagotovo zaščitil pred to nadlogo.

Prehlad namreč povzročajo virusi, ki se kaj hitro prilagodijo in postanejo bolj »zviti« od cepiva. Prav iz tega razloga večina raziskav pretežno išče rešitve v smeri lajšanja in čim hitrejšega odpravljanja simptomov, ki prehlad spremljajo.

Zagotovo se vsako leto znova – predvsem v »sezoni prehladov«, ki je pestrejša predvsem ob večjih spremembah temperatur oz. večjih temperaturnih nihanjih in pojavu nižjih temperatur – sprašujemo, kako si lahko pomagamo sami, da nadležni tegobi ne podležemo.

Nekaj nasvetov, kako si pomagati, vam podajamo tudi na spletnem portalu PoSrcuMlad.si – v nadaljevanju.

Pripravimo si vsaj en topel napitek dnevno ali še bolje dan zapolnite z več toplimi napitki. Izbira čajev je pestra – vse od črnih, zelenih, sadnih, zeliščnih, z dodatki ali brez – zagotovo lahko vsakdo z nekaj poizkušanja in malo domišljije najde svojega. Izbrani čaj ali čajni poparek obogatite z medom in nekaj kapljicami limone. Vitamin C, ki ga najdemo v limonah deluje pozitivno in krepi naš imunski sistem. Pitje zadostnih količin tekočine (še posebno vode) se priporoča pravzaprav vedno – tako v času prehladov kot tudi sicer. Če ste že prehlajeni so boljše vroče oz. tople tekočine, saj se tako razširijo žile v sluznicah, ki so posledično bolje prekrvavljene.

Preženimo prehlad s česnovimi stroki ali si pripravimo malce pikantnejši obrok, npr. z uporabo gorčice, hrena, pekoče paprike. Kljub temu da vam zdravnik pri virusnih obolenjih ne bo predpisal antibiotika kot takega, saj smo že zgoraj ugotovili, da antibiotiki in cepljenja niso rešitev proti prehladu, si lahko sami pomagate z »naravnim antibiotikom«. Splošno znano je, da naj bi si zasluge za takšen naziv prisvajal česen. Tako naj bi česen (prav tako pa tudi čebula) relativno učinkovito uničevala nekatere viruse. Ste že slišali za »ruski penicilin«? Takšno besedno zvezo naj bi česnu pripisali v Rusiji. Česen deluje protivirusno in tudi protibakterijsko ter zanesljivo krepi naš imnuski sistem. Seveda kot v nobeni drugi stvari tudi tu ne pretiravajte – a kak strok česna nam v protivirusni obrambi verjetno ne more škoditi. Poskusimo lahko tudi z rahlo pikantnejšo hrano, kot smo je navajeni sicer. Aktivne snovi v pikantnih jedeh namreč redčijo sluz, ki jo zaradi tega lažje izkašljamo, prav tako pa lažje zadihamo, saj naj bi se z vnosom že rahlo pikantnih jedi v telo omogočala odprava zamašitev dihalnih poti. A z ničemer od navedenega ne smemo pretiravati.

Razvajajte se s kokošjo juhico. Pripravite si jo z nekaj zelenjave – tako boste ubili več muh na en mah, saj boste zaužili tekočino, vitamine, poleg tega naj bi pa takšna juha tudi pomagala pri zatiranju splošnih simptomov prehlada. Tako nas bo pogrela, v naše telo vnesla nekaj dodatne tekočine ter domnevno tudi razredčila sluz v pljučih, ki se bo lažje izločila.

Če se vas je prehlad že lotil, se poskusite izogibati pitju mleka. Verjetno ste že iz lastnih izkušenj lahko ugotovili, da vam mleko in mlečni izdelki ne teknejo ali ne ustrezajo tako kot sicer, kadar niste prehlajeni. Mleko in mlečni izdelki naj bi spodbujali nastajanje sluzi ali pa vsaj povečini povzročajo takšen občutek zaradi svoj viskoznosti, prav tako pa lahko tudi poveča simptome zamašenih dihalnih poti, saj prav nasprotno kot npr. pikantne jedi, ki naj bi sluz razredčile ter tako povečale občutek odpiranja zamašenih dihalnih poti.

Virusom se skorajda ne moremo izogniti, a kljub temu lahko z marsičem okrepimo svoj imunski sistem – tako npr. s primerno hrano, tj. s hrano, ki je bogata z vitamini, z beta karotenom, cinkom (še posebej z zadostnimi količinami sadja in zelenjave). Bodimo pozorni, da svojemu telesu ob raznovrstni in vitaminsko bogati hrani zagotovimo tudi zadostno mero gibanja ter počitka. Naj nam naš način življenja pomaga vsaj hitro in učinkovito pregnati, če ne že povsem preprečiti prehlad. Eno izmed pomembnih dejstev je, tudi to, da je zelo primerno in modro ohraniti tople noge. Dokazano je, da se v primeru, ko nas zebe v noge nosna sluznica hitreje izloča več sluzi in obratno, zaradi česar je priporočljivo, da poskrbimo za toploto naših stopal ter tudi s tem preprečimo ali pa vsaj omilimo sindrome prehlada. Pa čim manj tegob s prehladom to zimo!


Monday 20. October 2014

Povezave: