DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > AVTOMOBILIZEM

Varno skozi meglo


Ko se v oktobru veselimo pisanih jesenskih barv in sproščenih večerov doma, pa pomeni ta letni čas pravi stres za vse voznike. Predvsem v jutrih in zgodnjih večerih, ko je prometa ravno največ, nas pri vožnji ovira megla, ki pomeni večjo nevarnost in terja še več voznikove previdnosti.

Da bi skozi gosto „sivino“ prišli na cilj, je še poebej pomembno, da vidljivosti prilagodimo predvsem hitrost vožnje. Velja namreč, da pri vidljivosti do 100 m ne vozimo hitreje kot 80 km/h, pri vidljivosti 50 m pa nikakor ne vozimo več kot 50 km/h. Pri še slabši vidljivosti pa moramo naš tempo vožnje še spustiti.
Zelo priporočljivo je tudi, da povečamo varnostno razdaljo do vozila pred nami, saj vlaga od megle orosi cestišče, kar pa pomeni daljšo zavorno pot.

Pri slabi vidljivosti v megli lahko ponavadi bolj koristijo kratke, kot pa dolge luči. Čeprav se gostota megle lahko hitro spreminja, lahko meglenke vklopimo šele pri vidljivosti pod 50 m, saj v nasprotnem primeru žareča svetloba meglenk slepi voznika za nami in tako bolj škodi kot koristi.


Saturday 24. October 2009

Povezave: