DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > LJUDJE

Za barvito jesen


Ste že opazili, da je narava odeta v barvito mavrico jeseni? Drevesa postopoma, a zagotovo spreminjajo svojo zimzeleno odejo v pisano jesensko pokrivalo. Narava je resnično božanska. Če si znamo utrgati čas zanjo in se za trenutek ustaviti v vrvežu vsakdana, je lahko pravi balzam za našo dušo, ki vedno bolj podlega prehitro delujočemu utripu življenja.

Vsak po svoje zaznava naravo, ki se nenehno spreminja. Eni z njo živijo, kot da je nepogrešljiv del njihovega življenjskega mozaika, drugi jo opazijo le občasno, spet tretji se zanjo bore malo zmenijo. A z veliko verjetnostjo lahko ugotovimo, da tudi slednji spremembe v naravi, kot je obarvano listje jeseni, kaj hitro opazijo z le malo pozornosti. Jesenske barve listja so predvsem rumena, oranžna ali rjavkasta, barvno paleto jeseni pa dopolnjuje še rdeča.

Tako kot krajši dnevi, ki prihajajo, jemljejo drevesom in drugim rastlinam zadostne količine dnevne svetlobe, ki bi pod procesom fotosinteze lahko zagotovile energijo za zelenje, ter nakazujejo  pripravo na počitek, na mirnejše obdobje, če ne že celo »zimsko spanje« – tako tudi ljudje lahko postajamo malce zaspani, morda se nas loteva lenobnost, obseg opravil v naravi se postopoma zmanjšuje, občutek tesnobnosti, ujetosti v preozkem prostoru pa se lahko s pretiranim zadrževanjem v notranjih prostorih ter pomanjkanjem primernih opravil za kakovostno zapolnitev lastnega prostega časa, le še povečuje. A nikar ne dajte priložnosti dolgočasju, da se skuša prikrasti v vaše razpoloženje!

Čas je več kot primeren, da poskrbite zase ter si poiščete zabavno početje, ki vas bo napolnilo z novo energijo. Počnite nekaj, kar vam dalo krila, na katerih boste lahko poleteli svoji sreči naproti.

Ljubitelji narave bodo zagotovo izkoristili vsak najmanjši sončni žarek za kakšen sprehod, izlet ali preprosto za zadnja hišna ali vrtna opravila. Pospravljanje vrtov, pripravljanje zemlje na počitek, rastlin na prezimovanje (več o slednjem lahko preberete tukaj), skrb za drevesa, vse dokler ne bodo povsem odvrgla svojega barvitega listja … Spravilo sadja in drugih pridelkov, priprava ozimnice … Skrbna shramba poletnih oblačil ter zamenjava s toplejšo jesensko in zimsko garderobo … ter še veliko tega se najde. Če je človek le pri volji, a ne?

A med vsemi opravili, ki ste si jih zadali opraviti pred mrazom, nikar ne pozabite na svojo dušo. Čeprav ste cel dan na vrtu ali urejate okolico svoje hiše, utrgajte si urico ali dve ter se podajte v bližnji gozd, preverite ali še najdete kak kostanj, morda celo kakšno gobo, sprehodite se in se povzpnite na bližnji hrib, razglejte se po svoji okolici in se preprosto naužijte jesenskih dni, ki žarijo v pisani barvitosti. Lepote so na dlani. Samo čas si morate vzeti, da jih opazite.

Poiščite telesne aktivnosti, ki jih izvajajo v vašem kraju ali neposredni okolici, telovadba, ples, joga, pilates … Povabite s seboj prijatelja, združite prijetno s koristnim, aktivirajte se, zdaj je pravi čas, da se izognete nepotrebni sivini hladnejših dni ter raje zaživite v polnosti barvne jeseni. Družite se – z družino, prijatelji, pokličite ali pišite ljudem, ki jih že dalj časa, morda celo let, niste slišali in videli, povabite jih na kakšen čaj, poklepetajte. Nove prijatelje lahko poiščete tudi v klubu na našem spletnem portalu (za neposredno povezavo kliknite tukaj). Morda vas pot zanese tudi na katero izmed prireditev, ki vam jih ponujamo tukaj – preverite.

K resnično barviti, pisani in vedri jeseni lahko veliko pripomorete tudi sami.


Monday 23. September 2013

Povezave: