DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Vrtnine potrebujejo vodo in hranila


Poleg pravočasne setve, presajanja, gnojenja, namakanja, je v zelenjavnem vrtu za kvaliteten pridelek potrebna tudi dodatna oskrba vrtnin, v tem času potrebujejo predvsem vodo in hranila.

Ves čas rasti skrbimo za zdravstveno stanje rastlin, varujemo jih pred škodljivci in prekomernim razraščanjem plevela. Pri paradižniku ves čas rasti odstranjujemo zalistnike, pri debeloplodnih sortah je potrebno še dodatno redčenje cvetov. Konec meseca oz. kasneje  v avgustu je potrebno tudi vršičkanje plodov. Pri solatnih kumarah, ki lahko rastejo tudi na opori za kvalitetne plodove in enakomerno rodnost, odstranimo vse plodove in vreže do višine 40 cm.

Pri vseh plodovkah je potrebno preko listov dodajati Plantella kalcijevo listno gnojilo, tako preprečujemo gnilobo plodov. Preko listov ga dodamo tudi pri solatnicah, kjer preprečimo rjavenje listnega roba. Pri cvetači je potrebno v času rasti rožo prekrivati z listi, s čimer ohranimo rože snežno bele.

Bolezni je bolje preprečiti kot zdraviti
Zlasti paradižnik, kumare in ostale »težavne« vrtnine redno varujemo z naravnim pripravkom na osnovi njivske preslice za krepitev rastlin Bio Plantella Natur-f. S tem pripravkom škropimo rastline vsakih deset dni in še po vsakem dežju. Na ta način ostane rastlina zdrava. Če je poletje zelo deževno, je najbolje, če paradižnik poleg škropljenja še pokrijemo s folijo.

Proti škodljivcem so nam v veliko pomoč Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki jih nastavimo 20 do 25 na 100m2. Te s svojo barvo privabljajo odrasle škodljivce, ki se prilepijo nanje. Ko na ploščah opazimo večji ulov škodljivcev je napad škodljivcev ponavadi močnejši, takrat uporabimo insekticid na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Flora Verde. S tem sredstvom škropimo vrtnine vsake tri dni, dokler ne uničimo vseh škodljivcev.

Za oblikovanje plodov potrebujejo dodatna hranila
Vrtnine redno gnojimo s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vrt, ki vsebuje izvleček morskih alg. S tem edinstvenim tekočim organskim gnojilom lahko dognojujemo vse vrtnine, najpomembneje pa je, da z njim redno dognojujemo vrtnine, ki potrebujejo zares veliko hranil. To so plodovke in kapusnice. Te dognojujemo vsakih 10 dni.


Strokovnjaki Kluba Gaia


Thursday 12. July 2012

Povezave: