DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Zimski večeri ob svečah


Mrzli zimski večeri, ki nas zaradi hitre teme kaj hitro privabijo v domače zavetje, so kot nalašč za romantično vzdušje ali pridih domačnosti, ki ga pričarajo sveče, izbrane po našem okusu. Da pa zadeva ne bi ušla izpod nadzora in namesto prijetnega vzdušja in topline povzročila nejevolje ali pa celo morebitne škode, tudi na tem mestu previdnost ni odveč. Res je sicer, da lahko uspešno rešen pripetljaj ali manjša nezgoda ustvari simpatično anekdoto, o kateri bi lahko pripovedovali svojim vnukom, toda če se le da, dajmo takšne in drugačne podobne zgodbe raje ustvarjati na drugih prijetnejših področjih, kjer je tveganje neprimerno manjše.


Za vse romantike – če v vaše pojmovanje romantike seveda spadajo tudi sveče – ter za vse ljubitelje sveč smo na enem mestu zbrali najosnovnejše, kar je zelo dobro vedeti, katera pravila ravnanja s svečami so bistvena in neizogibna za ohranjanje vaše varnosti in varnosti vašega premoženja.

Bodite pozorni že pri sami izbiri mesta, kamor boste svečo postavili oziroma umestili. Sveče tako postavite na mesto, ki ni preblizu zavesam, pohištvu ali drugim občutljivim materialom, ter katerega površina je ravna in odporna proti vročini. Sveče nikoli ne postavljajte nad grelna telesa, kot je npr. radiator, televizijo ali radio, saj lahko to povzroči voska ali pa upogibanje sveče.

Preden svečo prižgite za svoje izbrane sveče vedno najprej izberite primeren svečnik, saj z ustrezno izbiro neprimerno zmanjšajte tveganje uporabe. Za ozke sveče izberite svečnik, ki bo samo dno sveče dobro zagrabil in bo na tak način sveči zagotovil trdno osnovo. Debelejše sveče, predvsem tiste, ki merijo več kot 7 cm, lahko postavimo na ploski, proti vročini odporen svečnik, če presodimo, da je sveči na tak način zagotovljena stabilnost in trdnost, ki ne bo povzročila prevrnitve.

Pri čajnih svečkah moramo biti pozorni na to, ali kupujemo takšne, ki so namenjene zgolj kratkotrajnemu pogrevanju hrane in bodo gorele približno pet ur, ali pa morda takšne, ki gorijo do osem ur, saj so namenjene zagotavljanju manjše ravni svetlobe. Različne lastnosti teh sveč pri gorenju moramo upoštevati pri izbiri svečnika, da se nam ta ne bo pregrel, razpokal ali celo poknil.

Pozornost je potrebno nameniti tudi vosku, ki se zgradi na zunanjem robu sveče, če svečo – še posebno debelejšo – pustimo goreti predolgo, kar lahko povzroči odtekanje voska. V primeru da pride do takšne izgradnje voska, poskrbimo za to, da tako zgrajen vosek prirežemo oziroma drugače odstranimo.

In nenazadnje še sledeče. Sveče namenjene zunanji uporabi nikoli ne prižigajte v notranjih prostorih. Zelo pozorni bodite na to, da prižgane sveče v prostoru nikoli ne pustite nenadzorovane. Med več prižganimi svečami vedno pustite vsaj 5 cm razdalje, prav tako pa  prižganih sveč tudi ne premikajte.

Pa obilo prijetnih, varnih in toplih druženj v romantičnem vzdušju ob svečah.


Wednesday 18. February 2015

Povezave: