DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Začimbe božajo našo dušo


A si predstavljate zimo brez vonja po cimetu ali morda brez vonja po kuhanem vinu? Cimet, nageljnove žbice oz. klinčki ali piment so tipične zimske začimbe. Njihovi učinki so sproščujoči in ohranjajo v zimskih dneh aktivno telo.

Skrivnost začimb je v eteričnih oljih. Čili izjemno ugodno vpliva na našo prebavo in krepi naš imunski sistem. Klinčki delujejo protibakterijsko in zmanjšujejo bolečine, npr. še posebej učinkovito pri zobobolu. V teh dneh pa si privoščite tudi čaj iz ingverja, ki pospeši prekrvavitev in deluje pozitivno tudi pri  potovalnih boleznih.

Začimbe dajejo piko na i vsaki jedi, zato jih z veseljem uporabljamo pri kuhi. Seveda je potrebno biti previden pri količini dodanih začimb, še posebno to velja za pekoče začimbe kot so poper, čili in ingver. Določene začimbe lahko tudi popražimo, saj na ta način dobijo prav poseben okus.

Najboljši okus začimb ohranimo, če jih še sveže naribamo ali natremo. Tako lahko pripravimo tudi zelo aromatičen čaj.

Čaj z ingverjem:
V pol litra vode naribamo veliko žlico svežega ingverja, dodamo 2 klinčka in delček cimetove skorje. Kuhamo 5 minut in nato pustimo stati še dodatnih 10 minut. Tak čaj bo dvignil vaše razpoloženje in povečal koncentracijo. Na zdravje.


Saturday 26. December 2015

Povezave: