DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Z zelišči je treba znati


Prav gotovo je vsak od nas kdaj dan pred povratkom z morja na hitro nabral nekaj zelišč, »za s seboj«. V naglici smo pred nevihto pobrali zelišča z vrta, ali pa nas je na nabiralniškem sprehodu presenetil mrak. Usoda nabranih zelišč je odvisna predvsem od ravnanja takoj po nabiranju. Pa si poglejmo, kaj narediti, da ohranijo čim več učinkovin.

Zelišč ne nabiramo kadarkoli. Pomembno je, da jih »ulovimo« v optimalnem stanju, ko vsebujejo največ učinkovin. Pri mnogih zeliščih to ne sovpada z zrelostjo rastline, saj mnoge takrat večino učinkovin že izgubijo. Zato se spomnimo na nekaj zlatih pravil nabiranja, ki veljajo ne glede na to, ali nabiramo zelišča v naravi ali v lastnem vrtu.

Vsebnost učinkovin v zelišču je vedno povezana z njegovim fiziološkim stanjem in razvojem. Tako lahko ugotovimo, da je optimalni čas nabiranja odvisen od tega, kateri del rastline želimo nabrati. Na splošno velja, da nabiramo celo zelišče tik pred ali med cvetenjem. Posebnost učinkovin v zelišču je vedno povezana z njegovim fiziološkim stanjem in razvojem.

Vsebnost učinkovin v zelišču je vedno povezana z njegovim fiziološkim stanjem in razvojem. Tako lahko ugotovimo, da je optimalni čas nabiranja odvisen od tega, kateri del rastline želimo nabrati. Na splošno velja, da nabiramo celo zelišče tik pred ali med cvetenjem.

Kljub veliki skrbi pa naj bo transport čim krajši. Najprimerneje je še sveža zelišča očistiti, prebrati in čim prej pripraviti za sušenje. Čas med nabiranjem in začetkom sušenja lahko močno vpliva na njihovo kakovost.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba GaiaVsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com


Thursday 27. June 2013

Povezave: