DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Zdravi zobje in dlesni so ogledalo našega zdravja


Zdrav nasmeh je odraz zdravja celotnega telesa. Največ za zdrav nasmeh lahko naredimo sami s skrbno higieno ustne votline, zobovja, sluznic, dlesni in jezika. Tako zobje in dlesen dobijo dovolj kisika in osnovnih hranilnih elementov.

Zavedati se moramo, da zaradi neredne in velikokrat nezdrave hrane naše zobovje ne opravlja svojih osnovnih funkcij, to je grizenje in prežvekovanje trše in surove hrane, zato ne pride do fiziološkega čiščenja in masaže tkiv.  Posledica je slabša prekrvavitev dlesni in obešalnega aparata zoba, kar pripelje do hitrejšega razvoja različnih oblik parodontitisa in kariesa, zato nastajajo trajne okvare na zobovju in dlesnih.

Ohranimo zobe čim dalj zdrave
Obraz je najbolj izpostavljen del človeškega telesa in hkrati eno od pomembnejših komunikacijskih orodij, saj vemo, da je za uveljavljanje v družbi prijeten videz zelo pomemben. Obraz je z očmi, nosom, ustno votlino in ušesi najpomembnejše križišče čutil, dihalne, prebavne in govorne poti.

Ustna votlina z zobmi je začetek prebavne poti, skupaj z nosom pa središče za življenje najpomembnejših občutkov in zaznav, ki novorojenčku pomagajo preživeti in se razviti, starejšemu komunicirati, se hraniti, prvič poljubiti in izraziti čustva … Usta, ustna votlina in zobje so pomembni tudi v zrelih letih in starosti, zato je pomembno, da zobe čim dlje ohranimo zdrave.

Ščetkanje ni dovolj

Ocenjujemo, da Slovenci letno izgubimo 30.000 zob, glavna vzroka za to sta zobna gniloba v  75 % in bolezni obzobnih tkiv v 20 odstotkov, ostali vzroki so poškodbe, načrtne ekstrakcije, težave izraščajočih zob. Pogosto slišim obupan komentar pacientov, da vse življenje ščetkajo zobe in hodijo k zobozdravniku, pa so jim vseeno vsi zobje propadli. In ljudje resno razmišljajo, kaj je narobe z zobozdravnikom. Moj odgovor je, da se moramo za lastno zdravje najprej potruditi sami, posebno še za zobe, ki delujejo v slabih delovnih razmerah. Pomislite, kako neprijetno se počutite, ko morate nekaj ur po kraljevskem kosilu pospraviti pomije in odnesti smeti s staro hrano.

Toda ali ste si po slastni pojedini očistili zobe? Če si niste, se enake vonjave kot v vašem smetnjaku sproščajo tudi med vašimi zobmi. Zato raje držite usta zaprta in dihajte skozi nos. Dnevno ščetkanje ni dovolj. Pomembno je očistiti zobe po vsaki jedi z zobno ščetko in nitko, lahko tudi z drugimi primernimi pomagali, kot sta vodna prha, interdentalna ščetka in, če imate protezo, seveda uporabljajte aseptična sredstva za čiščenje proteze. Večina med nami ima zobne plombe, prevleke, poglobljene zobne žepe, ki radi zakrvavijo in to so mesta, kjer prežvečena hrana, pa tudi slina in ustna mikroflora, radi zastajajo, s površnim ščetkanjem pa jih ne moremo odstraniti. Na teh mestih pričnejo delovati bakterije, posledica je gnitje in s tem neprijetne vonjave.

Poskrbimo za zdrave zobe

Recept za ustno zdravje je razmeroma preprost. Uredimo si prehranjevalne navade tako, da ne bomo ves dan prežvekovali hrane po ustih, jejmo večkrat dnevno, hranimo se z bolj surovo, tršo, konsistentno hrano, redno jo dobro prežvečimo in po jedi si očistimo vse zobne ploskve in  medzobne prostore, kjer zastaja hrana (imejmo ščetko in zobno nitko vedno pri sebi).

Zobje in dlesni bodo tako opravljali nalogo, ki jim je namenjena, dosegli bomo boljšo prekrvavitev tkiv, s tem pa tudi dovolj kisika in ostalih nujnih hranilnih snovi za zdravje obzobnih tkiv, za lep in zdrav nasmeh.

Besedilo: doc. dr. Andrej Kansky, dr. stom


Friday 08. September 2017

Povezave: