DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Z zelisci nad hladne in mracne dni


Mraz nas je že pregnal v zaprte prostore. Tu se bomo lahko pogreli tudi s pomočjo zelišč, ki bodo hkrati razvajala še našo dušo in čutila.

Po napornem odmetavanju snega ali aktivnem popoldnevu na smučišču gotovo pomislimo na požirek toplega zeliščnega čaja. Pogrel nas bo predvsem čaj iz lipe, dobre misli, materine dušice, timijana, citronke, melise in mete, bodisi samostojno ali kombiniran v čajno mešanico.

Čaj za toploto in barvno terapijo
Aromatična zelišča pripravimo kot poparek. Z vrelo vodo prelijemo eno čajno žličko zelišča na skodelico čaja in namakamo pet do deset minut, čaje iz šipka, brogovite, jerebike in posušenih plodov drugih zelišč pa pripravimo kot zavretek ali prevretek. Posušene plodove damo v mrzlo vodo, zavremo in pustimo vreti še nekaj časa.

Čajna mešanica bo pravi užitek za oči, če ji dodamo raznobarvne dele cvetov zelišč. Tisti, ki prisegajo na barvno terapijo, naj dodajajo cvetove po barvah. Drugi pa naj jih dodajo zato, da bo mešanica lepša in bolj privlačna. Takšne mešanice v domiselni embalaži so tudi prikupno darilo.

Kopel za dobro počutje
Topla voda pregreje telo, pospeši podkožni krvni obtok in čisti kožo, zelišča pa k ugodju še dodatno pripomorejo. Za sprostilne kopeli uporabimo materino dušico, kamilice, meliso in cvet prave sivke. Kopeli z meto, rožmarinom, citronko so poživljajoče, lajšajo pa tudi revmatične težave. Kopeli z dodatkom ognjiča, sleza, preslice, močvirskega oslada, smetlike in lapuha gladijo kožo in jo pomirjajo.

Zelišče lahko preprosto natresemo v toplo vodo za kopel, po njej pa se oprhamo, da odstranimo ostanke s kože. Izbrano zelišče lahko tudi zavežemo v gazo ali muslinasto vrečko in obesimo na pipo, iz katere teče vroča voda za kopel. Za zdravilne kopeli pripravimo močan poparek ali prevretek zelišča, ki ga precejenega dodamo v kopel, ki pa ne sme trajati predolgo. Tudi s temperaturo vode ne smemo pretiravati, najboljša je kopel telesne temperature. Posebno previdni naj bodo ljudje s težavami z ožiljem in srcem.


Strokovnjaki Kluba Gaia


Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com


Monday 18. September 2017

Povezave: