DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Film

Wall street - Denar nikoli ne spi


WALL STREET: DENAR NIKOLI NE SPI je zgodba o denarju za vsako ceno, in ljudeh, ki bodo storili vse, da bi lahko vstopili v ekskluzivni klub velikega bogastva in denarja. Hkrati pripoveduje zgodbo o obupnih poskusih moškega, ki bi se rad spravil s hčerko,  vez, ki jo ogrožajo njegovi enako odločni poskusi, da bi mu ponovno dovolili vstop v svet, ki mu je obrnil hrbet.

Leta 2001 je Gordon Gekko (Michael Douglas) prišel iz zapora, v katerem se je znašel zaradi prevar s poroštvi, pranja denarja in kupčevanja z gangsterskimi metodami. Skozi vrata zvezne kaznilnice je odšel kot spremenjen mož. Nič več kralj Wall Streetta je Gekko neobrit z zanemarjenimi lasmi. Nihče mu ni zaželel dobrodošlice, celo njegova hčerka Winnie, s katero ni imel stikov, ne. Prav tako ni bilo ne duha ne sluha o njegovih kolegih z Wall Streeta, ki so si v njegovi odsotnosti nakopičili še več bogastva. Po osemletni zaporni kazni je sam in obstranec.

Leta 2008 Jake Moore (Shia LaBeouf), mlad in bister borzni posrednik, služi milijone pri  uglednem podjetju Keller Zabel Investments, ki ga vodi Louis Zabel (Frank Langella), Jakov mentor. Jaka njegovo dekle Winnie (Carey Mulligan) podpira pri njegovi zagnanosti -  predvsem zaradi idealizma, ki ga njen oče Gordon ni imel - da bi investiral v zeleno energijo.

Zaradi vala govoric, da je Keller Zabel zadolžen za več milijard, vrednosti delnic podjetja nenadoma strahovito padejo in Louis Zabel se je prisiljen boriti za preživetje podjetja na srečanju Zveznih rezerv.  Ko vlada zavrne prošnjo za pomoč, Bretton James (Josh Brolin), partner pri vplivni investicijski banki Churchill Schwartz, pripravi prevzetje Keller Zabel za delček njegovega premoženja.

Jaka obhajajo hudi dvomi, v nevarnosti je njegova zaposlitev, trpi zaradi izgube mentorja Zabela, ki pod pritiskom stori samomor. V takem stanju se Jake udeleži predavanja Gordona Gekka na univerzi Fordham ob promociji njegove knjige Je pohlep dober? Gekko v govoru opisuje, kako pohlep ni samo dober, ampak je zakonit, in kako bo zlonamernost finančnega sistema, s podivjanimi špekulacijami in dolgovi, pogubila ameriško gospodarstvo.
Brez Winniejine vednosti Jake poišče Gekka in se mu ponudi, da ga bo ponovno skušal zbližati s hčerko, Gekko pa Jaku ponudi informacije o tem, zakaj so Louisa Zabela njegovi kolegi bankirji izdali. Tako skleneta zavezništvo, da bi se Jake maščeval za padec Keller Zabela, in da bi Gekko lahko ponovno navezal stike z Winnie.  Pa se je Gekko res znebil svoje kačje kože?  


“Z Wall Streetom sem želel prikazati vojno doma, če se tako izrazim, vojno v finančnem pragozdu New Yorka, svojem rojstnem mestu,” pravi  Stone.  Stonov oče je bil borzni posrednik, zato mu je bil Street dobro znan. Douglasov lik, ki sta ga ustvarila Stone in koscenarist Wall Streeta Stanley Weiser, je postal ikona. Vendar je bilo to, da je Douglas dobil vlogo, za marsikoga presenečenje. Stone razlaga: “Michael v tistem času ni odigral še nobene Gekku podobne vloge. Igral je večino komične ali romantične glavne vloge, v Wall Streetu pa je upodabljal lik, ki je bil, odkrito rečeno, oduren.”


Režija: OLIVER STONE
Igralska zasedba:

MICHAEL DOUGLAS
SHIA LaBEOUF
JOSH BROLIN.
CAREY MULLIGAN
ELI WALLACH
SUSAN SARANDON
FRANK LANGELLA


Tuesday 16. November 2010

Povezave: