DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po Sloveniji

Varen oddih za vsakogar


Težko najdete človeka, ki se ne bi veselil poletnih počitnic. A medtem, ko večina prisega na letovanja in potovanja, se nekateri kljub pestri ponudbi iz previdnosti ne odpravijo nikamor. To so ljudje, ki ne marajo vrveža, predvsem pa starejši ljudje in ljudje z različnimi srčnimi obolenji. Zaradi bojazni, da bo dopust zanje prenaporen in da se lahko njihovo zdravstveno stanje iznenada poslabša, poletje raje preživljajo doma. Čeprav se na prvi pogled to zdi najboljša rešitev, je dobro vedeti troje: da je prav sprememba okolja tisto, kar psihično in fizično poživlja telo, da počitnice potrebuje vsak ter da obstaja povsem varna možnost brezskrbnega počitnikovanja. To so Počitnice na recept v Termah Šmarješke Toplice.

Ko je skrb za zdravje užitek
Počitnice na recept so premišljen program, sestavljen iz aktivnosti, ki sledijo motu »prijetno s koristnim«. Ker skrb za zdravje mnogi razumejo kot obveznost ali celo napor, je v Počitnicah na recept zasnovana kot sestavni del užitka: plavanje, zdravo sončenje, hoja in zdravo prehranjevanje – vse to ob pomirjujoči misli, da je 24 ur na dan v vaši bližini tudi zdravnik specialist.

Plavanje. V vročih poletnih dneh je voda zagotovo najprijetnejša osvežitev in sprostitev, hkrati pa je plavanje izjemno zdravilo za neljube posledice različnih bolezni ali premalo pogoste telesne dejavnosti. Ker sodi med aktivnosti z najmanjšim številom stranskih učinkov in poškodb, je primerno za vsakogar. Vodoravni položaj in »lebdenje« v vodi razbremenita telo, pritisk vode na njegovo površino pa pripomore k boljši prekrvavitvi. Hidrostatični pritisk na srce in žilni sistem je enakomernejši in manjši kot pri vzravnanem položaju, globlje dihanje srcu olajša poganjanje krvnega obtoka.

Zdravo sončenje. Prijeten, a primerno odmerjen počitek na soncu ugodno vpliva na številne procese v našem telesu. Sončni žarki so najboljši vir vitamina D, pripomorejo k izboljšanju kožnih težav, kot so akne, izpuščaji in luskavica, po nekaterih raziskavah pa zmanjšujejo tudi koncentracijo glukoze v krvi, kar pomaga preprečevati sladkorno bolezen.

Hoja. Povprečen človek ob približno 2000 korakih porabi okoli 100 kalorij, zato je zmerna hoja prvi topilec maščob. Sproščujoči užitek poglobi dihanje, to pa na svežem zraku priskrbi dovolj kisika za pospešeno kroženje krvi in s tem boljšo prekrvavljenost ter občutek moči. Sprostitev poveča prožnost mišic, zniža krvni pritisk, krepi telesno odpornost in izboljšuje kakovost spanca. Pri ljudeh, ki so doživeli srčni infarkt, pa zelo pozitivno vpliva na proces zdravljenja. Urejene pešpoti v okolici zdravilišča so paša za oči in balzam za noge. Bolj aktivnim so na voljo tudi poti za nordijsko hojo.

Zdrava, a dobra hrana. Za ohranjanje in krepitev zdravja je potrebna zdrava, uravnotežena prehrana, ki preprečuje nastanek deficitarnih bolezni zaradi pomanjkanja določenih hranilnih snovi in varuje pred boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, debelost ... Ker takšna prehrana vsebuje manj maščob, sladkorja in soli ter več zaščitnih snovi, jo mnogi povezujejo z dolgočasnim okusom in enoličnostjo. Morda je to res pri njih doma. Nikakor pa ne v hotelski restavraciji Term, kjer dnevno pripravljajo štiri različne slastne menije, s katerimi je poskrbljeno tudi za vegetarijance, srčne bolnike in celo za najhujše izbirčne Metke.


Kontakt:

Terme Šmarješke Toplice
Šmarješke Toplice 100,
8220 Šmarješke Toplice
T: 07/ 38 43 400
www.terme-krka.si/si/smarjeske

 

 

Oglasno sporočilo


Saturday 21. April 2012

Povezave: