DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Večni boj z žuželkami


Rastline so v svoji evoluciji razvile mnoge načine odvračanja organizmov, ki bi jih lahko pojedli ali poškodovali. Nekatere od njih lahko tudi mi s pridom uporabimo v vsakdanjem življenju za odvračanje nadležnih ali škodljivih organizmov v vrtu in našem stanovanju.

Najbolj znana zgodba o odvračalnih rastlinah je gotovo tista o sivki. Modro cvetoči grmiček so zaradi značilnega vonja  uporabljali že od nekdaj za  odganjanje moljev iz omar polnih oblek in posteljnine. Včasih so jo nabirali v naravi ob Sredozemskem morju. Že zgodaj pa so jo začeli tudi pridelovati. Na podoben način so včasih uporabljali dišeči vratič (Tanacetum balsamita). Uporabljali so ga tudi kot odvračalo za škodljivce, ki so uničevali dragocene knjige. Sveže lističe dišečega vratiča so dajali med platnice knjig, da so odgnali srebrne ribice, ki se hranijo  s celulozo Od tod angleško ime za rastlino »bible leaf«- biblijski list.  Še danes v kateri od zelo starih knjig najdemo odtise listov dišečega vratiča.  Med odvračala sodijo tudi beli vratič (Tanacetum parthenium), nemški rožmarin (Santolina sp.)  in peščeni smilj (Helichrysum italicum). Zelišča lahko uporabimo sveža ali posušena. Za priročnejšo uporabo so suha zelišča včasih zašili v platnene vrečke, ki so jih obesili v omare ali uporabili za dišavljenje prostorov.Tudi v kuhinji  so zelišča igrala vlogo odganjalcev nepovabljenega mrčesa. Gospodinje so včasih dajale lise lovora (Laurus nobilis) v posode s testeninami in moko, da bi odgnale hrošča mokarja, molje in druge škodljivce. Za odganjanje mravelj so si gospodinje pomagale z zmletim cimetom, ki so ga posipale na poti mravelj, jih s tem zmedle in odgnale. Različna zelišča z dišečimi listi so služila za okras pa tudi za odganjanje muh in ostalih nadležnih žuželk.

Tudi navada krašenja okenskih polic s cvetjem izvira iz potrebe po varovanju notranjosti domov pred neprijetnimi insekti. Tako je bila včasih pogosta okenska rastlina roženkravt (Geranium graveolens), ki s svojim vonjem odvrača večino žuželk. Podobno lahko uporabimo  citronko (Lippia citriodora), baziliko (Ocimum basilicum), rožmarin (Rosmarinus officinalis), meliso (Melissa officinalis) in nekatera druga zelišča.  Lahko jih posadimo kot obrobek terase ali dela vrtička kjer se najraje zadržujemo. Na terasi pa jih lahko gojimo v večjih posodah.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

 

Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22. Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Tuesday 29. June 2010

Povezave: