DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Znanilci pomladi


Po dolgi zimi se najprej prebudijo grmi in čebulnice, ki začno cveteti kljub snegu in mrazu. Med cvetoče lepotice, ki prve potešijo lakoto po pomladi, ne sodijo le trobentice, narcise in tulipani, temveč tudi manj znane čebulnice (navadna jarica, tomasinijev žefran, hrušica, snežna modrica, črni teloh in druge).

Manj znane čebulnice ...
Pod brajdo najdemo navadno jarico ali ozimko (Eranthis hyemalis), ki zacveti že februarja. Visoka je komaj pet centimetrov in ima lepe živo rumene cvetove. Jarica se razrašča sama. Če vmes posadimo še čebulice zvončka, bomo poskrbeli tudi za pisanost, saj cvetita istočasno. Manj poznan je tomasinijev žefran (Crosus tommasinianus), ki zacveti prvi med žefrani. Ima vitke lilijaste cvetove, ki so lahko različnih odtenkov modre - od vijolično modre do svetlo škrlatne. Prednost te rastline je, da se hitro udomači na novem rastišču. Sadimo jo skupaj z drugimi spomladanskimi cvetočimi čebulnicami. Tudi hrušica (Muscari botryoicles) je dokaj nepoznana rastlina, ki zacveti marca. Ima modre zvonaste cvetove (znani so tudi beli), ki so v grozdastem socvetju na vrhu cvetnega stebla. Snežna modrica (Chionodoxa lucilliae) ali hionodoksa, kot ji pravijo vrtnarji, je priljubljena spomladi cvetoča čebulnica, vendar ni tako razširjena kot žafrani ali zvončki. Njena posebnost je, da ima na enem steblu do deset svetlo modrih cvetov z belim središčem. Na vrtovih se bo gotovo udomačil tudi črni teloh (Helleborous niger), ki cveti med prvimi. Je zahtevna trajnica, saj potrebuje s humusom bogata in dobro odcedna tla. Primeren je za zasaditev pod okrasnimi grmovnicami in drevjem, še posebno skupaj s spomladansko reso, praprotjo, jetrnikom in podlesno vetrnico. Priporočljivo je saditi vsaj po pet do sedem okrasnih čebulic skupaj, da pridejo do izraza.

... in dobro znani tulipani ter narcise
Ime narcisa izhaja iz grške besede nakre, kar pomeni omamljenost (vsebujejo narkotični alkaloid). Večinoma gojimo le eno vrsto narcis: rumeno narciso (Narcissus pseudonarcissus), strokovnjaki pa poznajo že vsaj 25 vrst, ki se med seboj razlikujejo po višini, barvi cveta in dolžini časa cvetenja. Tudi tulipani so vsestranske okrasne rastline. Sodijo v vse vrste vrtov, polepšajo skalnjake, urejene cvetlične grede in cvetlična korita, so pa tudi odlično rezano cvetje, ki v vazi krasi bivalni prostor. Tako tulipanom kot narcisam sproti odstranjujemo odcvetele in ovenele cvetove, s čimer preprečimo glivične bolezni. Kot vsem čebulnicam liste porežemo šele, ko popolnoma ovenijo. Ko je listje še zeleno, v njih namreč nastaja hrana, ki znova napolni čebulice. Tulipani in narcise nam bodo hvaležni, če jih bomo pred in po cvetenju pognojili z organskim gnojilom plantella organik. Tulipane z velikimi in težkimi cvetovi sadimo na grede, ki so zaščitene pred vetrom.

Čebulnice pognojimo takoj po cvetenju
Spomladanske čebulnice pognojimo takoj po cvetenju (ko so listi še razviti) s Plantello specialnim gnojilom za okrasne rastline in tako zagotovimo dovolj hranil za naslednje leto. Ko popolnoma odcvetijo, pustimo, da listi ovenijo, šele nato jih porežemo. Čebulica namreč porabi vso hrano iz listov in si tako zagotovi dovolj hranilnih snovi za prihodnje leto.

Ne pozabimo na spomladansko reso in trobentice
Znanilka pomladi je tudi spomladanska resa (Erica herbaceae), ki ne potrebuje kislih tal, kot misli večina. Čeprav zaradi zmotnega mišljenja številni vkopavajo šoto, je to nesmiselno in v nekaterih primerih celo škodljivo. V vrtu ji namenimo prisojna tla na brežini, kjer se lahko nastavlja soncu. Tam sneg hitreje skopni, zato bo tudi prej zacvetela, čez leto pa bo poskrbela za bogat cvetni nastavek. Tudi sušo dobro prenaša, zato ni skrbi, da bi se posušila.

Trobentice (Primula acaulis) so že stare znanke pomladi, a še vedno priljubljene. Primerne so za okrasitev hišnega vhoda ali oken v predspomladanskem času. Nasad pomladnih trobentic v pleteni košari bo dlje cvetel, če ga postavimo v bolj hladen prostor (okoli 18 °C). Ko odcvetijo, jih posadimo v okrasni vrt, saj so trajnice.

Paziti moramo, ker imajo čebulice radi tudi voluharji in krti. Za prvo zalivanje okrasnih rastlin uporabimo Vivero Proplant, ki preprečuje koreninsko gnilobo.

 

Iz arhiva kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia


Monday 18. March 2013

Povezave: