DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Zdravi s sojo


Le kdo ne bi želel uživati življenja »z veliko žlico«  in ostati kar se da dolgo v pravi formi in aktiven? A žal ne poznamo skrivnostnega nasveta za zdrav duh in vitalno telo. Zdrava prehrana kot tudi duhovna in telesna aktivnost tvorita skupaj osnovo za dolgotrajno vitalnost in življenjsko veselje. Aktiven in zdrav način življenja pomaga, da se v svojem telesu počutimo dobro.

Prvi korak za našo vitalnost in zdrav krvni obtok: pri prehrani pazite na naravno ravnotežje različnih vrst prehrane. Zdravi povsem rastlinski izdelki, kot so npr. izdelki iz soje, so zelo okusni in pomenijo popestritev prehranjevanja.

Okusni izdelki iz soje se pridobivajo iz rastline soje (zrnca so podobna drobnim fižolčkom) in so sinonim za naravnost in čistost. 100-odstotno rastlinski in revni z maščobnimi kislinami so še posebej priporočljivi za ljudi, ki se spopadajo s težavami holesterola.

Danes lahko v trgovinah najdemo že sojino mleko, sojine napitke z okusi vanilije, čokolade, gozdnih sadežev, pa tudi že sojine kreme za različna peciva. Sojo lahko danes enostavno vključino v naš jedilnik.

Tako obsežen kot je sortiment izdelkov iz soje, toliko je tudi različnih receptov. Pripravimo si lahko osvežilne sojine napitke, solate s sojinim dresingom, testenine z lahko sojino kremo in številne druge okusne jedi.

Veliko ljudi soji ne da priložnosti, da bi jih očarala s svojim edinstvenim okusom. Kot tudi sicer  v prehrani je tudi soja lahko del navad, ki jih vnašamo v svoj prehrambeni jedilnik. Vsekakor gre za pomembno živilo, ki nam lahko le veliko da. Če soje še ne poznate, vam za začetek ponujamo sledeča recepta, ki temeljita na sojini osnovi.

Sojina juha

Potrebujemo:
1 skodelico sojinega pireja
1 popraženo čebulo
zelene začimbe – peteršilj, zelena, druge po lastnem okusu
½ l vode, v kateri smo kuhali sojo
½ l sojinega mleka
muškatni orešek

Vse skupaj zmešamo, prekuhamo, po okusu začinimo in toplo postrežemo.

Sojin namaz

Potrebujemo:
2 skodelici kuhane soje
2 stroka česna
1 žlica limoninega soka ali ½ žličke jabolčnega kisa
peteršilj
druge začimbe po lastnem okusu

Vse zmešamo v gladko zmes, dodamo lahko tudi čebulo, gorčična semena ali druge sestavine po lastnem izboru. Sojin namaz lahko ponudimo tudi h kuhanim žitaricam.


Sunday 08. June 2014

Povezave: