DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA

Zaprtje in LacteconKo dieta ne zadostuje več, so nam pri odpravljanju zaprtja v  pomoč različna odvajala. Pomembno je, da se o varnosti njihove uporabe posvetujemo z zdravnikom ali farmacevtom.


Med najučinkovitejšimi in najvarnejšimi tovrstnimi zdravili je laktuloza (Lactecon). Laktuloza je sladkor, nadvse podoben običajnemu mlečnemu sladkorju. Za razliko od mlečnega sladkorja je laktuloza za naše prebavne encime neprebavljiva. Zato ostaja "ujeta" v črevesu. Nanjo se v tankem črevesu veže voda, zato je blato mehkejše in ga laže odvajamo. Pomembno pa je tudi prebiotično delovanje laktuloze, saj je hrana za koristne bakterije v debelem črevesu in tako spodbuja njihovo razmnoževanje in razrast,  medtem ko zavira razrast škodljivih bakterij. Pri bakterijski presnovi se poveča kislost črevesne vsebine, kar spodbudi krčljivost črevesja in še dodatno prispeva k hitrejšemu iztisu vsebine.


Lactecon je primeren za odrasle in otroke, zaradi njegove varnosti pa se lahko uporablja tudi pri dojenčkih od 1. meseca dalje, nosečnicah, doječih materah in diabetikih. Lactecon ne povzroča lenosti črevesja.

Uporabna odvajala so tudi druge snovi, ki vežejo nase vodo, npr. različna solna odvajala in  polietilen glikol. Vendar pa te snovi delujejo izključno kot osmotska odvajala, ne spodbujajo pa presnove črevesnih bakterij in torej nimajo dodatnega prebiotičnega učinka.

Pri zelo hudih oblikah zaprtja, večinoma takšnih, ki jih povzročajo organske bolezni, in redko pri funkcionalnem zaprtju, se uporabljajo zdravila, ki spodbujajo črevesno živčevje. V to skupino spadajo vsa stimulantna odvajala (npr. sena in bisakodil) in prokinetiki.

Oglasno sporočilo


ponedeljek 30. januar 2012

Povezave: