DOMOV >KULINARIKA > VINO

Vinogradništvo Čurin


Življenjska pot Stanka Čurina ni samo pot izjemnih uspehov in izjemnih priznanj ampak je pot izkušenj in spoznanj, ki jih je pridobil v potu svojega znoja včasih do pasu v snegu drugič na vročem soncu in pod prho dežja.

Verjetno je bil kriv njegov oče, ki je rad kletaril in prideloval dobra vina. Stanko je vedel, da bi on napravil še bolje. Prva trgatev mu bo ostala v spominu kot prva ljubezen. Potem so prišle še boljše, večje, slavnejše.

Prvo lastno stekleničenje je ustvaril kot prvi privatnik v Sloveniji. Bilo je leta 1971. Pionirskemu koraku osamljenega ustvarjalca so počasi sledili tudi drugi. Devetdeseta leta so bila že leta razcveta slovenske privatne iniciative, ki so prinesla vrhunsko kvaliteto in raznovrstnost v ponudbi slovenskih vin.

Na prelepih kogovskih gričih se razprostirajo njihovi vinogradi. 50.000 trsov vsako leto znova čaka na pridne roke in budno oko vinogradnika. Toplega sonca in vetra pa si želijo: šipon, laški rizling, sauvignon, beli pinot, chardonnay, sivi pinot, muškat otonel, traminec in ranina.

VINSKA KLET
Leseni sodi, sodobne cisterne, tehnologija današnjega časa, veliko truda, opazovanja, pokušanja in ljubezni do žlahtne kapljice dajejo želene rezultate.

BUTELJČNA KLET
V njej shranjujejo buteljčna vina tekočih letnikov in arhivska vina. Arhivska vina so od letnika 1972. Največje bogastvo so predikatna vina: pozne trgatve, izbori, ledena vina in vina iz sušenega grozdja.
Obiščite jih in se prepričajte o kvaliteti, vsaka kapljica iz njihove kleti pa naj vam ostane nepozabno doživetje.

VINOGRADNIŠTVO IN KLETARSTVO ČURIN
Kog 15, 2275 Kog
Telefon: 02 719 6277
Email: stanko.curin@curin.net


četrtek 24. december 2009

Povezave: