DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > LEPOTA

Vpliv las na počutje


Lasje bistveno vplivajo na naš zunanji videz ter posledično tudi na naše dobro počutje. Če so naši lasje zdravi in voljni, če sijejo od zdravja, so močni in urejeni, je vpliv na naše splošno dobro počutje pozitiven, občutek urejenosti lahko namreč izredno vpliva na prvi vtis, ki si ga o nas ustvari okolica.

Pomen las za naše vsesplošno počutje
Vloga naših las je precej podobna vlogi trepalnic, obrvi, dlak in dlačic, ki obdajajo  celotno človeško telo. Tako kot trepalnice ščitijo oči pred raznoraznimi tujki, dlačice v nosu in ušesih prav tako varujejo naša čutila. Obrvi naše oči ščitijo pred lastnim potom, lasje pa ohranjajo toploto, saj zrak med lasmi obkroža kožo ter na tak način greje naše lasišče.

Biološka in socialno-psihološka vloga las se tako dopolnjujeta in skupaj tvorita celoto in pomen, ki ga imajo lasje v našem življenju. Že res, da se je pomen skozi tisočletja spreminjal, kot se je spreminjala tudi samo moda, toda še vedno je v ospredju nega in zdravje las, ki jima dandanes pripisujemo precejšen pomen.

Vpliv hrane na zdravje naših las
Velikokrat se ljudje ne zavedamo, da je za zdrav las in posledično naš urejen videz poleg koristi dobrega spanca in rednega gibanja pomembna tudi zdrava, raznovrstna in uravnotežena prehrana, pripravljena na pravilen način. Lasje so, poleg kože in nohtov, prvi pokazatelj našega prehranjevanja. Pri tem pa je pomembno kaj jemo, koliko in kako.

Najboljša predpostavka za dobro preskrbljene lase so predvsem pravilne in dobro premišljene prehranjevalne navade, ki vključujejo zadostne količine vitaminov in mineralov, kar bo pomagalo zagotoviti zdrave in močne lase.

Še posebno poskrbimo za vnos zadostnih količin:
- vitamina A – najdemo ga lahko v rumenem in oranžnem sadju ter zelenjavi, neposnetem mleku in smetani;
- vitamina B-kompleksa – ribe, jetra, jajca, kvas, mlečni izdelki;
- vitamina C – melone, agrumi, jagode, paradižnik.

Lasem boste naredili uslugo tudi, če se boste izogibali praženi hrani ter sladkim jedem, namesto tega pa popili veliko vode in zelenega čaja. Za zdrav las se priporoča tudi košček surovega kvasa – najbolje zjutraj na tešče.


Wednesday 22. September 2010

Povezave: