DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > HIŠNI LJUBLJENČKI
Foto:cosmo-katze.de

Foto:cosmo-katze.de

Živali in poletje


Velika večina ljubiteljev živali, ki ima doma takšnega ali drugačnega hišnega ljubljenčka se na poletje in dopust dobro pripravi, saj dobro ve, kako poskrbeti za svoje živalske prijatelje v času, ko pripeka vročina in ko se skrbniki odpravljajo na dopust. Za peščico tistih, ki morda šele prvič preživljajo svoje poletne dni s hišnim ljubljenčkom ter tudi vse ostale, ki so tako skrbni, da bodo resnično preverili, da delajo vse tako, kot je potrebno v korist svojih živalskih prijateljev, smo strnili nekaj najpomembnejših nasvetov, ki jih ne gre spregledati. V naslednjih vrsticah lahko preberete, katere živali so primerne, da jih vzamete s seboj na potovanje, ter za katere je bolje, da jih prepustite v oskrbo odgovornemu in zaupanja vrednemu začasnemu skrbniku.

Prva vprašanja, ki se pojavijo lastnikom in skrbnikom ob načrtovanju dopusta, so povezana s tem, ali lahko vzamejo svojega živalskega prijatelja s seboj ali ga raje pustijo doma, kdo bo v primeru slednje odločitve zanj skrbel doma, ali ga bi raje dali v oskrbo sorodnikom, prijateljem, znancem … Poleg tehničnih vprašanj so tukaj tudi vprašanja, kako se bo naš oskrbovanec počutil, ne glede na to katero odločitev izberemo. Bo zanj bolje, da ostane doma ali v oskrbi pri ljudeh, ki jih morda ne pozna najbolje? Bo bolje, da ga vzamemo s seboj – ampak kako bo prenašal dolgotrajno vožnjo z avtomobilom v vročih poletnih dneh? Povrhu vsega pa še vprašanje, kako se bomo počutili mi, ko bomo daleč vstran od našega živalskega ljubljenčka?

Pred sprejemom končne odločitve moramo takšna in podobna vprašanja skrbno pretehtati ter nanje poiskati odgovore, ki bodo olajšali našo odločitev ter nam pomagali, da za naše hišne ljubljenčke resnično najbolje poskrbimo ter si z nepotrebnimi skrbmi ne zagrenimo težko pričakovanega dopusta. 

Posamezne domače živali se bolje počutijo v domačem okolju, zaradi česar je morda bolje, da jih predamo v oskrbo odgovornim ljudem, ki jim takšno nalogo lahko zaupamo. Spet druge živali lahko spremembo okolja, poletne povišane temperature in časovni potek, povezan s potovanjem, doživijo brez najmanjših občutkov stresa, saj je zanje pomembno predvsem dejstvo, da so zraven in da so lahko v stiku s svojim lastnikom.

Psi
Primer slednje skupine so zagotovo psi. Najljubše jim je, da jih vedno in povsod – koliko se seveda le da – vzamete s seboj, zaradi česar so morda tudi najbolj dobrodošli in najmanj zahtevni spremljevalci na dopustu. A pozor – pred izbiro lokacije počitnikovanja se vsekakor dobro pozanimajte in preverite, ali je dovoljeno – morda celo zaželjeno – s seboj na lokacijo vašega dopustnikovanja pripeljati tudi psa.

S psi v avto
Pred načrtovanim odhodom (tudi že dan prej ne) svojemu štirinožnemu prijatelju ne dajte prevelike količine hrane, poskrbite pa za veliko gibanja, da bo pred odhodom vaš štirinožni prijatelj primerno razgiban, kar bo lajšalo dolgotrajnejšo pot. Na dan potovanja poskrbite za zadostne količine sveže vode med celotno potjo, psu pa med potjo ne dajajte jesti. Prav tako se večrat ustavite ter mu omogočite vsaj krajši sprehod.

S seboj imejte ovratnico (najbolje z imenom ter domačim naslovom in naslovom počitnikovanja), posodo za vodo, žvečilno kost, nagobčnik, če je potrebno mednarodni certifikat o cepljenju in druge papirje za prehod meje, obvezno čkodno zavarovanje, plastične vrečke, papirnate brisače ipd.

Potek dneva na dopustu naj bo čim bolj podoben dnevu v domačem okolju. Psu zagotovite zadosten obseg gibanja. Ne izpostavljajte ga pretiranemu soncu. Priskrbite mu zadostne količine sveže vode – zavedajte se, da je njegova potreba po tekočini pri povišanih temperaturah večja, kot sicer – tako, kot je povečana tudi vaša potreba po večji količini tekočine.

Mačke
Mačke sodijo bolj v prvo skupino, saj so veliko bolj zaupljive in se bolje počutijo, če so lahko v domačem okolju. Zato bi bilo idealno, če bi v času svojega dopusta, našli kakšnega sorodnika, ki je ljubitelj mačk in bi lahko pretežen čas vaše odsotnosti preživel pri vaši ljubljenki v domačem okolju. Kadar pa je vez med mačko in lastnikom premočna, je seveda bolje, da gresta na počitnice skupaj. V takšnem primeru je bolje prednost dati najemu apartmajev, počitniških hišk ipd., pred izbiro hotela.

Ptice
Zanje je zagotovo bolje, da ne potujejo z vami, saj jih lahko vročina in sprememba okolja precej izmučita, zaradi česar lahko pride tudi do težav s krvnim obtokom ali prebavnih motenj. Zato je veliko bolje, da ga predate v oskrbo nekomu, ki ima ptice rad in ki bo zanj lahko brez težav skrbel. Pri tem pa bodite pozorni na dogovor o tem, ali je smiselno, da se vašo ptico pusti leteti v novem okolju. Najbolje jo ponzate sami, zato tudi vi postavite pravila, ki bodo zanjo najboljša. Majhne živaliTudi vse preostale majhne živali – kot so na primer hrčki, miške, želve ipd. – se bodo bolje počutile v domačem okolju, saj večina malih živali, ki velikokrat tudi živijo v jamah, zelo slabo prenaša vročino in velike temperaturne spremembe, zaradi česar je lahko potovanje veliko tveganje za njihovo zdravje.

Naslednje vprašanje,ki ga morate rešiti potem, ko ste se odločili, da bo vaš živalski prijatelj raje ostal doma, je – kje najti zanesljivega nadomestnega skrbnika? Dobri prijatelji ali sosedje, ki bi bili kos tej nalogi, pa vendarle niso vedno na dosegu roke. Pomembno je torej, da k rešitvi nastale situacije pristopite pravočasno. Varstvo lahko najdete morda tudi pri kakšnem zasebnemu oskrbniku malih živali (pri čemer, je najbolje da vam ga priporoči, kdo ki takšno izkušnjo že ima) ali v kakšnem durštvu za varstvo živali.

Pozanimajte se pri zdravniku vašega živalskega prijatelja, ki ga obiskujete, povprašajte druge skrbnike malih živali – informirajte se predvsem iz prve roke, od tistih, ki takšne situacije dobro poznajo – dopust bo miren in dejansko sproščujoč, če boste vedeli, da je vaš živalski prijatelj v dobrih rokah in da je zanj dobro pokrbljeno. Skrbniki lahko najdete tudi preko oglasov v dnevnem časopisju, revijah, ki so namenjene malim živalim, v ordinacijah za male živali, morda povprašate tudi v specializiranih trgovinah, ki prodajajo hrano za male živali.

Pri oddaji v oskrbo ne pozabite začasnemu skrbniku podate najpomembnejših informacij, ki so potrebne za dobro nego in oskrbo. Prav tako ni odveč, če pustite svoj kontakt ter inofmacijo o ambulanti za male živali, ki jo obiskujete – za najnujši primer seveda.

Nikoli pa ni odveč, če z začasnim skrbnikom podpišete kak sporazum o varstvu vašega živalskega prijatelja, ki bo ustvaril dodatno resnost situacije, saj boste vanj vključili vse bistvene sestavine, tudi odgovornost v primeru povzročene škode.

Pri odgovornem skrbniku vašega psa je pomembno, da se med njim in psom čim prej vzpostavi zaupljiv odnos ter da drug drugega sprejemata. Pes mora dobiti hrano, na katero je navajen, reden dostop do sveže vode, dovolj gibanja, spregledati pa ne gre igre ter tudi nežnosti. Pri odgovornem skrbniku vaše mačke je pomembno, da se drug na drugega navajata že pred samim dopustom, tako da bo ob obisku mačka nanj že deloma navajena ali pa vsaj ne bo nezaupljiva. Mačka potrebuje nekoga, ki se bo z njo igral, jo božal, se z njo ukvarjal. Za odgovornega skrbnika ptic pa je potrebno poiskati nekoga, ki se bo znal s ptico tudi ustrezno pogovarjati – nekaj medsebojnega sporazumevalnega jezika je skrbnika vsekakor dobro naučiti.


Monday 07. June 2010

Povezave: