DOMOV >ZDRAVJE > PREVENTIVA

Žensko srce


... Naj ostane zdravo!


Vzemite si trenutek dragocenega časa in pomislite na nekaj dragocenih stvari v vašem življenju … Je med njimi tudi vaše srce? Če ste nanj pozabili, se popravite. Verjemite, nič ni bolj dragocenega od mišice, ki jo nosite pod oklepom prsnega koša. Ki ni večja od stisnjene pesti in ne tehta več kot 280 gramov. Mišice, ki vsak dan prečrpa približno 9000 litrov krvi in naredi 100.000 udarcev.

Vaše srce dela brez premora – vsako sekundo, vsako minuto, vsako uro, vsak dan ... Dela vas in za vas. Je pravzaprav središče vsega, kar ste, tudi vsega, kar imate radi. Zato je prav, da ga nimate za nekaj samoumevnega in da imate tudi vi radi njega.

Ženske – moški
Še ne tako davno je veljalo, da so srčne bolezni usodne skoraj izključno za moške. Morda so takšno prepričanje utrjevali rezultati raziskav, sicer res mnogih, a so v njih sodelovali večinoma moški. Strokovnjaki danes odkrivajo drugačno podobo: bolezni srca in ožilja so pri ženskah najpogostejši vzrok bolezni in smrti – pogostejši kot osteoporoza in rak skupaj. Ženske obolevajo za boleznimi srca in ožilja praviloma 10 let kasneje kot moški, slaba stran ženskih »srčnih« bolezni pa so pogosto zelo neznačilni in zato nepravilno ocenjeni bolezenski znaki. Z menopavzo se tveganje še poveča …

Ženska posebnost
Ženska, ki živi zdravo, je pred angino pektoris, srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi boleznimi srca in ožilja v svoji rodni dobi nekoliko »zaščitena«. Zaščito ji zagotavljajo učinki spolnih hormonov estrogena in progesterona. Estrogen namreč ugodno vpliva na krvne žile in srce, saj upočasnjuje nastajanje ateroskleroze ter zmanjšuje količino slabega holesterola in povečuje količino dobrega. Po menopavzi pa se zaščitni učinek estrogena zmanjšuje in naravne zaščite, ki jo zagotavlja estrogen, po 65. letu starosti ni več.

Ženske, ki kadijo, ki se premalo gibljejo, ki so pretežke in imajo v krvi preveč sladkorja, pa se tudi v mlajših letih ne morejo zanašati na to hormonsko zaščito. Nezdrav življenjski slog precej poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča ateroskleroza, pogosta posledica pa so tudi povečane vrednosti holesterola in maščob v krvi.

Ste vedeli …
•    da je infarkt pri mlajših ženskah dvakrat bolj smrtonosen kot pri moških?
•    da 4 osebe od 9 ne prepoznajo oziroma zanemarijo simptome blagega infarkta?
•    da EKG-preiskava ni vedno dovolj za prepoznavanje težav s srcem? Ali je vaše srce moteno v svojem delovanju oz. poškodovano, pokažejo z večjo gotovostjo krvne preiskave in testi razpada srčne mišice.

Stres in žensko srce
Pri ženskah obstaja tudi znatno večja verjetnost kot pri moških, da bodo doživele stres. Strokovnjaki so dokazali, da je skoraj 50 odstotkov žensk izpostavljenih stresu, pri moških je ta delež samo 4 do 10 odstotkov. Dobra novica pa je, da ženske običajno veliko naredijo za obvladovanje stresa – zaupajo se prijateljem in družinskim članom, skrbjo za zdravo, uravnoteženo prehrano, redno telovadijo in se bolj izogibajo alkoholu.

Spoznajte svoje srce – in bodite srčni
Vaše srce je središče vsega, kar ste. Kadar deluje pravilno, črpa kri skozi arterije in s tem oskrbuje telo s kisikom in hranilnimi snovmi. Ker je vsak vaš gib, misel, namen, dejanje ... vse ... odvisno od njega, ga je pametno vzdrževati v dobri kondiciji.
Svoje srce lahko od blizu spoznate tudi v Krkinih Termah Šmarješke Toplice. V njihovem centru za rehabilitacijo bolezni srca in ožilja imajo na voljo najsodobnejše aparature, s katerimi ravnajo vrhunski specialisti za srce. Njihove dolgoletne izkušnje in učinek zdravilne termalne vode dopolnjuje osebni pristop zdravstvenega osebja. Skupaj boste našli najučinkovitejše poti do zdravega srca.

Dvodnevni preventivni program v Termah Šmarješke Toplice vključuje:
•    pregled pri kardiologu  in naslednje diagnostične storitve: antropometrijske meritve (telesna teža, ITM, obseg pasu), meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in maščob v krvi, obremenitveno  testiranje, ultrazvočna preiskava srca), izvid z napotili za zdravljenje
•    2x polpenzion v Hotelu Šmarjeta **** (v dvoposteljni sobi),
•    individualno prilagojeno  aerobno vadbo (dnevno izbor med tremi različnimi storitvami).
Namesto  371,00 EUR samo 244,00 EUR.

Petdnevni preventivni programi vključujejo:
•    pregled pri kardiologu  in naslednje diagnostične storitve: antropometrijske meritve (telesna teža, ITM, obseg pasu), meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in maščob v krvi, obremenitveno  testiranje, ultrazvočna preiskava srca), izvid z napotili za zdravljenje
•    5x polpenzion v Hotelu Šmarjeta **** (v dvoposteljni sobi),
•    3x ergometrijski intervalni trening za krepitev srca,
•    posvet pri svetovalki za prehrano,
•    individualno prilagojeno  aerobno vadbo (dnevno izbor med tremi različnimi storitvami).
Namesto 623,00 EUR samo 398,00 EUR.Vodja zdravstvene službe v Termah Šmarješke Toplice Nusret Čobo, dr. med., spec. internist kardiolog: »Svoje srce je treba čuvati. Pa tudi srca drugih. V Šmarjeških Toplicah se že vrsto let trudimo pomagati ljudem s težavami s srcem, pomagati jim na novo zaživeti, jih izobraževati, ozaveščati ... Zavedamo se, da pomeni izguba ženskega srca izgubo mame, žene, sestre, hčerke, prijateljice … Da pomeni stisko in trpljenje mnogih. Zato smo se odločili in žensko srce tokrat postavili še bolj v ospredje – ker znamo in lahko pomagamo preprečiti razvoj mnogih nepotrebnih žalostnih zgodb.«
www.terme-krka.si/si/14115/ponudbe/smarjeske/namestitev/zensko-srce-carobno-osupljivo-skrivnostno-/


T: 07/ 38 43 400
www.terme-smarjeske.si

 

 

 

Oglasno sporočilo


ponedeljek 23. januar 2012

Povezave: