DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > WELLNESS

Zdravo sedenje


V današnjem modernem svetu veliko ljudi toži o bolečinah v hrbtenici. Stres in negativni vplivi okolja pa še dodatno vplivajo na hektični potek dneva. Samo z manjšimi spremembami kot npr. izbor pravilnega položaja sedenja, lahko dosežemo številne izboljšave.

Pravilnega sedenja se moramo naučiti, saj je nepravilno sedenje najpogostejši vzrok za bolečine v hrbtu. Tudi najboljši stoli sami ne bodo spremenili našega sedenja v zdravo in hrbtu prijazno pozicijo. Zagotovo pa lahko zmanjšamo nepravilno držo z upoštevanjem nekaj napotkov.

Stol mora biti tako visok, da je kot med med zgornjim in spodnjim delom nog vsaj 90 stopinj. Sedišče mora biti dovolj veliko in spredaj po možnosti zaokroženo. To preprečuje pritisk na noge in motnje prekrvavitve nog.

Najosnovnejše je dinamično sedenje, kar pomeni čim pogostejše menjavanje pozicij sedenja. Aktivni položaj sedenja lahko treniramo z žogo za sedenje. Žoga za sedenje ni alternativa stolu, ampak dopolnitev. Poskušajte nekaj časa sedeti na žogi in nato nekaj časa na stolu. Na ta način ostaja hrbtenica gibljiva in hrbet pokončen. Tudi sedežna podloga v obliki klina lahko zelo koristi, saj če sedimo na njej se hrbtenica sama postavi v pravilno pozicijo.

Foto: www.news-reporter.net

Zdravi položaji sedenja so npr. naslednji:
- pokončna drža
- razbremenitvena drža s komolci naslonjenimi na zgornjem delu nog
- nazaj naslonjen položaj, z upogljivim naslonjalom
- položaj z na mizo naslonjenimi rokami
- jahalni položaj s komolci na naslonjalu

Nekaj napotkov za zdravo sedenje:
- sedite pokončno
- roke in noge naj bodo v kotu 90 do 100 stopinj
- uporabljajte celotno površino sedišča
- uporabljajte naslonjalo in naslonjala za roke
- med sedenjem čim večkrat vstanite, se raztegnite, stresite roke in noge
- opravite vsaj kakšno raztezalno vajo na žogi za sedenje


Monday 04. November 2013

Povezave: