DOMOV >KULINARIKA > VINO

Vina Valcl cenjena v svetu


Morda še niste slišali za Vina Valcl, a če vam povemo, da je Uroš Valcl dobitnik velike zlate medalje na sejmu Vino Ljubljana, enem najbolj priznanih vinskih ocenjevanj na svetu, potem se bo vaše zanimanje zagotovo povečalo. Še posebej zanimivo je, da je Urošu ta podvig uspel leta 2003, ko je bil star vsega 24 let. Chardonnay, jagodni izbor, letnik 2000, je dobil najvišje priznanje doslej. Vsekakor pa to ni edino priznanje, saj je pred leti pobiral številna najvišja priznanja tudi na drugih mednarodnih ocenjevanjih vin.

Kmetija Valcl ima dolgo zgodovino, ki se je začela že okoli leta 1700, o čemer priča napis na hiši ob vinogradih na Grušeni pri Zg.Kungoti. Prvič je v zemljiški knjigi sicer omenjena šele leta 1866, in sicer kot viničarija. Valclovi so zapuščeno kmetijo leta 1980 začeli obnavljati in istega leta zasadili prvi vinograd s sorto laški rizling, ki daje kvalitetno vino še danes. Vinograd so dosajevali še leta 1982, 1986, 1987 in 2007 vse do današnje podobe, ko vsako leto bogato obdari 16000 trsov. 

V zadnjih dveh letih so se Valclovi odločili delno spremeniti strategijo – ob predikatnih vinih se želijo dokazati tudi z izjemnimi suhimi vini.

Za ta vina se grozdje trga zelo pozno, kratka doba med vinogradom in maceracijo. Začetek vretja v cisternah, tiho vretje, se zaključi v lesenih sodih, kjer vino zori na lastni usedlini vsaj eno leto brez pretokov. Do stekleničenja se žveplo ali kakšen drug konservans ne uporabljajo. Zgolj tako lahko vino zaključi vse naravne procese.

Pri Valclovih organizirajo tudi degustacije z ogledom vinske kleti. Strokovno vodenje pripravijo za večje skupine po predhodnem dogovoru.


četrtek 24. december 2009

Povezave: