DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Zimska oskrba sobnih rastlin


Zimski meseci so za sobne rastline velika preizkušnja. Zato smo pripravili nekaj splošnih nasvetov, kako kljubovati pomanjkanju sončne svetlobe. Zagotovo ne smemo pozabiti na ustrezno temperaturo, vlago, vdor hladnega zraka, zalivanje, pravilno gnojenje in nego.

Primerna vlažnost zraka

Potrebno je vedeti, da večina sobnih rastlin v naravnem rastišču uspeva v območjih, kjer je sončna svetloba prisotna okoli 12 do 14 ur na dan, temperatura se giblje med 18 in 30 ºC, zračna vlaga pa je skoraj 100-odstotna. V naših podnebnih pogojih se tem razmeram v zimskem času le stežka približamo. V najboljšem primeru imajo rastline v notranjih prostorih na voljo 8 ur sončne svetlobe in temperaturo med 15 in 23 ºC, zračna vlaga pa je običajno prenizka. Najboljše, kar lahko naredimo za sobne rastline, je, da v zimskem času povečamo zračno vlago. Zaradi ogrevanja se v notranjih prostorih ta giblje okrog 20 %, zato si lahko pomagamo z dobrim vlažilcem zraka. Rastline razporedimo čim bližje vlažilcu oz. drugemu viru vlage. Tisti, ki niste zagovorniki sodobne tehnologije, pa si lahko pomagate tudi tako, da rastline postavite v plitev pladenj s prodniki in ga napolnite z vodo. Tudi na ta način bomo rastlinam zagotovili primerno vlažnost. Potrebe sobnih rastlin po vlažnosti zraka se med seboj nekoliko razlikujejo. Večini večjih rastlin ustreza že 40-odstotna zračna vlaga, medtem ko manjše rastline potrebujejo od 50- do 60-odstotno zračno vlago. V toplih in suhih prostorih jim nekoliko pomagate tako, da jih v zgodnjih jutranjih urah pršite po listih, na radiatorje postavite napolnjene posode z vodo ali vlažne brisače. Rajši oblečemo jopo ali dve in temperaturo na termostatu uravnamo med 15 in 20 ºC, saj centralna kurjava ustvarja suh zrak. Zato je sobne rastline treba odmakniti od vseh toplotnih virov. Zaradi vročega zraka se lahko spodbudi tudi šibka in vzdolžna rast, ki pa za rastline ni dobra.

Škodljiv vdor hladnega zraka in prepih

Ker so rastline zaradi večjih potreb po svetlobi blizu oken, jim hladen zunanji zrak lahko poškoduje liste. Ta običajno povzroča sušenje listov in v skrajnem primeru celo propadanje rastline, zato jih od okna odmaknimo vsaj za 15 cm. Posamezne prostore zato zračite ločeno, da ne pride do prepiha, saj jim ta prav tako škoduje. Še večja dovzetnost za sušenje listov in propadanje rastline pa je, če se rastlina nahaja v bližini vhodnih vrat, kjer temperatura niha celo za 20 do 30 ºC. Zato vse rastline odmaknite tudi od zunanjih vrat, da jih ne ogroža vdor hladnega zraka.


Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia
Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 . Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na povezavo www.klubgaia.com
Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Wednesday 07. January 2015

Povezave: