DOMOV >ZDRAVJE > PREVENTIVA

Zdravilni dražljaji termoterapije


Zdravljenje z dovajanjem in odvajanjem toplote človeškemu organizmu imenujemo termoterapija. Začetki takega zdravljenja oziroma pomoči segajo tisočletja nazaj v preteklost, ko so naši predniki poskušali lajšati poškodbe in bolezni s temi postopki. Dovajanje toplote človeškemu organizmu imenujemo ogrevanje ali termoterapija, odvajanje pa ohlajanje alikrioterapija.


Načini termoterapije in krioterapije so različni. V Zdravilišču Laško pogosto uporabljamo toploto za lajšanje dolg- otrajnih bolečin gibal, za blaženje mišičnih krčev, izboljšanje gibljivosti sklepov in prekrvitve telesa ali posameznih njegovih delov. Toplota pospešuje celični metabolizem, pretok krvi, pospešuje odvajanje odpadlih snovi, zmanjša se gostota telesnih tekočin, poveča se razteznost vezivnega tkiva in mišice se sprostijo. Toplota pomirja, sprošča in daje občutek ugodja.

Zdravilni učinki tople vode
Za splošno ogrevanje najpogosteje uporabljamo naravno termalno vodo s povprečno temperaturo 32°C. Najpogosteje so to kopeli v bazenu ali Hubbardovi kadi. Pomagamo si lahko z masažo s podvodnim curkom in žvrkljajočimi kopelmi. Topla voda je dražljaj za organizem, ki ob pravilni uporabi zdravilno vpliva na telo in njegove organe. Gostom, ki imajo težave z zdravjem in ki želijo doseči zdravilni dražljaj na telo, priporočamo 20- do 30-minutne kopeli. S kopelmi, ki trajajo več ur, češ »dalj sem v topli vodi, bolj sem zdrav«, ne dosežemo pričakovanega učinka. Za dovajanje toplote v terapevtske namene uporabljamo šeto obloge, parafango obloge in tople kamne. Te vrste terapij uporabljamo za gretje posameznih delov telesa. Pred terapijo priporočam posvet z zdravnikom.

Hlajenje za ublažitev bolečine
Hlajenje ali odvajanje toplote uporabljamo, kadar želimo ublažiti akutno bolečino, vnetje ali krvavitev. Lokalno hlajenje zavira pretok krvi, upočasni prevodnost po živcih in zmanjšuje občutek za bolečino. V terapiji uporabljamo odvajanje toplote predvsem naposameznih delih telesa. Tako so lokalne ohlajevalne kopeli namenjene za roke in noge. Vrečke z ledom ali kriopak in hladne obkladke lahko polagamo na različne dele telesa. Kadar želimo dalj časa hladiti določen predel telesa s kontrolirano temperaturo, uporabljamo sodoben aparat, imenovan hyloterm. Posebej je učinkovit pri terapiji športnih poškodb in stanjih po operacijah na gibalih.

Preizkušeno, varno in učinkovito
Zdravljenje z opisanimi terapevtskimi postopki je skozi stoletja preizkušeno in varno. Toplotna energija spodbuja organizem tako, da izzove v organizmu smiselne reakcije povečanja odpornosti in dobrega počutja. Lajšanje težav s temi postopki pomeni, da ponavadi ni potrebno jemanje zdravil, kar je za osebe z dolgotrajnimi težavami še kako pomembno.Silvester Krelj
dr. med., specialist fizikalne medicine in rehabilitacije


Wednesday 30. January 2013

Povezave: