DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Vodne postelje


Le o malo temah ljudje debatirajo toliko, kot o prednostih vodnih postelj in njihovih značilnostih. Ob tem se govori veliko napačnega, zato se pojavlja veliko napačnih predstav o vodnih posteljah in spanju na vodnih posteljah.

Zgodovina vodnih postelj sega 3000 let nazaj, ko so stari Perzijci za spanje uporabljali vodne vreče iz kozje kože, ki so jih čez dan greli na soncu. Prvi patenti za podobne izdelke so bili narejeni sredi 19.stoletja v zdravstvene namene. Konec 60-ih let prejšnjega stoletja pa so vodne postelje začeli proizvajati z najmodernejšo tehnologijo.

V zadnjih 30-ih letih je bilo po svetu prodanih 90 milijonov vodnih postelj. Danes pa po podatkih na vodnih posteljah spi 130 milijonov ljudi.

V zadnjih letih lahko govorimo o zmagovitem pohodu tega spalnega sistema. Strokovnjaki izpostavljajo vsaj pet prednosti:
* popolno telesno oporo
* visoko udobje ležanja
* sproščujoča globinska toplota
* higienska površina postelje
* zelo dolga življenjska doba

Vodne postelje so za zdravje priporočljive iz več razlogov: enakomerno porazdeljena opora, občutena lahkotnost telesa in zdravilna toplota vodne postelje so pomembni dejavniki pri revmatizmu in artritisu. Ljudje, ki imajo težave z bolečinami v hrbtu, prisegajo njene učinke. Zaradi izjemnih higienskih lastnosti je vodna postelja priporočljiva za astmatike in vse, ki imajo težave z alergijami. Vodna postelja olajša spanje tudi nosečnicam.

Vse številčnejši ponudniki vodnih postelj ponujajo več različnih sistemov, ki jih tudi vedno znova izpopolnjujejo in izboljšujejo. Zato je zelo priporočljivo, da se potencialni kupci seznanijo z prednostmi posameznih sistemov, da bi se končno lahko odločili za zanje najprimernejšo vodno posteljo. Danes obstaja tudi cela vrsta sistemov za umiritev gibanja vode v  postelji. Sami lahko tako tudi izbiramo enodelne ali dvodelne postelje. Odločitev za nakup vodne postelje mora biti premišljena, saj takšen nakup zahteva večje stroške kot klasična vzmetnica. Si pa lahko zato kupci obetajo boljši spanec.

Proizvajalci vodnih postelj ponujajo izdelke od širine 100, 120, 140, 160, 180 in 200 cm. V dolžino pa od 190 do 200 cm.

Zelo pomembna so seveda tudi vprašanja o pravilni uporabi vodne postelje. Kako je potrebno negovati vodno posteljo, kako ravnati z vodo v postelji? Kako hitro se lahko vodna postelja poškoduje? Na takšna in podobna vprašanja vam bodo najlažje odgovorili posamezni proizvajalci.

Nikjer drugje se naše telo ne regenerira tako, kot pri spanju. Daljše faze globokega spanca, opora na celotno telo in prijetna toplota so najboljša medicina za telesni počitek, ki je osnova za telesno in duševno zdravje.

Foto: www.aqua-comfort.net


Wednesday 16. February 2011

Povezave: